Najveća uskočka kapa Crvenkapa, dragulj baštine grada Senja i Hrvatske, počela se šivati na senjskoj rivi u projektu „Crvenkapica“

   Simboličnim spajanjem više pripremljenih dijelova tkanina, veličine 50 x 50 cm, započeo je višegodišnji interdisciplinarni projekt  šivanja najveće uskočke kape Crvenkape kojoj su nazočili građani Senja, prijatelji Senja, predstavnici medija i turisti koji su se u Senju zatekli. Projekt nazvan „Crvenkapica“ već samim imenom nagovješćuje da je pričanje priča izvrstan način predstavljanja i brendiranja nacionalne kulturne baštine – u ovom primjeru – šivanjem senjske kape Crvenkape. U prvoj etapi sašilo se oko 20 m2 kape, a za sljedeću godinu autorica Marija Zudenigo najavljuje turneju po hrvatskim gradovima gdje će se šivanje nastaviti. Početna ideja je da se kapa, kada bude gotova, stavi na uskočku tvrđavu Nehaj, ali kako kaže autorica „Neka kapa, tijekom trajanja projekta sama nađe svoje mjesto gdje želi biti.“, pa su moguće i neke druge opcije. Rekonstrukcija Crvenkape može se vidjeti u muzeju senjske tvrđave Nehaj, kao dio odore uskočkoga zastavnika.

O PROJEKTU

 “Crvenkapica” je interdisciplinarni višegodišnji projekt kreativne i kulturne industrije s neizbježnim segmentom očuvanja, prezentacije te brandiranja nacionalne kulturne baštine. Opći cilj projekta je promicanje suradnje kulturnih i umjetničkih, akademskih, obrazovnih i gospodarskih institucija. O kapi Crvenkapi, od milja Crvenkapici, ima tek nekoliko stručnih elaborata. Neke studije govore da senjska kapa Crvenkapa vuče svoj korijen od nošnje Ilira, a u današnjoj izložbenoj postavi u tvrđavi Nehaj nosi je uskočki zastavnik.

Ovim se projektom dragulj baštine grada Senja i Hrvatske predstavlja široj javnosti na način da se po predlošku izvorne kape, na nizu radionica na javnom otvorenom prostoru trgova i ulica diljem Hrvatske, šiju dijelovi kape (pačvorci) taman u toliko velikom broju da se od njih sašije najveća kapa Crvenkapa.

Projekt  je službeno započeo u Senju, na senjskoj rivi 16. 08. 2017., a kasnije će se odvijati u etapama, uključivat će odabrane sudionike sa senzibilitetom za umjetnost, povijest i čuvanje nacionalne kulturne baštine – i trajat će tri godine

Autorica  projekta je senjska umjetnica Marija Zudenigo. Voditeljica projekta je Andrea Perkov iz Zagreba  – a nositelj projekta Kazalište Lutonjica iz Zagreba. Izvođač projekta (šivanje i sklapanje crvenih komada tkanine sa željama, porukama, zapisima) je udruga KOMBINAT – kreativni tim Artmašina iz Rijeke.

 IZVOR: PR

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE