ZTC

Nedavno nam je zapeo za oko jedan vrlo zanimljivi Instagram profil TRAVEL ADDICT CROATIA.Odmah smo poželjeli otkriti više o autoru, ljubavi prema putovanjima i fotografiji, objedinjenoj u zanimljivom profilu koji prati preko dvije tistuće ljudi. Doznali smo koje su “must have” lokacije za ljetovanje, ultimativni odabiri za putovanje te pridobili savjete kako putovati ugodnije, ali i jeftinije! Uživajte u fotografijama i razgovoru s Ljubomirom Žderićem. 

Za početak, otkrijte nam tko se krije iza Instagram profila: Travel addict Croatia?

Iza profila se “krije” Ljubomir Žderić, tridesetjednogodišnji ugostitelj s otoka Krka.

Kako ste došli na ideju da otvorite upravo ovakav profil?

Ideja je nastala kao spoj ljubavi prema fotografiji i putovanjima. Instagram je kao društvena mreža idealan za ovakav vid prezentacije i kao takav mi je donio niz poslovnih ponuda – neke iz Hrvatske, a većinu iz inozemstva.

Spajate ljubav prema putovanjima s očaravajućim fotografijama odnosno talentom za fotografiranje. Dobitna kombinacija! Možete li nam otkriti kada ste otkrili strast prema fotografiranja, a kada prema putovanjima ili su te dvije ljubavi uzastopno rasle?

-Strast prema putovanjima živi u meni od najranije životne dobi,oduvijek su me zanimali povijest, umjetnost,zemljopis i kultura tako da se sve ostalo onda jednostavno moralo spojiti u strast da otkrivam nove destinacije. S druge strane ljubav prema fotografiji se stvarala postepeno, kako se internet i dostupnost medija širila početkom 2000.-ih tako je rasla i moja želja da se okušam u fotografiji. Bilo je tu jako puno uzora koji su potakli moju želju za fotografijom i dokumentarnim putopisima. Također, veliki su utjecaj stvorili i National Geographic te Lonely Planet i Rough Guides.

Svi volimo putovati, no često smatramo da su nam putovanja financijski  nedostupna. Imate li neke savjete kako putovati cjenovno ugodnije?

Putovanja su danas dostupnija nego ikada. Uz toliki broj stranica poput Airbnb-a, Trivaga Homeexchangea Booking.com zaista mislim da si velika većina ljudi može priuštiti odmor iz snova za sebe i svoje najbliže. Svaka od navedenih stranica nudi popuste (nekad i do 80%) i odabir smještaja od klasičnih soba i studia do čistog luksuza tj. za svakog ponešto. Istražujte, informirajte se, svaka od stranica ima filtere što se tiče budgeta tako da u startu možete prilagoditi cijenu budgetu kojim raspolažete. Također, postoji i niz low budget putničkih agencija, poput Jungletribe koji iz godine u godinu sve više rastu i postaju izrazito ozbiljan takmac na putničkom tržištu.

Koje su vaše preporuke, što posjetiti ovog ljeta u Rijeci?

Rijeka je u posljednjih nekoliko godina napravili mali iskorak što se tiče ponude za turiste, ali smatram da je to i dalje ispodprosječno i da bi se moglo napraviti puno više. Ako baš trebam izdvojiti nešto tijekom ovog ljeta to su bez dileme muzej grada Rijeke te pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Nekoliko odličnih izložbi je dostupno tijekom cijelog ljeta. Preporučio bi da se oforme free walking ture koje su popularne u svim gradovima koji drže do vlastite promocije.Što se tiče ostalih atrakcija to su: Trsatska gradina, Svetište Majke Božje Trsatske, HNK Ivana Pl.Zajca, katedrala Sv.Vida, Korzo te stari dio grada, Molo Longo, gore navedeni muzeji, vojni tunel kod katedrale Sv.Vida, Islamski centar, prirodoslovni muzej…ima zaista dosta toga, a sve ovisi o tome koliko vremena imate i koji su vam prioriteti…Također, ukoliko ste nekoliko dana u Rijeci definitivno bi savjetovao obilazak okolice-Opatija,Volosko,Ičići,Moščenićka Draga,otok Krk.

A kada je u pitanju Hrvatska, koje su vaše preporuke? Gdje provesti ljetovanje?

To su definitivno Dubrovnik, Split, Trogir, Motovun, Rovinj, Opatija, Plitvička jezera, Šibenik, Zadar, Mljet, Kornati, Hvar, Brač, Korčula, Omiš, Varaždin, Zagreb, Osijek, Ilok, Rab, Nin, Pelješac, Krk….

Što za vas predstavljaju putovanja? Kako biste opisali svoje savršeno putovanje’

Za mene putovanja predstavljaju prvenstveno odmor za dušu i mogućnost da dodatno proširim vidike, steknem neka nova saznanja i upoznam novi kutak zemlje. Za mene je svako putovanje savršeno jer nas odmiče od nekih dnevnih rutina, tjera nas na aktivnost, razmišljanje i nudi nam novi spektar znanja i mogućnosti. Ako putujemo sami, putovanja nas mogu očvrsnuti, a ako putujemo kao parovi (obitelji) putovanja nas mogu samo dodatno zbližiti.

Imate puno iskustva, vaš profil predstavlja prekrasne krajeve, što biste savjetovali kako se pripremiti za putovanje, ali i uživati u njemu? Je li ključ u dobroj pripremi ili spontanosti?

Pripreme za putovanje su vrlo bitne ali to ne znači da je spontanost izostavljena. Treba upoznati destinaciju na koju idete i informirati se. Samim poznavanjem destinacije smanjujete mogućnost da vam se dogodi neka neugodna situacija s lokalnim stanovništvom. Također, za svako putovanje neovisno o destinaciji uvijek izaberem putno zdravstveno osiguranje, mali trošak, a može vam u konačnici značiti jako puno. Uvijek se treba kvalitetno pripremiti, kupiti unaprijed stvari koje vam mogu trebati na dnevnoj bazi. Moj vid uživanja na putovanjima je kombinacija spontanosti i planiranja. Imam dio dana koji je zacrtan dok se u drugom djelu dana prepuštam destinaciji da me sama privuče. Maknite se malo izvan zacrtanih turističkih ruta, izgubite se u trenutku, otvorite oči i uočit ćete puno detalja koje nećete vidjeti nigdje drugdje osim na tom mjestu. Komunicirajte s lokalnim stanovništvom, upoznajte običaje i tradiciju mjesta koje ste izabrali. Moja putovanja su uvijek aktivna i ne koristim ih kao onaj klasični “godišnji odmor” što znači da istražujem, od destinacije na kojoj sam želim izvući maksimum. Istražujem od ranog jutra do kasnih večernjih sati i želim saznati i vidjeti što više.

Za kraj, otkrijte nam nekoliko svojih ultimativnih lokacija koje obožavate!

Ako se moram bazirati na konkretne destinacije onda bi odabrao ovako:Korzika (cijeli otok), Rim, Brugge, Paris, London, Firenca, Santorini, Kreta, Ghent, Rothenburg ob ber Tauber, obala Amalfi, Budimpešta, Prag, Beč, Sankt Petersburg, Gdansk, Cinque Terre, Venecija, New York, New Orleans, Sydney, San Francisco…lista je zaista dugačka i svaka od destinacija će vas oduševiti na svoj način…

Ako bi morao napraviti neku top 10 listu država u Europi i svijetu izgledala bi ovako:

Europa:

1.Italija

2.Francuska

3.Španjolska

4.Portugal

5.Grčka

6.Švicarska

7.Njemačka

8.Velika Britanija (kad smo već tamo i Irska)

9.Belgija

10.Češka

Svijet:

1.SAD

2.Australija

3.Kanada

4.Brazil

5.Indija

6.JAR

7.Kina

8.Meksiko

9.Novi Zeland

10.Indonezija

INSTAGRAM PROFIL

Pripremila: Katja Grubiša

Photo: Ljubomir Žderić

 

Kancelarija bar