skip to Main Content
MENU
Nakit by Mare: Kada ribarski konopi dobiju dušu….

Nakit by Mare: Kada ribarski konopi dobiju dušu….

Brend by Mare zamijetili smo na društvenim mrežama te odmah odlučili kontaktirati vlasnicu brenda. Ovaj zanimljivi nakit predstavlja pravi hrvatski proizvod, izrađen je od mreže za ribare, a odlikuje ga visoka kvaliteta te originalan dizajn. Saznali smo nešto više o kreativki Mariji…

uuanmed

S: Tko se krije iza nakita by Mare?

Moje ime je Marija Sjauš Baždarić (39) i po struci sam diplomirani ekonomist, živim i radim u Novigradu dalmatinskom. Već dvije godine radim kao voditelj infocentra „Kula Buta“Natura 2000 u sklopu kojeg sam organizirala  prvi „Festival Nature i Kulture, ljepota i umijeće življenja na prostorima Nature 2000“ u Zadarskoj županiji. Za sebe mogu reći da oduvijek  koketiram sa modom i dizajnom . Još kao srednjoškolka sam plela narukvice i prekrajala svoju odjeću, a svojevremeno sam vodila studio za projektiranje interijera i prodaju namještaja.

S: Kako se započela vaša kreativna priča?

Prije četiri  godine,kada sam nakon jedne operacije morala strogo mirovati, vratila sam se pletenju narukvica. To sam ljeto isplela hrpu narukvica mojim sinovima i svim njihovim prijateljima i tako je nekako sve krenulo. Kako je moj suprug ribar nekako se samo posložilo da  svoje pletačko znanje primijenim na njegovim konopima , a i suprug me je podučio nekim klasičnim vezovima koje on primjenjuje u svakodnevnom radu. Moram istaknuti da je zahvaljujući mojim dragim prijateljicama moj hobi prerastao u nešto malo ozbiljnije i hvala im što su me poticale  da realiziram svoju ljubav prema stvaranju.

Kako  me svi od milja zovu  Mare tako je i logičkim slijedom nastalo ime mog brenda , a nije to jedini razlog , kako su konopi koje koristim isključivo namijenjeni ribarstvu tako je i asocijacija na more u imenu brenda.

unnamed019
Marija nam je otkrila kako radi sa konopima namijenim ribarstvu te ih nabavlja isključivo kod hrvatskih proizvođača, stoga sa ponosom može reći da je njezin nakit pravi mali hrvatski proizvod.

Želim istaknuti da su ti konopi posebne teksture i čvrsto su tkani tako da klasični vez ili macrame pletivo poprimaju poseban oblik, to je ono što me posebno oduševljava u isprobavanju novih vezova ili pletiva.

S: Kakve tehnike koristite u izradi pletenih ogrlica?

Tehnike koje koristim su  klasični vezovi, te veoma atraktivno macrame pletivo koje  kombiniram s perlama, poludragim kamenjem kao i s tekstilom ,kožom i čipkom.  Najviše koristim crni konop koji ističe ljepotu veza kao i samog konopa , mada posežem i za onima u boji. U izradu i sami dizajn ulažem puno ljubavi , vremena i truda , a i sama čvrstoća materijala iziskuje puno vremena, pogotovo kod izrade torbica  ili ušivanja perlica.

S: Možete li nam otkriti neke planove za budućnost? 

Trenutno sam okupirana dodavanjem metalnih komponenti pa je tako i nastala „ Mix and match“ kolekcija , a oduševljena sam  hematitom, poludragi kamen, koje sam nabavila u raznim oblicima u posjeti geološkog sajma u Minhenu. Imam puno ideja i već polako slažem i proljetnu kolekciju , ali uz hrpu obaveza s mojim dječacima, školskim i izvanškolisim aktivnostima, mukama po pubrtetu  vječno sam  u utrci za slobodnim vremenom tako da ne  stižem  sve posložiti i napraviti što zamislim.

BY MARE

unnamed-20

Pripremila: Katja Grubiša

Facebook KOMENTARI

Back To Top