ZTC

Prah mljevenog poludragog kamenja, sasušena jajašca kukaca, morske alge, glina , bromin manit i jod. Tako je davne 3000. god. pr. n. e. glasila neobična formula za kreiranje ovog , danas posve uobičajenog, kozmetičkog proizvoda – crvenog ruža. Krčkao se ovaj čarobni napitak dugi niz godina, mijenjali su se njegovi  sastojci i svojstva,  poprimio je bezbroj nijansi, naišao na brojne obožavateljice, ali i bivao zabranjivan, no jedno se nije nikada promijenilo:  crveni ruž ostao je bezvremenski prijatelj svake žene. Svojom zamamnom bojom rubina dodaje izazovnu notu svakoj odjevnoj kombinaciji, svojom smjelošću ulijeva sigurnost nesigurnom koraku, a  šarmom čaroliju u svaki dan, kao i noć.

Iako se njegova upotreba raširila tek u 20 stoljeću, jedno je neosporivo: crveni ruž krije zavidnu tradiciju često popraćenu progonima, zabranama ali i vječnim idealiziranjem te prije svega obožavanjem.  Od Kleopatre, preko kraljice Elizabete pa sve do Marilyn Monroe, crveni ruž birale su sve velike dive, pa i sasvim „obične žene“ u želji da dodaju dašak glamura u svoj život. Put do zvijezda i ovoga je puta bio popločan trnjem . Crveni ruž prvoga je puta bio zabranjen od strane crkve u  srednjem vijeku te od strane britanskog parlamenta koji  je godine 1770.izglasao zakon kojim je svaka žena koja ga nosi proglašena vješticom.  No, kako to obično biva, postepeno je uslijedio obrat u korist crvenog ruža.  Prve su obožavanje iskazale glumačke dive, a postepeno je ovaj čarobni napitak prigrlilo sve više modernih „vještica“.

Možemo reći da je upravo osjećaj glamura koji  izaziva pri nošenju glavni „krivac“ za njegovu popularnost, upravo ga je on nepovratno postavio na sve kozmetičke police diljem svijeta.  Mnoge danas popularne kozmetičke proizvode, proslavile su pomno osmišljene medijske kampanje, no one su se ispostavile potpuno suvišnima u slučaju crvenog ruža. Često je upravo on  glavna zvijezda same odjevne kombinacije, a ne samo prateći vokal. Djevojčice za njime  posežu u torbice svojih majki još od malih nogu, a sada već „iskusne“  tinejdžerke njime će začiniti modne kombinacije u prvim izlascima, dok prave dame ne biraju kada ga nose. U njemu pronalazimo svojeg saveznika i okrećemo mu se baš u svakoj prilici, bilo da se radi o večernjem provodu, poslovnom sastanku ili kavi sa prijateljicama. Odgovarajuća nijansa i popratna odjevna kombinacija, mogu odisati pravom dozom elegancije i profinjenosti koju želimo.  

Možda se samo radi o najobičnijem kozmetičkom proizvodu, a možda on doista ima posebne moći. Svi oni, nepopravljivi sanjari u duši, vjerovat će da se radi o čaroliji, dok će im se smijati oni koji čvrsto stoje sa obje noge na zemlji. Kako god odlučite, vjerujemo da ćete kada ste u nedoumici, izvući svoje crvene ruževe ili čarobne štapiće te ostatak prepustiti mašti na volju.

Arhiva Stilueta
Fotografije: LO.V. Cosmetics, nova linija odličnih make up proizvoda dostupnih u dm-u!

Kancelarija bar