ZTC

U ponedjeljak, 28. siječnja Vila Istenič, u slovenskom mjestu Bizeljsko, bila je domaćin za međunarodno ocjenjivanje pjenušavih vina mreže Salon of Sparkling wines. Međunarodna komisija sastavljena od osamnaest hrvatsko-slovenskih vinskih stručnjaka (enologa, sommeliera, vinskih novinara i vinara) degustirala je i odabirala najbolja bijela i rosé pjenušava vina regije.

Prva nagrada u kategoriji bijela pjenušava vina pripala je poznatoj novaljskoj vinskoj kući Pavlomir i pjenušcu «1288 brut».

Pjenušac «1288 brut» odlikuje se izraženom svježinom, lepršavošću. Slamnato-žute je boje. Poslužuje se kao aperitiv, ali može se nastaviti s njim i uz jela kao što su mlada janjetina ili teletina. Idealan je uz kamenice. Poslužuje se na temperaturi od 6 – 8oC.

Nakon ocjenjivanja održana je rasprava o trendovima na kojemu su ocjenjivači i promatrači pokušali opisati trenutno stanje na pjenušavoj sceni obaju država, te tipizaciji pjenušavih vina (po uzoru na Francusku, Austriju) kao nužan potez prepoznatljivost naših pjenušavih vina u svijetu.


Foto: PR

Pripremila: Stilueta

Vaši komentari