ZTC

Inicijativa Novi karneval koja djeluje unutar riječkog Kreativnog kolektiva Kombinat ugostila je umjetnika Aleksandra Škorića poznatog kao Saša Masks koji je tijekom proteklog vikenda niz izveo intervencije na skulpturama u javnom prostoru grada te održao radionice u kreativnom ateljeu ArtMašina.

Aleksandar Saša Škorić je bosansko-kanadski umjetnik, grafički dizaјner i dizajner tekstila koji je veliki dio svoje karijere proveo u Kanadi i Japanu. Trenutno djeluje u Banja Luci uz redovite angažmane u Švedskoj gdje razvija projekte poput slagalice za dječji ekološki centar aterSKAPA u Malmöu.

U Rijeci ovih dana boravi u sklopu rezidencijalnog programa inicijative Novi karneval. Dio programa tijekom proteklog tjedna bio je rezerviran za kreativne radionice i razgovor s umjetnikom. Radionica za odrasle izvodila se u parovima, a tematizirala je predrasude i projiciranje istih na druge. Održane su i dvije dječje radionice, na prvoj su se izrađivale maske na temu ekologije te uništavanja prašuma i prirodnih resursa, a druga radionica bila je vezana za oslikavanja majici pomoću tehnike sa šablonama.

Pozornost javnosti privukle su papirnate intervencije na skulpturama u javnom prostoru Rijeke. Saša je zamaskirao skulpture Janka Polića Kamova,  Mlikarice, djevojčice i dječaka na fontani Prijateljstvo, skulpturu Hodača te bistu Frana Supila ispred zgrade Novog lista.

“Kolažirane” maske najprepoznatljiviji su dio njegova umjetničkog izraza, a iako ih najčešće aplicira na ljudska lica, do sada je diljem Europe izveo niz kratkotrajnih intervencija na bistama i skulpturama, želeći ih tako vratiti u kontekst primjetnog umjetničkog djela u javnom prostoru.

“Iskreno sam polaskan ovim pozivom i jedinstvenom idejom “Novog karnevala” da spojim svoje radionice s intervencijama na bistama i skulpturama grada Rijeke. Moram reći da je ovo prvi put u deset godina rada s maskama da me jedan grad zove da napravim ove intervencije što mi daje legitimitet i podršku da nastavim dalje. Pored nekoliko skulptura koje sam maskirao, moram reći da se samo mogu nadati da opet dođem u Rijeku i pokrijem cijelog Hodača u centralnoj ulici, a ne samo da ga maskiram.
Pored intenzivnog karnevala najviše je na mene utjecaja imala povorka Halubajskih zvončara, zvuk, maske, krzno, ritam su nešto što sam kao dijete gledao na televiziji i samo sam mogao sanjati da ću se naći u njihovoj blizini u Rijeci u ovim godinama. Ekstatičnost je riječ koja ne može dočarati ovaj događaj i Rijeka se treba ponositi ovakvim karnevalom, gdje spoj novog i starog ide ruku uz ruku.”,
komentirao je Saša.

Njegov boravak u Rijeci potrajat će još ovaj tjedan, a u planu inicijative je da umjetnik posjeti mjesta u okolici Rijeke s bogatom zvončarskom tradicijom, poprati zvončarske ophode te se upozna s različitim grupama i njihovim običajima.

Cijeli program financijski su podržali Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a program je realiziran u suradnji s kreativnim ateljeom ArtMašina i KIWI coworking prostorom.

Izvor: PR

 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE