ZTC

Nikada nije prekasno za stvaranje zdravih životnih navika. Ponekad nam je potreban samo mali poticaj i promjena, a odlično vrijeme za to je dolazak proljeća Vrijeme “zimskog sna” prolazi, budi se sunce i priroda, stoga je i na nama vrijeme da uvedemo u svoju svakodnevicu male rituale koji će učiniti veliku razliku

Pokušajte u svoj život unijeti čim više kretanja. Bilo da se bavite sportom, odlazite povremeno u teretanu, vozite biciklu ili planinarite, potpuno je svejedno. Važno je kretati se, a ponekad nam je dovoljna jednostavna šetnja prirodm ili gradom. Šetnja pomaže da razbistrite misli, razgibate se i udahnete svjež zrak. Ukoliko je to moguće pokušajte otići pješke na posao ili trgovinu, dnevne obaveze koje obavljate autom u čim večoj mjeri zamijenite pješačenjem.

Pokušajte jedan dan tjedno odvojiti za “bavljenje stvarima koje odgađate”. Vjerojatno postoji neka ladica koju obećavate raščistiti, morate otići frizeru, imate neodgovorene emailove, dugo niste vidjeli najbolju prijateljicu. Ne treba se nužno raditi o “negativnim stvarima”, jednostavno o onome što ne stignete svakodnevno obavljati, ali vas potajno “muči”. To može biti i nedjelja, dan kada će te npr. oprati kosu, nalakirati nokte, napisati “to do” listu i spremno zakoračiti u novi tjedan.

Duboko dišite. Meditirajte. Mnogim ljudima svakodnevica je prilično stresna uz posao, djecu i ostale obaveze koje ne mogu čekati. Ponekad je potrebno zaustaviti se na trenutak i samo duboko disati i jednostavvno postojati. Možete odvojiti 5 ili 10 minuta svakog jutra za meditaciju, sanjarenje, maštanje… Još jedna navika koja možete uvelike promijeniti vaš život i pomoći vam da se fokusirate na ono pozitivno je zapisivanje nekoliko stvari na kojima ste zahvalni, koje su vam uljepšale dan, jednako kao i onog što ste mogli učiniti drugačije tog dana kako biste se osjećali bolje. Fokusirajte se na sitnice koje utječu na vaše raspoloženje, osluškujte svoje srce i misli i ne umanjujte važnost svojih osjećaja.

Ovo je vjerojatno večini veliki izazov, ali pokušajte ekran zamijeniti dobrom knjigom barem na pola sata svakog dana. Namjestite mobitel na tzv. “airplane mode” i odvojite se od društvenih mreža, serija, emailova i uživajte u dobrom štivu za laku noć.

Zadnje, ali ne i manje važno jest voditi računa o prehrani. Od samog početka dana pokušajte svjesno odabirati namjernice, koje unosite u svoje tijelo. Unosite dovoljnu količinu vode, voća, povrća, zdravih masnoća i cjelovitih žitarica. Birajte hranu koja će vam dati dovoljno energije za dan pred vama. Pokušajte sa malim promjenama i postepeno napredujte…


Pripremila: Katja Grubiša

Vaši komentari