skip to Main Content
MENU
Matija Marin – Pokažite sebe

Matija Marin – Pokažite sebe

 Budite ono što jeste, pokažite sebe

Kada bi trebali odabrati jednu riječ koja najbolje opisuje splitsku make-up artisticu Matiju Marin to bi bez imalo dvojbe bila – samozatajnost. Upravo ta osobina bila je dominantna  cijelo vrijeme njezine dosadašnje karijere, ali zahvaljujući kvalitetnom radu, velikoj volji i trudu rad ove Splićanke nije ostao nezapažen. Danas ,osim brojnih zadovoljnih klijentica, iza sebe ima suradnje s poznatim osobama, modne editorijale te obrazovanje na make – up akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Kako sama kaže, zadovoljna je postignutim, a što nam je ispričala o svojim počecima, karijeri i planovima otkrijte u nastavku…

Iza osoba koje se bave kreativnim zanimanjem poput vašeg gotovo uvijek stoji zanimljiva priča o počecima, prvim susretima koji su ih usmjerili i odredili put. Kako je počela vaša priča?

Moja priča krenula je još u ranom djetinjstvu kada sam kao i vjerojatno svaka prosječna djevojčica promatrala majku dok se uređuje i šminka. Promatrajući nju, koja mi je u tom području bila veliki uzor, ljubav prema make up-u polako se razvijala i s vremenom sve jače plamtjela u meni. Još u tinejdžerskim danima donijela sam odluku o tome da se želim baviti make up-om i ljepotom pa je sasvim logičan slijed bio upis Srednje kozmetičke škole.

Matija Marin4

Kasnije ste se školovali na Karin van Vliet make-up akademiji u Beču. Čemu su vas ondje naučili i koliko je akademija utjecala na vas i pomogla vam u karijeri?

To je bilo veoma uzbudljivo razdoblje, ujedno razdoblje mojeg sazrijevanja kako na osobnoj tako i na razini make-up artista. Ondje sam zaista puno radila i naučila. Učili smo sve o šminki za modne editorijale, zatim kazalište, film i televiziju…prošli smo kroz sve važne segmente formalnog obrazovanja za ovo zanimanje. Nakon svega, zaista mogu reći da mi je akademija pomogla u karijeri jer kao i svaka druga škola, pruža osnovu bez koje je inače jako teško raditi i napredovati.

Poslije školovanja u Beču vratili ste se u Hrvatsku i ovdje nastavili razvijati karijeru sve do danas. Koji period vam je dosad najdraži?

Veliku radost za mene je predstavljao rad na HRT-u, zatim stručno usavršavanje na raznim tečajevima koji me uvijek oduševe i daju mi neku novu inspiraciju, no tu su i suradnje s brojnim fotografima i općenito osobama iz svijeta mode.

Što biste, nakon dugogodišnjeg iskustva, istaknuli kao najvažnije prilikom rada? Čemu posvećujete najviše pažnje dok šminkate određenu osobu?

Najviše pažnje posvećujem prirodnosti odnosno isticanju prirodne ljepote i edukaciji osobe. Smatram da je prije samog početka šminkanja osobu jako važno educirati o cijelom procesu. Potrebno je objasniti čemu određeni make-up služi i što se njime postiže. Na neki način, prije svega treba biti edukator i psiholog pa tek onda make-up artist. Upravo zbog toga ovaj posao ne može obavljati svatko. Osobno želim pomoći ljudima jer ako se osoba osjeća dobro u svojoj koži porasti će joj samopouzdanje, a tada će imati hrabrosti suočiti se s raznim životnim situacijama. To je najbolji dio mog posla – pomoći osobi da izgleda bolje te zadovoljno i hrabro korača kroz život.

Posao vam je donio brojna putovanja. Sigurno ste promatrali odnos žena prema šminkanju u zemljama koje ste posjećivali. Možete li ga usporediti s hrvatskim?

Pa iskreno jako teško prvenstveno zato što su žene vani glede toga neopterećenije. Naravno, ne želim reći da im šminkanje i vanjski izgled nisu važni, dapače, ali ipak, smisao je negdje drugdje. Većina naših žena pod svaku cijenu želi pratiti trendove bilo da se radi o šminki, modi ili tehnologiji. Njihova estetska osviještenost seže do tih granica da nam, bez imalo lažne skromnosti, mogu zavidjeti i Parižanke.

Matija Marin3Matija Marin5

Spomenuli ste praćenje trendova. Kad smo već kod toga možete li otkriti koji će make-up trendovi biti prisutni sljedeće proljeće i ljeto?

Naglasak će biti na očima u obliku tuša ili sjenila u pastelnim tonovima. Zadnjih nekoliko sezona tuš je postao hit, a taj će se trend nastaviti i sljedećeg proljeća. Razliku će činiti nanošenje u stilu 60-ih godina čiji je efekt sjajan. Što se tiče usana, paleta boja pratiti će glavnu boju godine – marsalu, meni osobno i najdražu boju stoga mi je drago što je palete ruževa za proljeće 2015. nisu zaboravile. No, osim marsale boje ruževa za proljeće bit će svijetlo – ružičasta, crvena i bež.

Htjela bih se samo nadovezati na ovo pitanje te reći kako kako nije važno što nam nameću trendovi. Važno je pronaći svoj osobni stil, a onda od trendova odabrati što nam se sviđa i naravno odabrano prilagoditi svom stilu.

Nedavno ste dobili jednu zanimljivu poslovnu ponudu iz inozemstva. Možete li ispričati o čemu se točno radi?

Radi se o natječaju za make–up artista kojeg je nedavno objavila jedna Hrvatsko–katarska tvrtka. Tražili su dva make–up artista za rad u poznatom hair&beauty salonu Pace e Luce u Kataru, a ja sam željela iskušati granice do kojih mogu ići i iz znatiželje se prijavila na natječaj. Nakon nekoliko dana nazvali su me i obavijestili da sam ušla u uži krug kandidata te da se, ako sam zainteresirana, odazovem informativnom razgovoru. Na razgovoru sam dobila i direktnu ponudu za posao što je za mene bilo ogromno iznenađenje. Ponudu sam ipak odbila iz obiteljskih razloga, ali moram reći da je usprkos tome, neopisiv osjećaj ponosa što je jedna tako velika tvrtka prepoznala moj rad.

Znači li to što ste odbili ponudu da svoju budućnost vidite u Splitu gdje i sada živite i radite?

Pa zasad da. Ne samo u Splitu, već u okvirima Hrvatske. U Splitu bi u skoroj budućnosti željela otvoriti svoj make-up studio koji bi klijenticama nudio široku paletu usluga. Od dnevnog, večernjeg i individualnog make up-a do raznih tečajeva, edukacija i radionica. Otvorenjem takvog studija uspjela bih ostvariti svoju veliku želju, a inače smatram da Splitu nedostaje upravo takvo mjesto, koje će biti specijalizirano za make-up.

Idemo na trenutak maštati. Upravo ste otvorili svoj make-up studio u Splitu. Kakav je njegov interijer?

Hm…interijer je minimalistički, u kombinaciji crne i bijele (ne)boje kako bi do izražaja što više došao make-up. Također, ima puno svjetla i zrcala te jednostavnih, a profinjenih linija. Baš pravo žensko mjesto za uljepšavanje i opuštanje.

Matija Marin2

Za kraj, možete li otkriti vlastiti make-up? Kako se privatno najčešće šminkate i što biste savjetovali našim čitateljicama?

Moj make up je najčešće minimalistički i sastoji se od male doze pudera kojim naglasim svjež i prozračan izgled. Sjenilo na očima je u smeđim, nude i breskvastim tonovima, a uvijek nanesem i malo maskare te obraze istaknem nježnom nijansom rumenila u boji breskve dok za usne koristim nude nijansu ružičastog ruža koja izgleda svježe i nije nametljiva.

Savjet čitateljicama je da nikad ne pretjeruju i da svakako nastoje brinuti o pravilnoj njezi kože lica u kojoj piling ima veliku ulogu. Tada će šminkanje biti jednostavnije i predstavljati još veći užitak.

INTERVJU: Marijana Skender

FOTOGRAFIJE: Ivan Gudić, privatna arhiva

 

 

Facebook KOMENTARI

Back To Top