ZTC

Marko Tolja u pratnji Jazz orkestra HRT-a u subotu 29.7. na Ljetonoj pozornici u Opatiji održao je divan koncert baziran na novome albumu *Stavi pravu stvar* koji obuhvaća swing obrade što domaći što stranih evergreena. Time je još jednom potvrdio svoj status vrhunskoga izvođača te umijeće izvedbe obrada koji je začinio na svoj dobro poznati način budući da je samo jednu svoju otpjevao na samome završetku koncerta i to prigodno pjesmu *Putujem* s kojoj je ispratio svoju publiku. Ona je bila šarolika, svih dobnih uzrasta što govori u prilog gore izrečenoj tvrdnji da ovaj mladi glazbenik već ima svoj jasan status među glazbenicima i profilirani stil jer publika zna po šta dolazi i šta se od njega očekuje.

Stil je ono prepoznatljivo kod Tolje stoga nismo mogli ne iskoristiti i ovu svečanu večer i porazgovarati s njime što je i neki logični feedback budući da je on kroz cijeli svoj nastup uspješno komunicirao i s publikom. Retro i Marko Tolja tvore jednu suvisku cjelinu i sam glazbenik napominje kako je to bilo logičan izbor kada je prije destak godina kada se profesionalno počeo baviti glazbom i intenzivno razmišljao o glazbenome smjeru kojim krenuti, odabir je pao retro, a inspiraciju crpiti prošlih vremena jer i sam za sebe tvrdi da je *stara duša*. Njemu to dobro stoji, vidi se da uživa u tome što radi i da je svjesan i ciljani osobni odabir. Ta fina retro odijela odlično mu stoje. Morala sam ga onako po ženski priupitati tko je zaslužan za njegov styling. Ležeran kakav jeste, odgovara da nema stilista, kupuje preko interneta jer mu je tako najpraktičnije, uglavnom iz Londona jer u nas je limitirani izbor u ponudi njemu zanimljivih komada. Inače surađivao je s našim poznatim modnim Ivicom Klarićem. Ovaj modno osviješteni muškarac očekivano ne voli shoping, radije provodi vrijeme u ugodnome društvu na sebi srodnim po atmosferi mjestima ili na svojoj barci. Kvarnerski je morski vuk i vezan uz more, voli svoj kraj i ljeto ne može zamisliti da nije na moru baš poput Olivera Dragojevića i doznajem da kada su skupa i još na barci opasan su tandem!

Marko Tolja u društvu  novinarke Maje Vizjak

Marka Tolju, inače kada nije u Zagrebu gdje provodi zimske mjesece u godini, možemo sresti na njegovim Pećinama na plaži u ležernome izdanju. Napominje kako ga takvoga nitko ne prepoznaje ali kada stavi svoja tvid trodijelna odijela ili kao na ovome nastupu odijelo ala Sinatra s duplim kopčanjem ne može proći nezapaženo. Ako ste sada osvijestili činjenicu da se kupate na istome mjesto kao i on te ga nikada niste zamijetili možda da ponovite gradivo i nađete u Cukarikafe ili BarBar jer to su omiljena njegova mjesta kada je u Rijeci.

Retro je u modi, tako da je Marko u biti jako u trendu koliko god ovo zvučalo kontradiktorno. Uspješno koketira sa retro glazbom, finim odjecima i frizuricama, odličnim cipelama i sve to decentno sa stilom što je siguran put u samo jednome smjeru, a to je uzlazna karijera i blistava budućnost s mirisom nekih davnih prošlih boljih vremena. Veselimo se svakome novome nastupu i uvijek za zanimanjem pogledati kako ovoga puta izgleda na sceni!

PRIPREMILA: Maja Vizjak

FOTO: Mihaela Vukelić