ZTC

Noć glamura, slavlja i visoke mode – tako bismo ukratko mogli opisati Academy Awards, popularnu američku filmsku nagradu Oscar koja na crveni tepih dovodi glumačku kremu i nagrađuje čitav niz aktera filmske umjetnosti

16. svibnja 1929. održana je prva  dodjela Oscara, u hotelu Roosevelt u Hollywoodu kako bi se odala počast najboljim pojedincima poznate industrije 1927. i 1928. godine. Formalna svečanost na kojoj se  dodjeljuju nagrade dodjeljuju je među  najstarijim, najpoznatijim, najprestižnijim i najgledanijim filmskim svečanostima u svijetu.

Najviše Oscara u povijesti nagrade osvojio je Walt Disney – čak 26!

Službeno ime statue Oscara je Academy Award of Merit (Oscar za zasluge). Izrađena je od pozlaćenog britanija na crnoj metalnoj podlozi, a danima poslije dodjele podjednako se govori o onima koji su dodjelu napustili s poznatim kipićem u ruci kao i onima koji su svojim outfitom zasjali i ponijeli titulu najbolje odjevenih.

Svečanost se održala u Dolby Theatreu u Los Angelesu te ju je vodio komičar Jimmy Kimmel, dok je glamurozno događanje otvorio Justin Timberlake, a Oscar je prvi put osvojio i ‘ pripadnik muslimanske vjere, tako je  statua za najbolju mušku sporednu ulogu došla u ruke glumca  Mahershala Alia.

Ove godine s najviše statua okitio se “La La Land” koji je osvojio  šest, a film  “Moonlight” tri Oscara.

Damien Chazelle postao  je najmlađi redatelj u povijesti koji je osvojio Oscara, njegov nagrađeni film je  “La La Land”

Haljine se pripremaju mjesecima, nakit vrijedan milijune dolara iznajmljuje samo za jednu večer, navodno se glumice često podvrgavaju estetskim tretmanima i pola godine ranije kako bi na taj dan koža zablistala.. A evo, tko je po našem skromnom mišljenju, u tome i uspio, pogledajte koje dame su nas svojom pojavom oduševile…

Popis svih dobitnika i nominiranih čeka vas na službenoj stranici manifestacije OSCARS.ORG 

Fotografije: Instagram

 

Vaši komentari