ZTC

U Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen ovogodišnji program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka, nacionalne manifestacije kojom se od 15.10. do 15.11. posebno naglašeno podržavaju domaća čitateljska kultura i književna produkcija. Program su najavili Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Sanja Jakovac Šepić, rukovod itel jica Planiranja i kontrole proizvodnje INA-e kao predstavnik sponzora te Ivana Hrvat Kričančić i Vesna Kurilić iz programa Gradske knjižnice Rijeka.

Ravnatelj Niko Cvjetković naglasio je ulogu Mjeseca hrvatske knjige u Rijeci kao nacionalne manifestacije kojom potvrđujemo važnost domaće izdavačke industrije, autora svih vrsta kao i čitatelja. Sanja Jakovac Šepić naglasila je pak koliko je INA-I važno sudjelovat i u razvoju kraja u kojem je tako važan subject te kroz sponzorstvo bar dio vratiti zajednici u razvoj onoga što je najbitnije – kulture.

Cjelokupan program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka nalazi se u nastavku:

AUTORI U GOSTIMA:

Petak, 26. 10.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1                                                 Boba Đuderija: autorica u gostima. Riječanima omiljena autorica, Boba Đuderija, poznata po naslovima poput Zovem u vezi posla i Marčelina pridružit će nam se u gost ima 26. listopada na Trsatu, gdje će predstavit i svoj stvaralački opus i jedinstven (i nadasve dobro primljen) smisao za humor.

Ponedjeljak, 29. 10.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1
Milena Benini: autorica u gostima. Milena Benini, publici poznata po nagrađivanim romanima Kaos i Prodavač vremena, ali i kao majstorica kratke forme (zbirka Jednorog i djevica) u MHK-u 2018. u Gradskoj knjižnici Rijeka kroz razgovor s publikom predstavit će svoj dugogodišnji spisateljski staž u spekulativnoj fikciji na nekoliko jezika i nekoliko kont inenata. Oprez: fantast ično!

Srijeda, 7. 11.

18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1
Damir Karakaš: autor u gostima. Svestrani književnik Damir Karakaš – čiji se roman Sjećanje šume još uvijek ne vraća na police! – u Mjesecu hrvatske knjige prvi će put gostovat i na Trsatu, gdje će s publikom razgovarat i o životu po cijeloj Europi, te o tome kako u svom užurbanom rasporedu pronalazi vremena za nizanje besteselera, poput nezaboravnog naslova Kino Lika.

Četvrtak, 15. 11.

19.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1
Rade Šerbedžija: autor u gostima. Za veliko finale Mjeseca Hrvatske knjige u GKR, u srijedu 15. studenog na Trsatu, pripremili smo susret s našim sugrađanom, glumcem, pjesnikom i glazbenikom Radom Šerbedžijom. Susret će moderirat i Nikica Petković.

DJECA

Prijave razrednih odjeljenja i vrtićkih grupa na e-mail programi@gkri.hr

Radionice u terminima po dogovoru s odgajateljima i nastavnicima (Rijeka):

Retro slikovnice – priča i igra za predškolce

Što se to skriva u “retro” kutiji za najmlađe? Koje smo slikovnice voljeli, a zaboravili – a još uvijek ih se čita i uz njih zabavlja i uči?

Koliko glava ima aždaja prava? zmajolike bajkovite igre za mlađe osnovnoškolce

Za naše mlade čitače, učenike nižih razreda osnovne škole, pripremili smo poseban pripravak – knjišku igru s pričama iz naše narodne bašt ine.

Predaj dalje: šifra 398, knjiška igra za starije osnovnoškolce

Nije knjižnica sve što priču krije! No, u knjiškoj igri “Predaj dalje: šifra 398” otkrit ćemo upravo biserje narodnih predaja, a sve kroz nenadmašno povećalo pravih istraživača – starijih osnovnoškolaca.

Radionice u terminima po dogovoru s odgajateljima i nastavnicima (Čavle):

Pričam, pričam, pričaonice za predškolce

Nitko ne priča kao najši najmlađi! Zato ćemo u Mjesecu hrvatske knjige 2018. pod vodstvom Nelke Kralj s njima u Knjižnici Čavle isplest i nebrojene priče, sve dok nam se jezk ne zaplete!

Glagoljica: priča o stvaranju svijeta, radionice za mlađe osnovnoškolce

Nekoć davno, iza sedam mora i sedam gora, postojala je glagoljica. Kako je sve počelo? Zašto je i danas volimo?

Za organiziranje radionice za svoju vrtićku grupu i razred u terminu po dogovoru potrebno je prijaviti se telefonskim pozivom na broj 051/208-313.

Srijeda, 17. 10.

Prijepodne, Knjižnica Vid Omišljanin, Prikešte 13, Omišalj
Besplatno učlanjivanje učenika petog razreda OŠ Omišalj. U srijedu, 17. listopada u Knjižnici Vid Omišljanin povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018. svi učenici petog razreda OŠ Omišalj ostvaruju besplatno učlanjenje u knjižnicu i upoznaju se s knjižnicom.

Četvrtak, 25. 10.

9.00 Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV-a 6
Predstavljanje slikovnice Juha od kamena. Novo ruho stare madžarske priče Juha od kamena priredila je Eva Viola, koja će, uz gošću Dianu Rosandić u ruhu vile, mlađim osnovnoškolcima predstaviti ovu novu slikovnicu na našim policama.

Petak, 26. 10.

Knjižnica Vid Omišljanin, Prikešte 13, Omišalj
3. Županijsko natjecanje u čitanju naglas, u suorganizaciji OŠ Centar, OŠ Omišalj i Gradske knjižnice Rijeka. Uz natjecanje u čitanju naglas, posvećeno promicanju i popularizaciji čitanja među osnovnoškolcima, sudionci će dobit i priliku razgledat i Omišalj i upoznat i njegovu lokalnu bašt inu. Suorganizatori događanja su OŠ Centar, OŠ Omišalj i Gradska knjižnica Rijeka.

Niko Cvjetković, Sanja Jakovac Šepić, Ivana Hrvat Kričančić, Vesna Kurilić

KNJIŽEVNI SUSRETI

Utorak, 16. 10.
18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1
Siniša Golub: Nagovor na odvažnost, predstavljanje knjige i putopisno predavanje. Siniša Golub, učitelj razredne nastave i magistar znanost i upravljanja zašt ićenim područjima prirode, ne samo da je obišao nacionalne parkove SAD-a i bogato ih fotografirao, nego je o tome napisao i knjigu Nagovor na odvažnost, koju, uz svoje putopisno predavanje, predstavlja 16. listopada u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka.

Četvrtak, 18. 10.
18.00 Kreat ivni laboratorij pri Dječjem odjelu Stribor, Trg 128. brigade HV-a 6
Nedopričljivi: rasprava o romanu Izazov krvi i razgovor s autoricom Vesnom Kurilić. Povodom Mjeseca hrvatske knjige niz čitateljskih grupa Gradske knjižnice Rijeka bira naslove domaćih autora, a klubu Nedopričljivi u listopadu će se na raspravi pridružiti autorica romana Izazov krvi, koji su odabrali za čitanje.

Subota, 27. 10.
18.00 Općinska vijećnica Omišalj, Omišalj
Boba Đuderija: autorica u gostima. Povodom Mjeseca hrvatske knjige, rado čitana spisateljica Boba Đuderija gostovat će u Knjižnici Vid Omišljanin na otoku Krku.

Utorak, 30. 10.
14.50 Središnji odjel Filodrammat ica, Korzo 28
Tomislav Zagoda: predstavljanje zbirke Dora Novak: liker-poezija za mlade. Rado čitan autor Tomislav Zagoda ove nas je godine iznenadio zbirkom poezije – za mlade.Tako će svim zainteresiranim tinejdžerima (i njihovim nastavnicima) u utorak, 30. listopada u Filodrammatici ispričat i kako je došlo do zbirke, tko je to Dora Novak, te koje su mu najdraže pjesme (a, samim t ime, i najbolje za preporuku).

Utorak, 30. 10.
18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1
Bartol Fuchs: predstavljanje knjige Zelena t inta (drugi dio serijala Lujzijana) i razgovor s autorom Zamut io je vodu već prvim romanom, Žabarska noć, a sada podiže prašinu njegovim dugo očekivanim nastavkom – Zelena t inta. Autor krimi serijala o inspektoru Cuculiću s čitateljima će na Trsatu razgovarat i o tome zašto piše o Gorskom kotaru, gdje nalazi inspiraciju na nadahnute toponime, te – kad će sljedeća knjiga!

Petak., 9. 11.
18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1
Cody McClain Brown: predstavljanje knjige Hrvatska uzvraća udarac i autor u gostima.“Splitski zet”, zagrebački profesor i iznimno rado čitani autor već druge knjige o životu u Hrvatskoj, Cody McClain Brown, po prvi će se puta predstavit i publici GKR u petak, 9. studenog u Ogranku Trsat. Kako se njegovo iskustvo mijenja s godinama, zašto je ponovno oživio svoj popularni blog, te što sljedeće možemo očekivat i od njega – upitajte ga uživo!

ZAVIČAJNA SRIJEDA
Srijeda, 17. 10.
18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Zavičajna srijeda: Ankica Brekalo: Otac, sin i ja, predstavljanje knjige i razgovor s autoricom. Ankica Brekalo, autorica zapaženog naslova Otac, sin i ja i dobitnica nagrade Gorančica za 2017. godinu, gostuje 17. listopada u sklopu Zavičajne srijede u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka, gdje će razgovarat i s gost ima o svome pisanju.

KNJIŽEVNA NAGRADA DRAGO GERVAIS
Subota, 10. 11.
18.00 Ogranak Trsat, Trg Viktora Bubnja 1

Darko Šeparović: Krvotok, predstavljanje romana dobitnika nagrade “Drago Gervais” 2017. godine.

O KNJIGAMA, BEZ AUTORA

Ponedjeljak, 15. 10.
18.00 Narodna čitaonica, Korzo 24
Otvorenje izložbe “Mali glagoljaši”. U Gradskoj knjižnici Rijeka s bašt inom se živi, bašt inu se uči, bašt inu se i – piše. Retrospekt ivna izložba “Mali glagoljaši” u Narodnoj čitaonici podsjetit će nas na najveće uspjehe i najpamtljivije trenutke radionica “Mali glagoljaši” i “Az Buki Vidi”, koje se broje među najpopularnijim programima za djecu kroz sve ove godine.

Četvrtak, 23. 10.
18.00 Knjižnica Čavle, Čavja 31, Čavle
Mi čitamo, čitajte i vi!, glasna čitanja za odrasle
U akciji pot icanja čitanja Mi čitamo, čitajte i vi! volonterke Knjižnice Čavle i članice čitateljskog kluba Knjižnice Čavle čitat će ulomke iz knjiga u ugodnom okružju Knjižnice Čavle i, ako vrijeme dopust i, ispred Knjižnice. Dobrodošli su svi zaljubljenici u knjigu i čitanje, pogotovo oni u potrazi za novim preporukama za čitanje – uživo.
Srijeda, 24. 10.
18.00 Središnji odjel Filodrammat ica, Korzo 28

Knjiga do knjige… a strip u centru! Stripaši u našem susjedstvu
U popularnom nizu tribina o stripu u Gradskoj knjižnici Rijeka Mjesec hrvatske knjige obilježavamo predstavljanjem autora koji žive u našem susjedstvu, u Primorsko-goranskoj županiji, a pišu, crtaju i umjetnikuju za velike svjetske izdavačke kuće. Pridružite nam se u udobnim foteljama Filodrammatice i predstavite nam i svoje najdraže stripaše!

Četvrtak, 25. 10.                                                                                         

18.00 Kreativni laboratorij pri Dječjem odjelu Stribor, Trg 128. brigade HV-a 6
ONE: rasprava o romanu Na rubu pamet i autora Miroslava Krleže

Čitateljski klub ONE povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018. godine čitat će naslov domaćeg autora – i to nikog drugog do li velikana Miroslava Krleže. Raspravu o pročitanom održat će 25. listopada, gdje će pozdraviti zainteresirane znatiželjnike koji se možda još pitaju “treba li meni čitateljski klub” (treba!).

Foto: PR
Pripremila: Stilueta

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE