AVON

Josipa Čamber stvara prekrasna unikatna ogledala pod imenom Ogledala mašte, saznajte više o ovim unikatima te inspiraciji i ideji za stvaranje ove kreativne majke…

S: Josipa, prije nego otkrijemo više o Ogledalima mašte, voljeli bi doznati više o vama, možete li nam se ukratko predstaviti …

ZTC

Prijatelji koji me vole i dugo poznaju kažu da sam umjetnička duša. Vjerujem da je to istina jer me zanimanje za umjetnost i kreativni izričaj prati odmalena s istim žarom. Završila sam kiparstvo i slikarstvo, imala sam dosad 12 samostalnih izložbi, sudjelovala na brojnim skupnim izložbama i likovnim kolonijama. Osim slika i kiparskih radova, aranžerskih i restauratorskih radova, već dvadesetak godina središnji dio mog interesa čine “Ogledala Mašte“. Volim druženje s kolegama umjetnicima i miran život u Zagrebu na kojem nam mnogi mogu pozavidjeti. Mislim da je kvaliteta života u smislu druženja kod nas još uvijek na zavidnom nivou. Još uvijek se nismo otuđili jedni od drugih. I zbog toga sam sretna što živim i radim baš ovdje.

S: Ogledala mašte – otkud ideja i kako je sve počelo?

Koncept  „Ogledala Mašte“ pojavio se spontano i na neki način kao dio unutrašnje nužnosti. Prva takva zidna skulptura od drveta koja u spoju sa ogledalom dobiva primijenjenu funkciju nastala je kao maturalni rad u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn. Kao i sve drugo u životu, uvijek se ponekad i slučajno rodi neka ideja, pa s vremenom raste, razvija se i dobije svoj odvojeni život. Kroz primijenjenu umjetnost pokušavam umjetnost približiti ljudima jer u interijeru je ogledalo kao takvo neophodno.

1422454_623389234445372_28806498572333498_n

S: Koliko traje izrada unikata i koliko je zahtjevna?

Izrada traje u prosjeku dva do tri tjedna što ponajviše ovisi o dimenziji i kompliciranosti pojedine skulpture. Sve je isključivo moj ručni rad, klasična kiparska obrada gdje je svaka pojedina faza jednako bitna i zahtjevna. Na prvi pogled daleko od poezije i kreativnog umjetničkog rada, obrada drva vrlo je na neki način „ muški posao“ i fizički zahtjevan. Volim taj dio rada u radionici s dlijetom i ostalim alatima, uživam u svakom koraku izvedbe.

S: Nama su se ogledala svidjela na prvi pogled, izrađujete li po narudžbi i jesu li sve unikati?

Često radim po narudžbi, razgovaram s kupcima te rad prilagodim interijeru, što podrazumijeva dimenziju, boju patine i motiv koji kupac želi. Forme su isključivo moja ideja i svaki rad je unikat.

S: Gdje pronalazite inspiraciju?

Svi dragi ljudi koji me okružuju su mi najveća inspiracija. Inspirira me priroda, vjerujem da je priroda najveći umjetnik u svekolikim oblicima i bojama kojima je obdaren naš svijet. Inspiriraju me i mnoge apstraktne ideje koje pokušavam pretočiti u likovni jezik.

S: Kakav je osjećaj znati da ulazite svojim radom u tuđe domove te ih ukrašavate, vaša ogledala idu na mjesta na kojima i sama nikad niste bila…

To je zaista lijep osjećaj. Sva umjetnička djela imaju svoju sudbinu i mi autori ih moramo pustiti u svijet i dozvoliti da sami žive u interakciji s novim ambijentom. Vjerujem da svi koji su prepoznali moj rad i unijeli ogledala u svoje domove imaju lijep suživot s njima …

S: Koliko ogledalo kao dekorativni element prostora govori o stanarima i koliko ogledala s vašim potpisom imate u vašem domu?

U svom domu od svojih radova imam veliku zidnu instalaciju, dva velika ogledala iz prve serije, nekoliko skulptura, slike i u dječjoj sobi dva mala ogledalca. Vjerujem da moja ogledala odražavaju vlasnike koji vole originalne i neobične predmete, a ne robuju ustaljenim konfekcijskim vrijednostima.

11015117_714587365325558_7744292704591673472_n1502485_478532962264334_1430634338_n

S: Kreativne majke najdraže su nam sugovornice, kako usklađujete majčinstvo i kreativan rad?

Umjetničko nadahnuće i kreativan rad su mi prirodni poput disanja kao i majčinstvo te dolaze spontano. Vesele me i nadahnjuju. Ne osjećam ih kao teret jer ljubav prema bilo čemu nikada nije teret ni napor.

S: U današnje vrijeme žene kombiniraju posao i majčinstvo uz sve izazove modernog doba, koji je vaš savjet za sve majke radoholičarke?

Ne smatram se radoholičarkom već sretnom i realiziranom ženom. Svjesna sam blagoslova što me moje područje rada ispunjava. Moj savjet ženama  je da uz sav stres i užurbani život nađu neko područje kreacije koje ih ispunjava i da ne zaborave na sebe. Svako sretno dijete treba sretnu i zadovoljnu majku kao uzor i podršku. Umjetnost i priroda su velika nadahnuća kojima trebamo sto češće pribjegavati da nam napune baterije. I dobri ljudi, naravno, koji su sreća na ovom svijetu. Uz osmijeh je sve lakše…

OGLEDALA MAŠTE

ZTC