13.8 C
Rijeka
Četvrtak, 2 srpnja, 2020

Ines Matić Matešković i Damir Matešković otkrili su nam sve o projektima #EudamoniaWedding i “Vinum Amoris”

Planiranje vjenčanja, koronavirus, promjena planova i na kraju savršeno vjenčanje u Villi Ariston. Ines Matić Matešković i Damir Matešković idejni su začetnici projekta Eudaimonia,...

"Kreativni apetiti konačno su zadovoljeni" – Marko Perožić

ZADNJE OBJAVE

Recenzija Tamare Štiglić Vodopić: “Uljez”

Jedan od najpoznatijih i najplodnijih autora današnjice zasigurno je Stephen King. Neovisno o tome koliko nam se sviđa ili ne, ne možemo osporiti njegovu...

Ženski inkubator – za sljedeću generaciju poduzetnica, saznali smo više o projektu Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke

Studentski zbor Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke prijavio je projekt "Ženski inkubator - za sljedeću generaciju poduzetnica" na natječaj poslovnog kluba PartneRi. Riječ...

Magic deserti dolaze u tri atraktivna okusa i savršeno su osvježenje ovoga ljeta

Ljeto nam se vratilo! Konačno smo slobodni, željni avantura, lijepih trenutaka, druženja, obiteljskih uspomena i posebnih sjećanja! Svako ljeto ima svoju priču poznata je...

Bili smo u ZTC-u i u trgovini Sketchers pronašli favorite za cijelu obitelj!

Šljokice, boje, zabavan dizajn, sve su to obilježja Sketchers branda koji iz sezone u sezonu donosi atraktivne kolekcije. Američki brand osnovan je 1992. godine,...

Jesen je vrijeme početaka, tako i našem timu dolaze nove ideje koje ćete primjećivati u vizualnom identitetu portala, ali i sadržajnom, a jedan od noviteta je što ćemo razotkrivati naše sugrađane i njihove priče. Prvi na redu je Marko Perožić, grafički dizajner riječke agencije Fabula koji je nakon školovanja u Milanu, nekoliko godina rada u Zagrebu, svoje mjesto pod suncem (ili kišobranom s obzirom na naše riječke uvjete) pronašao u Rijeci.

Marko, tvoj put do grafičkog dizajnera kakvog te znamo doista je neobičan.

Slažem se. Bilo je tu svega. Završio sam Pomorsku školu u Bakru, smjer nautičar. Ljubav prema pomorstvu se nastavila; upisao sam Pravni fakultet u Rijeci sa željom da se jednog dana bavim pomorskim pravom. Ljubav prema pomorstvu je ostala, ali prema pravu se lagano ugasila. Zainteresirao me dizajn te sam odlučio otići na studij u Milano. U međuvremenu, radio sam u jednom skladištu i paralelno završio tečaj za dizajnera unutrašnjih interijera. Stigla je jesen i Milano, a ja umjesto da upišem za dizajnera unutrašnjih interijera, upisao sam Vizualne umjetnosti. Nekako je to bilo logičnije jer one obuhvaćaju širi spektar djelatnosti i znanja.

Kako je bilo studirati u Milanu? Koje iskustvo tog perioda ti je posebno drago ili vrijedno?

S jedne strane, odlazite u puno veći grad, multikulturalan, druga država, jezik… Sve vas to promijeni, ojača za novo i drugačije iskustvo. S druge strane, što se tiče samog studiranja, uz kvalitetnu teorijsku podlogu koju su nam iznosili razni stručnjaci, studij mi je bio izrazito zanimljiv zbog njegovog praktičnog dijela. Rad s klijentima, rad u timovima, realni projekti… Jako uzbudljivo i – realno. Mislim da je to odlična priprema za realan život i karijeru koja te očekuje.

Svoje si obrazovanje znači završio u velikom gradu poput Milana. Što nakon toga? Ti si se odlučio vratiti u Hrvatsku.

Jesam. Nakon Milana vraćam se u Rijeku, gdje kratko surađujem s jednom lokalnom marketinškom agencijom. No, moji su kreativni apetiti tada bili u velikom rastu i tražim posao koji će to zadovoljiti. Tražio sam od Pule do Dubrovnika i završio u – Zagrebu. Radio sam s jednom od najvećih marketinških agencija u Hrvatskoj, Unex Grupom. Od pozicije junior dizajnera do junior art direktora, radio sam na raznim projektima među kojima se ističu oni za Citroen, Jamnicu, Ledo, Janu, Poli… Nakon 7 godina stečenog iskustva ipak se vratila želja za povratkom u Rijeku, a činio mi se idealan trenutak za to…

Sad nam je jasno da si se vratio. Kakvo je bilo to iskustvo? Vratiti se? Je li ti nedostajala vreva Zagreba?

Iskustvo je bilo pozitivno. Uostalom, još sam ovdje, zar ne? 🙂 Priznajem, na početku je bio malen šok, ali doista malen. Bilo je nekako… tiše. Ali brzo sam se uhvatio riječkog ritma. Trebalo se samo podsjetiti.

Je li bilo teško zamijeniti zagrebačko poslovno okruženje onim riječkim? Po čemu se razlikuju?

Nije bilo teško. Zagreb funkcionira ponešto drugačije, što je i logično. To je glavni grad, velik, veće je tržište, veći protok ljudi, veća konkurencija. Sve to utječe na poslovnu klimu. Kada sam se vratio u Rijeku krenuo sam raditi za InTech d.o.o., najvećeg svjetskog izdavača znanstvenih knjiga u otvorenom pristupu s više od 100.000 znanstvenih suradnika iz cijelog svijeta. Tako da poslovno nisam osjetio moje vraćanje kao odlazak iz većeg u manje okruženje. Samo u drugačije. Uz stručan InTechov tim, radio sam na usavršavanju vizualne komunikacije brenda. Do danas, surađujemo na brojnim projektima na tjednoj bazi.

Znači surađuješ s njima kao dizajner. A… jesi li ostao u području marketinga?

Jesam. 2014. godine dolazim u jednu riječku marketing agenciju na poziciju kreativnog direktora, a na toj funkciji sam bio do sredine 2016. godine. Tada krećem u nekom novom pravcu. U međuvremenu radio sam na raznim projektima među kojima bih izdvojio kampanju za NK Rijeku s kolegicom Zambelli.

Novi pravac je otvaranje vlastite agencije, pretpostavljam.

Upravo tako. U svibnju 2016. godine, zajedno s kolegicom Mladenkom Tomić, otvaram agenciju za dizajn i marketing – Fabula. Potpuno novo iskustvo. Drugačije od svega što sam proživio. Kreativni apetiti konačno su zadovoljeni. 🙂

Zasigurno je bila potrebna doza hrabrosti za otvoriti vlasitu agenciju. S kojim izazovima ste se suočili? Kako je otvoriti vlastiti posao u Rijeci, obzirom na lokalno tržište?

Naravno. Izazovi su klasični: administracija, financije, pronaći odgovarajući prostor, klijenti… Svatko tko je otvorio tvrtku zna o čemu pričam. Ali uz Mladenku kao partnera, sve je bilo lakše. Naše zajedničko, zaista bogato iskustvo i znanje, činilo je kvalitetnu podlogu. Možda je lakše otići raditi u neki veći grad, za veću plaću uz opravdanje da se ovdje “ništa ne događa”. Ali mora netko nešto pokrenuti, netko krenuti činiti scenu određene djelatnosti koju nudi. Potrebno je uložiti vrijeme, novac, iskustvo… Što dakako nije laka odluka. Treba krenuti. Ako ništa, barem znate da ste probali.

Otvorili smo u Rijeci jer smo smatrali da je Rijeka spremna za tranziciju u segmentu marketinga i dizajna iako je još dosta daleko od neki većih (europskih) centara. Potrebno je informirati i educirati ljude o marketingu. Većina još nije svjesna koliko marketing utječe na život pojedinca kao i kolektiva, privatno i poslovno. Brendiranje, pozicioniranje i komunikacija ključni su elementi svakog poslovanja. Za vlasnika usluge, ali i konzumenta. Marketing je bitna sfera ekonomije općenito. Iako riječko tržište nije preveliko, dovoljno je.

Konkurencije ima i često surađujemo uz prijateljski odnos. Smatram da je konkurencija jedan od zdravijih elemenata poslovnog svijeta.

Za one koje nisu dio svijeta marketinga, možeš li nam pojasniti čime se vi točno bavite?

Iako znamo naići na mišljenje da jedino što radimo jest da sjedimo u uredu, crtkaramo i smišljamo rime i slogane, cijela stvar je ipak malo složenija. Kreativan proces stvaranja strategije, koncepta, vizualnih rješenja kompleksan je proces koji je unikatan, svaki put drugačiji i prilagođen klijentovim zahtjevima. Sve ovisi o zahtijevu klijenta; istražujemo djelatnost, tržište, konkurenciju, publiku i sl., slažemo generalni koncept, zatim strategiju, radimo na projektu koji se dijeli na članove tima ovisno o njegovoj kompleksnosti, zatim implementacija i nastavak kampanje…Iza cijelog procesa je tim od šestero ljudi, godine iskustva, rada i znanja. I zaista, svaki put je drugačije. Zato i jest uzbudljivo. Zato sam i odlučio baviti se upravo time.

A što ako se klijentu vaša ideja ne sviđa?

To je rijetkost. 🙂 Ali može se dogoditi, zašto ne. Ukoliko je klijent nezadovoljan pokušat ćemo locirati izvor nezadovoljstva i ukloniti ga. Na nama je da klijentu, upravo radi iskustva i znanja koje posjedujemo, objasnimo zašto smo se odlučili upravo za to rješenje koje smo mu ponudili i zašto smatramo da je ono najbolje, za njega i njegovu djelatnost, proizvod ili uslugu. Ukoliko odstupanja od naše ideje i klijentove nisu nepremostiva, usavršavamo zajedničke zamisli.

Volite li više kada klijent dođe “praznog papira” ili s razrađenim detaljima i zamislima?

I jedno i drugo ima svojih čari. Uzbudljivo je neku priču krenuti pričati iz početka, tj. “od nule”. To pokreće vašu kreativnost i maštu na najvišem nivou. S druge strane veliki je izazov postojeći brend rebrendirati i repozicionirati na tržištu. Ostaviti bitne karakteristike i pridodati novu vrijednost. I jedno i drugo zahtijeva puno rada, mašte i kreativnosti na različite načine.

Kako vidite budućnost Fabule?

Budućnost je zanimljiva, puna posla i projekata ….Cilj je zadržati postojeći tim na okupu i povećati ga za još nekoliko kreativnih duša. Želja je da Fabula kolektiv ugodno živi i razvija se upravo u Rijeci. Ne čitam iz graha pa ne znam preciznije 😉

Nadam se da ti posao ipak nije središnji dio dana. Čime se baviš u slobodno vrijeme?

Središnji jest, ali nije najvažniji. U 17 sati, kada mi završava radno vrijeme, posao ostaje u uredu. Zaključan. 🙂 U slobodno vrijeme volim trenirati, planininariti, naročito na Platku kojeg smatram idealnim utočištem za bijeg od svakodnevnice, boraviti u prirodi gdje bi sve podsjetio na kanal Riječine koji je prekrasna oaza udaljena tek nekoliko minuta pješice od samog centra grada. Volim i otići na jedrenje s ekipom, zapaliti neki roštilj, kojeg pripremam vrhunski (nije da se hvalim :). Volim i otići na Cres, otok mog života.

Osim Platka i Riječine, koja su ti još omiljena mjesta u Rijeci?

Bard, Tunel ili Život za opuštanje nakon posla ili vikendom. Gentlemen’s shop i Volo Libero za estetski dio mene – bolji poslovni i privatni dojam. Fitness centar Samo Pozitiva za izbacivanje negativne energije. I Koblerov trg. Tamo se nalazi naš ured, pa zahvaljujući dobroj ponudi kafića, restorana i slastičarna uokolo nije teško naći maredu, popiti kavu u pauzi ili odraditi poslovni sastanak.

I za kraj – Marko za pet godina

Marko za pet godina je pet godina stariji Marko koji se nalazi u Fabuli; nešto većoj, s većim uredom i brojem suradnika, nešto bogatijoj, kapitalom ali i iskustvom i znanjem. Podružnice Milano – Tokyo – New York – Kamčatka. Ali zadovoljit ćemo se i otvorenim uredom na Islandu. 🙂

Pripremila: Stilueta

Foto: Ivor Mažar

 

- Advertisement -

ZADNJE OBJAVE

Recenzija Tamare Štiglić Vodopić: “Uljez”

Jedan od najpoznatijih i najplodnijih autora današnjice zasigurno je Stephen King. Neovisno o tome koliko nam se sviđa ili ne, ne možemo osporiti njegovu...

Ženski inkubator – za sljedeću generaciju poduzetnica, saznali smo više o projektu Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke

Studentski zbor Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke prijavio je projekt "Ženski inkubator - za sljedeću generaciju poduzetnica" na natječaj poslovnog kluba PartneRi. Riječ...

PRATITE NAS...

21,783ObožavateljiLajkaj
6,295SljedbeniciSlijedi
20PretplatniciPretplatiti

NE PROPUSTITE

U odličnom društvu prijatelja, partnera i suradnika proslavili smo Stiluetin sedmi rođendan!

Porsche Inter Auto Rijeka jučer je poprimio novo ruho, proslavili smo sedmi rođendan, a broj sedam inspirirao nas je da proslava bude u znaku...

Nova modna adresa u Opatiji – otvoren je butik Vivien Moda!

Večer u znaku mode, tako bi ukratko mogli nazvati događanje kojem smo jučer prisustvovali, a koje je označilo novi početak Vivien Mode! Naime, na...

Inspirativna žena: Maja Pogačić

Kao veliki zaljubljenik u make up i beauty teme, volim kada uživo ili na društvenim mrežama naiđem na osobe koje su istovremeno inspirativne, strastvene...