ZTC

Što ste htjeli biti dok ste bili mali? Jeste li to i postali?

Ako niste – vjerojatno je lako naći puno razloga za to: „Nisam imao dovoljno novaca da odem studirati vani.“, „Nisam imala podršku obitelji da otvorim svoju kompaniju.“ „Nisam imala vremena zbog djece posvetim hobijima koje stvarno volim.“

Ali istina je najčešće da jedino što nas spriječava da ostvarimo ono što želimo – smo mi sami.

Na koji način možemo pobijediti sami sebe i ostvariti značajne promjene u svom životu?

Profesor Bernard Roth, sa Sveučilišta Stanford kaže da je rješenje možda Design Thinking.

Design Thinking ima brojne definicije, a najjednostavnije ga je definirati kao metodu za rješavanje složenih (ali i onih naizgled jednostavnih) problema i poticanje inovativnosti i kreativnosti. Design Thinking metoda može se koristiti u svim sferama života i ne morate biti dizajner kako biste je razumjeli i koristili – dovoljno je biti otvoren i spreman na promjene da je usvoji gotovo bilo tko.

Iako je Design Thinking popularan posljednjih nekoliko godina, on se na tržištu primjenjuje skoro 50 godina. Za globalnu popularizaciju zaslužna je vjerojatno najpoznatija dizajnerska tvrtka na svijetu – IDEO – koja koristi Design Thinking kako bi pomogla kompanijama u rješavanju novih izazova, poboljšanju poslovanja i promjeni načina razmišljanja.

U Hrvatskoj je za popularizaciju Design Thinkinga zaslužna inicijativa Design Thinking Hrvatska u sklopu kompanije Sense Consulting i agencije Bruketa&Žinić&Grey – najveće hrvatske savjetničke tvrtke i najuspješnije marketinške agencije u ovom dijelu Europe – koje u suradnji organiziraju Design Thinking radionice na kojima se usvajaju alati i tehnike za brzo rješavanje izazova koji vas muče, bili oni poslovni ili osobni te se uči razmišljanje izvan ustaljenih okvira.

Pa kako točno izgleda jedna Design Thinking radionica?

Prije svega, definira se izazov koji će se rješavati. On je obično „demonski“ problem kod kojeg ne postoji jedan točan odgovor i kod kojeg ranije iskustvo ne pomaže pretjerano u njegovom rješavanju – od konkretnog poslovnog izazova poput kako odgovoriti na neočekivane konkurente koji uzimaju sve veći dio tržišta, pa sve do pitanja kako poboljšati turističko iskustvo posjetitelja grada ili kako izgubiti suvišne kilograme.

Nakon međusobnog upoznavanja polaznika i predstavljanja teme, polaznicima se predstavlja prva faza – empatija. Podijeljeni u grupe, polaznici izlaze na teren, razgovaraju s raznim profilima ljudi i na taj način dolaze do velikog broj uvida u sam problem i potencijalne uzroke problema.

Kada se dobije dovoljno uvida s terena, prelazi se u drugu fazu – (re)definiranje izazova. Svaka grupa u kratkom vremenu radi analizu svih saznanja s terena, odabire ključne uvide i na temelju njih konkretizira problem. Npr. dosta osoba se prejeda zbog stresa. Potom osjećaj krivnje zbog prejedanja ponovno rješavaju dodatnim prejedanjem. Nakon što imamo konkretno definiran problem, lakše će se pronaći i rješenje.

Ali prije konačnog rješenja, slijedi – faza ideacije. Nizom tehnika brainstorminga, u vrlo kratkom roku generirat ćete stotine ideja. Potiču se upravo „divlje“ ideje umjesto očitih rješenja, a generiranje i ocjenjivanje ideja se strogo odvaja.

Nakon zajedničkog odabira i razrade ideje, slijedi možda i najzanimljiviji dio – prototipiziranje! Polaznici dobiju različite materijale – od škara i ljepila do LEGO kockica – sve ono što im može pomoći da ideju iz glave prebace u stvarni svijet. Ovakav, naizgled grubi prototip dovoljno je funkcionalan kako biste imali pred sobom opipljivu ideju, a istovremeno omogućava najbolji mogući neuspjeh – jeftin, brz, bezbolan i s nizom naučenih lekcija.

Konačno, na samom kraju dvodnevne radionice, sva rješenja pokazuju se stvarnim osobama i od njih se dodatno uči. Prikupljaju se povratne informacije koje se koriste u svrhu poboljšanja prototipa. 

Ako želite iz prve ruke doživjeti Design Thinking iskustvo, osloboditi svoj kreativni potencijal i riješiti konkretne izazove, radionica se održava u Rijeci 23. i 24. listopada 2018. ili u Zagrebu 6. i 7. prosinca 2018.

Posjetite www.designthinking.hr i slobodno ih kontaktirajte putem maila info@designthinking.hr za više informacija.

Pripremila: Stilueta

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE