ZTC

Svi koji su se u djetinjstvu ili nekom drugom razdoblju svog dragocjenog života bavili sportom, znaju koliko dobra im je on činio i da će, ako i nisu u mogućnosti baviti se jednom vrstom fizičke aktivnosti, zadovoljstvo pronaći u drugoj. Sličan životni put imale su magistra primijenjenih umjetnosti Leda Listeš i diplomirana ekonomistica Oriana Kojić.

Leda i Oriana

„Sportom se bavimo od djetinjstva. Bavile smo se plivanjem (Leda) i košarkom (Oriana) te mnogim drugim sportovima. Kroz naše dugogodišnje prijateljstvo odlučile smo zajedno krenuti na boks u „Predator“, boksački klub Zorana Kralja gdje smo prvi put zajedno trenirale.“ Prijateljstvo – ona najljepša riječ koja ljudima život čini ispunjenim i bogatim. Upravo to prijateljstvo djevojke su jačale i dok su se bavile drugim sportovima. Leda se bavila trbušnim plesom u kojemu je svojevremeno bila i instruktor ulažući mnogo u satove kod instruktora iz Egipta i Maroca, a Oriana je dugi niz godinama trenirala karate.

„Nakon što smo prestale trenirati boks, odlučile smo krenuti u teretanu gdje smo upoznale Michaela Bana. On nas je uveo u treninge CrossFita tijekom kojih smo odrađivale treninge zajedno s njime. Bio nam je osobni trener i  bile smo oduševljene pristupom, načinom i vježbama u kojima smo napokon našle pravu „dozu“ energije, eksplozivnosti i raznovrsnost vježbi koje nam odgovaraju.“  

Ne kaže se bez razloga da je u društvu, lakše.  Leda i Oriana  slažu se s tom činjenicom i međusobno se podržavaju. „Dođe i umor od svakodnevnog života, posla i obaveza, nerijetko nas umor i svlada ali obje znamo da je spas u treningu“, poručuju djevojke. Dodaju kako vježbaju prvenstveno zbog zdravlja.  „Kad se fizički dobro osjećaš, onda si i psihički bolje, a s time dolazi i ljepota, veselje i pozitiva kojima svima treba. U društvu je najbolje vježbati jer podrška ne nedostaje. Kad se trenira, onda se trenira. Nemamo vremena za razgovor, a kad je trener u blizini onda je bolje ne pričati jer znaš da ćeš dobiti duplu seriju čučnjeva ili sklekova!“ 😀

Govoreći o programu po kojemu vježbaju, djevojke poručuju kako su prve savjete i programe zatražile od trenera Michaela Bana. „Nakon što nas je  naučio brojnim vježbama, mogle smo samostalno raditi na način da  najčešće obuhvatimo vježbe cijelog tijela ili se fokusiramo na jednu skupinu mišića. Jedna vrsta od boljih koje trenutno radimo su tabate!“ Tabata je novija vrsta visoko-intenzivnog treninga. Vrlo je kratak, a djelotvoran! Traje svega 4 minute, od čega se intervalno svakih 30 sekundi radi, a drugih 20 odmara. Najčešće se sastoji od 8 vježbi koje se ponavljaju u 6 krugova. To je jedna od vrsta treninga koju preporučujemo, baš sada, pred ljeto, kada želimo „istopiti“ svaki višak. 

‘Naoružane’ „dozom“ natjecateljskog duha, djevojke poručuju kako je i taj element prisutan kod vježbanja u paru i svakako ga preporučaju svima kojima je teško samostalno se ‘pokrenuti’.

S druge strane, riječi koje mnogi vežu uz ‘prijateljice’ jest ‘ispijanje kavica’. No, ove djevojke prednost uvijek daju gymu ispred ‘kafića’ jer kako kažu: „Prednosti su što „trošiš“ vrijeme za sebe, a i provedeš vrijeme s prijateljicom. Kava je za prijateljice koje se ne stižu baviti sportom.“ Mi ćemo za one koji ‘ne stižu’ dodati – „Tko hoće, nađe način. Sve ostalo su izgovori.“

Uzrok ‘ne stizanja’ i sl. između ostaloga je, i loše isplanirano vrijeme. Leda i Oriana nam govore kako njihovo planiranje dana u gymu počinje nekoliko sati prije odlaska, odnosno dogovorom u koliko sati će se naći. Zatim, 10-ak minuta prije treninga , a tijekom zagrijavanja, dogovore kako će im trening izgledati i onda krenu u „akciju“. J Kao jedan od savjeta poručuju kako prate i društvene mreže koje predstavljaju novosti u programima treninga, a koji su popraćeni video-zapisima, te iste uvrštavaju u postojeće programe.  

Ledin i Orianin primjer dokaz je kako vježbanje ne mora biti dosadan pothvat. To je  odličan način za provođenje više kvalitetnog vremena s osobom do koje vam je stalo te poboljšanje, ne samo kondicije već i odnosa s tom osobom. Na ovaj način dijelite zajedničke interese i jedno drugome možete pružati potporu i motivaciju.

Pripremili: Helena Anušić i Michael Ban

IRON GYM RIJEKA

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE