Ove nedjelje, 29. srpnja 2018. godine nakon bolesti, u miru i spokoju napustio nas je Oliver Dragojević, legenda hrvatske glazbene scene. Uz Oliverovu glazbu svi smo rasli, voljeli, preboljevali, pjevali, veselili se, plakali, vjerovali, a prije svega osjećali. Oliver i njegova glazba ostavila je trag u mnogima, a vjerujemo da će njegova glazba živjeti u svima nama i prenositi se s generacijama te će Oliver, i njegove pjesme u našim srcima živjeti vječno. Oliver Dragojević bio je i uvijek će ostati poznati hrvatski glazbenik koji je svojim radom obogatio hrvatsku glazbenu scenu. Iza sebe ima mnogo godina uspješnog rada, veliki broj snimljenih albuma, razne nagrade i nastupe u Australiji, Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.
Rođen je 7. prosicna 1947. godine u Veloj Luci na Korčuli i već od malih nogu pokazivao je svoju ljubav prema glazbi. S pet godina otac mu je kupio prvu usnu harmoniku, a nakon toga naučio je svirati i bas – gitaru, klarinet i klavir. Iako je većinu vremena proveo u Splitu gdje je pohađao glazbenu školu, Oliver je volio slobodno vrijeme provoditi u Veloj Luci na Korčuli gdje bi se ljeti kupao, a zimi brao masline. Oliver je imao tri sestre koje su preminule prije rođenja njegovog brata Aljoše. Majka mu je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila u izbjeglištvu u El Shatu, kompleksu izbjegličkih logora u pustinji u Egiptu. Oliver i njegova supruga Vesna zajedno imaju tri sina, Dinu, Damira i Davora. U rujnu 2017. godine Oliveru je dijagnosticiran tumor na plućima, a 29. srpnja nakon kratke i teške bolesti preminuo je u splitskoj bolnici u kojoj je proveo posljednjih mjesec dana svog života. Oliverova obitelj je podjelila s javnošću kako je Oliver umro u miru i spokoju bez bolova, a Vlada Republike Hrvatske 31. srpnja proglasila je Danom nacionalne sućuti u povodu smrti glazbenog velikana.
Svoj prvi estradni nastup imao je 1961. godine s pjesmom “Baloni”, a u isto vrijeme je i s bratom Aljošom snimao svjetske hitove za radio postaju Split. Dvije godine kasnije pobijedio je na natjecanju pjevača amatera Hrvatske s pjesmom “Yesterday” popularnog benda The Beatles”. Oliver se okušao i kao pjevač i klavijaturist benda “Batali” te je svoj festivalski debut imao 1967. godine s pjesmom “Picaferaj” autora Zdenka Runjića. Iako nije ušao u finale večeri, pjesma “Picaferaj” ostala je zapamćena kao jedna od prvih Oliverovih pjesama.

Sljedećih nekoliko godina proveo je nastupajući po raznim klubovima, te se na kratko vrijeme pridružio Trubadurima, a nakon toga je pjevao u grupi More čija je članica bila i Meri Cetinić. 1972. godine ponovo se vraća bendu Batali, a 1974. na Prokurative kada je i osvojio prvu nagradu publike sa skladbom “Ča će mi Copacabana”.

Ubrzo nakon toga, 1975. godine ponovo surađuje sa Zdenkom Runjićem, a njihova suradnja smatra se jednom od najuspješnijih suradnji na ovim prostorima. “Galeb i ja” je pjesma koja je označila početak dugogodišnje suradnje dva velika glazbenika. Zdenko je osjetio kako će pjesma biti posebna, a Oliver nakon što ju je otpjevoa prvi put je rekao kako je ta pjesma njegova, na kraju je to i ostala. Uspješna suradnja jednim dijelom rezultat je i Jakše Fiamenga koji je pisao tekstove za skladbe poput pjesme “Nadalina”, “Ništa nova”, “Ostavljam te samu”, “Piva klapa ispod volta”, “Karoca” i mnoge druge.

Da sada krenem nabrajati sve što je Oliver stvorio i hitove kojima je obogatio hrvatsku glazbenu scenu ne bih završila do sutra. Oliver je u svaku pjesmu koju je otpjevao unio dio sebe, dio duše i emocija koje je prenio na publiku koja ga je slušala. Neke od njegovih najvećih hitova su “Cesarica”, “Molitva za Magdalenu”, “Oprosti mi pape”, “Dva put san umra”, “Trag u beskraju”…

Oliver je osvojio mnoge festivalske i diskografske nagrade, kao i 8 Porina i odličja Reda Danice s likom Marka Marulića. Bio je i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin. Uz mnoge uspješne albume ubrajamo i njegov album “Dvi, tri riči” iz 2000. godine koji je dosegao platinasko izdanje s više od 50 000 primjeraka. Objavljena je i njegova biografija 2006. godine pod nazivom “Južnjačka utjeha” koju je napisao glazbeni kritičar i novinar Zlatko Gall.

Iako je njegov put prema slavi bio težak, i nalikovao putu svih poznatijih glazbenika koji nisu odmah mogli dobiti pravu pjesmu i pobjedu na jednom od festivala, Oliver nije odustajao. Stekao je znanje svirajući u bendovima, a neupitan talent i puno truda doveli su ga na vrh. Postao je veliki umjetnik poznat na ovim prostorima, a njegova glazba kao i sam Oliver su zaista ostavili Trag u beskraju!

Foto: Ivor Mažar