Željka Šarčević Grgić, rođena je 1978. godine, danas načelnica Općine Klane priznaje kako u djetinjstvu nije mislila da će se naći na jednoj ovakvoj poziciji no smatra kako ju je sve što je radila vodilo upravo ka ovom izazovnom i odgovornom radnom mjestu. Željka je po zvanju profesor hrvatskoga i njemačkoga jezika te književnosti, diplomirala je na odjelu kroatistike i germanistike Filozofskoga fakulteta u Rijeci 2001. godine. Neposredno nakon završetka studija radila je u prosvjeti, ali i kao lektor, prevoditelj te u  Multimedijalnom centru u Klani. 


Željka Šarčević Grgić

S: Željka, prvo pitanje očito, kako si se našla na ovoj izazovnoj poziciji?

Iskreno, spontano. Radila sam u Multimedijalnom centru u Klani i u jednom sam periodu počela osjećati kako se nešto može napraviti za Klanu i stanovnike, imala sam minimalnu kampanju, sve su se stvari nekako posložile i dobila sam priliku koja je nadogradnja svega što sam dosad radila. Sve je vodilo tome da se kandidiram, a posao je različit od svih dosadašnjih, angažirana sam 24 sata dnevno, uvijek moram biti na raspolaganju, nema klasičnog radnog vremena, no pronašla sam se u tome.

S: Pričaš s lakoćom o tome, no sigurna sam da je posao zahtjevan?

Tako je, nije klasično uredski, na raspolaganju sam ljudima i lokalnoj zajednici, stalno promišljam o projektima koji će poboljšati život našim stanovnicima, ali i donijeti nove obitelji u naš lijepi kraj.

S: Spomenula si projekte, na koje si posebno ponosna?

Nadstandardi koje smo uveli u vrtić i školu, u vrtiću djeca uče dva jezika i to financira Općina, u školi financiramo učenje drugog stranog jezika, tako učenici u prvom razredu, uz njemački uče i engleski jezik. Trudimo se, razmišljamo o potrebama stanovnika i stalno promišljamo o novitetima.

Najviše treba ulagati u djecu i u mlade.

S: Entuzijazma, ljubavi i dobrih ideja ti ne nedostaje. Imam osjećaj da si se skroz ostvarila poslovno?

Dobro si primijetila, pronašla sam se u ovome što radim, izuzetno brzo sam polovila konce, s tim sam baš zadovoljna. Projekata i ideja uvijek imam, prijavljujemo na Europske fondove, radimo, stvaramo, ponosna sam i na Kaštel Gradina koji je obnovljen 2005. godine, a tek je nedavno zaživio kao mjesto prekrasnih glazbenih okupljanja koji su prepoznati i odlično posjećeni. Sve što radim – radim radi ljudi, najljepše je vidjeti kako smo im dali priliku da se druže, uživaju, opuštaju.

Podrška ljudi mi puno znači, to je najveća nagrada za trud i zalaganje.

S: Spomenula si mi na samom početku razgovora kako se radi o poslu koji traži veliku angažiranost, je li teško usklađivati privatne i poslovne obaveze? Ipak si žena i majka jednog šestogodišnjaka koji sigurno traži zajedničko vrijeme i pažnju.

Moram biti iskrena i reći kako je ponekad teško, postoji grižnja savjesti no imam veliku pomoć obitelji, tate i supruga koji uskaču kad zatreba, a Niko ide sa mnom na događanja, uvijek ga povedem na manifestacije i već je navikao. Ipak, najdraži su mi zajednički trenuci i kvalitetno provedeno vrijeme, tada punim baterije.

S: Koji su još neki trenuci samo za tebe?

Volim čitati, knjige su mi jako bitne, prije sam prevodila, a sada ne mogu zaspati da nisam barem malo čitala. Volim šetnje sa psom i vrijeme sa prijateljicama, sve radimo zahtjevne poslove  pa se pokušavamo barem jednom mjesečno vidjeti i uživati. Vrijeme s obitelji najviše mi znači.

S: I sama si majka i osjetiš dobro potrebe obitelji, je li Klana dobro mjesto za mlade familije, za kvalitetan i sretan život?

Život mladih obitelji je jako dobar, nije gusta naseljenost, povećali smo porodiljne naknade, nažalost nemamo jaslice, ali sufinanciramo jaslice obiteljima koji imaju te potrebe, imamo brojne aktivnosti za djecu  u Multimedijalnom centru i sve su besplatne, vatrogasno društvo, nogometni klub, kick boxing, sportske udruge. Kvaliteta života je na lijepoj razini.

S: Imam osjećaj da Klana ima puno ponuditi i nama koji bi mogli navratiti na izlet, što nam preporučaš?

Obavezno dođite na Gljivijadu, imamo puno aktivnosti, ljeti organiziramo manifestaciju Rokova, spomenute koncerte na Gradini.  U Klani će vas uvijek dočekati svježi zrak, ugodne temperature, a nalazi se samo 20-25 minuta od Rijeke. 

 

S: Mi smo i sa psom znali doći prošetati, slažem se, ugodno je i nije tako daleko kako se mnogima čini. I moja je preporuka da jedan vikend izdvojite za posjet Klani koja bilježi vidljiv rast i razvoj.

Tvoja priča nije samo posebna već je bitna. Svojim primjerom dokazuješ kako je bitno aktivno se uključiti, ne sjediti i čekati promjene na bolje već utjecati na njih, stvarati ih. Misliš li da bi svi mi to trebali učiniti?

Treba pokušati, to je moj savjet. Odlazak vani je zadnja opcija, moramo pokušati promijeniti što nam se ne sviđa, utjecati na promjene. Nisam nikad htjela otići niti razmišljala o odlasku, a iako nije uvijek lako, ali nije ni vani, meni je želja pomoći najugroženijim skupinama i nastojim pronaći načine da život u Klani bude kvalitetan i poticajan, svim generacijama.

Već znate da volimo inspirativne priče, vjerujem kako Željka svojim primjerom može biti poticaj mnogima, pronaći način na koji se možemo uključiti u bolji život zajednice, to je bitno. Željka aktivnim djelovanjem, mi kao kanal širenja pozitivnih priča, vi na neki svoj način, tako se to radi, Željka, hvala na odvojenom vremenu i razgovoru, uživala sam. 

Pripremila: Marija Mažar

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE