Najuzbudljivije doba godine u šest tjedana zabave obuhvatit će tradicionalne manifestacije kao što su luda utrka Balinjerada i Dječji karnevalski korzo na kojem nastupa popularna Colonia, ali i zabavne „feštarske“ programe kakav je Klapski maškarani maraton.

Vrijeme maškara u kojem sve postaje moguće i ništa nije zabranjeno, u kojem svatko ima priliku barem na kratko ispuniti svoje snove i postati sve što želi, donijet će Opatijcima i njihovim gostima šest tjedana veselja, zabave i zanimljivih događanja.

Službeno otvorenje Karnevala, koji se na ovom području zbog svog značaja naziva i „petim godišnjim dobom“ bit će označeno predajom ključeva grada pusnom gradonačelniku, podizanjem karnevalske zastave i Pusta u utorak, 17. siječnja u 11 sati na tržnici.

Nekoliko dana nakon toga, u subotu 21. siječnja, Opatijom će „protutnjati“ kreativna i luda „kostimirana“ vozila sudionika 8. Rallyja maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija, koje će posjetitelji moći razgledati u 13.30 sati na kupalištu Slatina.

U subotu, 28. siječnja, s početkom u 20:30 sati održat će se i prvi pusni tanci na kojem će posjetitelje zabavljati Dule i Bonaca, te maškarani gost iznenađenja. Pusni tanci na 1. katu sportske dvorane Marino Cvetković održavat će se, uz istu postavu, i tijekom tri subotnje večeri u veljači, točnije 4., 18. i 25. veljače.

Velika fešta za male maškare – Dječji karnevalski korzo u nedjelju, 12. veljače dobit će svoje 21. izdanje. U 13 sati Ulicom maršala Tita, na poznatoj ruti od tržnice do Slatine proći će tisuće maskiranih djevojčica i dječaka, kreativnih mališana od vrtićke do školske dobi, koji su sami sudjelovali u osmišljavanju i izradi svojih maski i kostima. Za glazbenu podršku djeci pobrinut će se jedna od najpoznatijih hrvatskih grupa – Colonia, koja će svojim poznatim hitovima rasplesati i male sudionike redute, ali i brojne roditelje, bake, djedove, prijatelje i zainteresirane gledatelje što će ih bodriti čitavom rutom.

Tradicionalno veselu i pomalo „pomaknutu“ glazbenu večer ljubiteljima karnevalskih uspješnica i klapske glazbe omogućit će Maškarani klapski maraton što će se održati u petak, 17. veljače u sportskoj dvorani Marino Cvetković s početkom u 20 sati. Ova manifestacija posebna je jer predstavlja klape u jednom drugačijem, „maškaranom“ izdanju, u kojem svaka klapa izvodi neku popularnu pjesmu pusne tematike.

Najvažnija i najpoznatija opatijska karnevalska tradicija, Balinjerada, svoje će 34. izdanje imati u nedjelju, 19. veljače. Popularna i jedinstvena utrka vozila na kugličnim ležajevima, u kojoj je stil često važniji od brzine, i ove će godine biti otvorena i za sve posjetitelje, koji će čari jurnjave niz glavnu opatijsku ulicu osjetiti u sklopu programa „taxi-balinjere“ koji počinje u 10 sati, kada kreću i treninzi za sudionike. Taksiranjem na ponuđenim „karićima“, uz nadzor iskusnih „balinjeraša“, svi će moći „zaroštati“ rutom od hotela Bristol do hotela Imperial. Službeni start utrke bit će u 12 sati, a od 12.30 sati održat će se mimohod karnevalskih grupa na istoj ruti. Program Balinjerade začinit će Opatijski kukali koji će od 13 sati na plaži Slatina održati posebno opatijsko natjecanje – „morsku alku“ odnosno Kukalku.

Službeni završetka vladavine maškara u Opatiji stići će na Pepelnicu, u srijedu 1. ožujka, a program će završiti u 11 sati na tržnici spuštanjem Pusta i karnevalske zastave.