ZTC

Ovog lipnja provela sam četiri prekrasna dana u Toskani, točnije Firenci, no ono što želim naglasiti jest da sam istovremeno uživala u ljepotama jednog od najpoznatijih gradova, no i uštedjela tj. potrošila vrlo razumnu količinu novaca. 

Putovanja se nalaze na listi želja mnogih, no nerijetko zapadnu u drugi plan, što zbog nedostatka vremena, te najčešće novaca. Pa ipak, mnogi naglašavaju da im je novac potrošen na putovanja ujedno onaj najdraži, te da ništa ne ostavlja trag na nama poput istraživanja novih kultura i krajeva.

Pripremajući se za svoje putovanje u Firencu i sama sam se suočila sa brojnim preprekama, ali i naučila lekcije koje ću svakako primijenjivati i na budućim putovanjima. Danas vam donosimo nekoliko jednostavnih savjeta, kako putovati ugodno za manju količinu novaca.

1. Planirajte unaprijed

Organizacija je ključna. Planirajte unaprijed i iskoristite pogodnosti besplatnog otkazivanja smještaja i prijevoza, koje brojne stranice nude. Istina je da je teško isplanirate putovanje nekoliko mjeseci unaprijed, no najčešće je moguće besplatno otkazati, što uvelike olakšava potragu. Ostanite fleksibilni, te se na vrijeme osigurajte kada to možete! Također, pratite popuste na stranice kao što je booking.com, jedan od najpoznatijih portala za rezerviranje smještaja. Naime, dnevno se pojavljuju brojni, vrlo isplativi popusti, koje će te definitivno htjeti iskoristiti!

Još jedna od prednosti rezerviranja unaprijed jest pitanje transporta. Naime, autobusi, vlakovi i avioni često nude niže cijene ukoliko se odlučite dovoljno unaprijed rezervirati odnosno kupiti svoju kartu. Provjerite postoji li opcija otkazivanja u slučaju da vam zatreba.


2. Posložite prioritete

Odlučite koji su vaši prioriteti na tom putovanju. Jeste li došli uživati na plaži ili istraživati muzeje. Želite li luksuzan smještan s privatnom kupaonicom i dodatnim sadržajima ili vam je dovoljan čist i uredan smještan tj. “krov nad glavom”. Važno je znati kako izgleda vaša lista prioriteta te se njome ravnati pri organiziranju putovanja. Pokušajte “staviti na papir” stavke koje vas zanimaju, oblikovati iskustvo koje želite, te na posljetku utvrditi koliko ono i košta. Je li vam potreban vodič po gradu ili dodatan izlet na xy lokaciju? Vrlo vjerojatno možete uz pomoć interneta i malo dobre volje, svoje savršeno putovanje organizirati i sami.

3. Potražite alternative

Kada govorimo o alternativa, najčešće mislimo na smještaj. Razmislite koliko vam je važno da boravite u hotelu i pružite priliku hostelima ili popularnim Air B&B ponudama. Opcija je puno, odredite vaš budžet i potražite onu koja vam najviše odgovara. Pokušajte razmišljati izvan okvira onoga na što ste inače naviknuli.

4. Odmaknite se od centra

Počevši od smještaja, preko hrane do shoppinga – zaobiđite strogi centar i potražite lokalno iskustvo samo nekoliko ulica dalje. Cijene su niže, turista je manje, mjesta su autentična i originalnija – što više poželjeti?

5. Putujte van sezone

Za kraj, savjetujemo vam da putujete izvan sezone uvijek kada je to moguće. Cijene su osjetljivo niže, temperature su ugodnije, a gužve manje. 

Pripremila: Katja Grubiša
Photo: Eni Brušnjak

Kancelarija bar