skip to Main Content
MENU
Papirnate intervencije zamaskirale skulpture Rijeke

Papirnate intervencije zamaskirale skulpture Rijeke

Inicijativa Novi karneval koja djeluje unutar riječkog Kreativnog kolektiva Kombinat ugostila je umjetnika Aleksandra Škorića poznatog kao Saša Masks koji je tijekom proteklog vikenda niz izveo intervencije na skulpturama u javnom prostoru grada te održao radionice u kreativnom ateljeu ArtMašina.

Aleksandar Saša Škorić je bosansko-kanadski umjetnik, grafički dizaјner i dizajner tekstila koji je veliki dio svoje karijere proveo u Kanadi i Japanu. Trenutno djeluje u Banja Luci uz redovite angažmane u Švedskoj gdje razvija projekte poput slagalice za dječji ekološki centar aterSKAPA u Malmöu.

U Rijeci ovih dana boravi u sklopu rezidencijalnog programa inicijative Novi karneval. Dio programa tijekom proteklog tjedna bio je rezerviran za kreativne radionice i razgovor s umjetnikom. Radionica za odrasle izvodila se u parovima, a tematizirala je predrasude i projiciranje istih na druge. Održane su i dvije dječje radionice, na prvoj su se izrađivale maske na temu ekologije te uništavanja prašuma i prirodnih resursa, a druga radionica bila je vezana za oslikavanja majici pomoću tehnike sa šablonama.

Pozornost javnosti privukle su papirnate intervencije na skulpturama u javnom prostoru Rijeke. Saša je zamaskirao skulpture Janka Polića Kamova,  Mlikarice, djevojčice i dječaka na fontani Prijateljstvo, skulpturu Hodača te bistu Frana Supila ispred zgrade Novog lista.

“Kolažirane” maske najprepoznatljiviji su dio njegova umjetničkog izraza, a iako ih najčešće aplicira na ljudska lica, do sada je diljem Europe izveo niz kratkotrajnih intervencija na bistama i skulpturama, želeći ih tako vratiti u kontekst primjetnog umjetničkog djela u javnom prostoru.

“Iskreno sam polaskan ovim pozivom i jedinstvenom idejom “Novog karnevala” da spojim svoje radionice s intervencijama na bistama i skulpturama grada Rijeke. Moram reći da je ovo prvi put u deset godina rada s maskama da me jedan grad zove da napravim ove intervencije što mi daje legitimitet i podršku da nastavim dalje. Pored nekoliko skulptura koje sam maskirao, moram reći da se samo mogu nadati da opet dođem u Rijeku i pokrijem cijelog Hodača u centralnoj ulici, a ne samo da ga maskiram.
Pored intenzivnog karnevala najviše je na mene utjecaja imala povorka Halubajskih zvončara, zvuk, maske, krzno, ritam su nešto što sam kao dijete gledao na televiziji i samo sam mogao sanjati da ću se naći u njihovoj blizini u Rijeci u ovim godinama. Ekstatičnost je riječ koja ne može dočarati ovaj događaj i Rijeka se treba ponositi ovakvim karnevalom, gdje spoj novog i starog ide ruku uz ruku.”,
komentirao je Saša.

Njegov boravak u Rijeci potrajat će još ovaj tjedan, a u planu inicijative je da umjetnik posjeti mjesta u okolici Rijeke s bogatom zvončarskom tradicijom, poprati zvončarske ophode te se upozna s različitim grupama i njihovim običajima.

Cijeli program financijski su podržali Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a program je realiziran u suradnji s kreativnim ateljeom ArtMašina i KIWI coworking prostorom.

Izvor: PR

 

Facebook KOMENTARI

Back To Top