ZTC

U ljetnoj sezoni uvijek se osjeća pojačan apel za spašavanjem kako domaćih tako i turista, upravo zbog toga tu je Hrvatska Gorska Služba Spašavanja – nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarana i nestranačka udruga javnog značaja čiji su osnovni ciljevi sprječavanje nesrećna, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planinama i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih se spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

Neprofitna je udruga koja obavlja djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku. Okuplja gorske spašavatelje organizirane u 25 stanica HGSS-a koje pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske.

Područja spašavanja su i urbane sredine te druga neplaninska područja, a često su to visoki objekti, tuneli, prometne nesreće i nesreće na moru, ali i nesreće kod niza ekstremnih sportova poput raftinga i brdskog biciklizma ili slobodnog penjanja. Služba iza sebe ima 60-godišnje iskustvo i preko 6 000 akcija spašavanja u kojima je u većini slučajeva umanjena ozljeda, smanjena invalidnost ili ubrzan oporavak ozljeđenima, a u mnogo navrata i izravno je spašen ljudski život i zbog toga smo zahvalni svim spasiocima i ne možemo ni zamisliti u kakvim se okolnostima sve oni nađu i koliko snažni i jaki moraju biti za suočavanje s nečim tako ozbiljnim, a zahvalnost i samo saznanje o spašenom životu im je najveća nagrada.

Gorski spasitelji su alpinisti, speleolozi, visokogorski planinari i skijaši koji su posebnom obukom osposobljeni za pružanje prve medicinske pomoći te osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući i spašavanje uz pomoć helikoptera, potražnih pasa i potrage na nepristupačnim terenima. Služba broji oko 800 članova.

Osim spašavanja i pružanja prve pomoći, HGSS veliku pažnju posvećuje i edukaciji ali i samoj prevenciji, odnosno sprječavanju i izbjegavanju nesreća, posebice onih planinskih. Pa tako su nedavno i osvojili Grand PRix, godišnju nagradu Hrvatske udruge za odnose s javnošću kojom se dodjeljuju priznanja za izvrsnost u struci. Hrvatska gorska služba spašavanja odlukom žirija ove godine je osvojila nagradu za komunikatora godina.

Volimo GSSS jer su tu za nas i svakodnevno izlaze na teren pružajući pomoć drugima, ali posebno ih volimo jer na duhovit način educiraju ljude. Svojim duhovitim ali bitnim objavama privlače pažnju na društvenim mrežama te su time, sigurno i spriječili potencijalnu nesreću, a neke od njihovih objava prenosimo u cijelosti.


 

Više HGSS-u, savjetima i prevenciji, ali i o tome kako postati dio tima možete pronaći na njihovoj službenoj WEB stranici.

Foto: Facebook HGSS

Pripremila: Stilueta

Kancelarija bar