ZTC

Performative Kitchen: Cooking Diversity projekt je u kojima glumci različitih ansambala – uključenih u predstavu Gorski divovi – u gradovima u kojima se predstava priprema i izvodi (Rijeka, Temišvar, Trst, Skopje i Subotica)  kuhaju za lokalnu zajednicu te na taj način predstavljaju svoju kulturu. 

U kuhanje je aktivno uključena publika, tako da cijeli projekt ima i edukativnu dimenziju u smislu mogućnosti međusobnog upoznavanja različitih kultura, ali i učenja pripreme pojedinih nacionalnih jela.

Glumcima kuharima pridružila se i Srđana Jevtić!

Umjesto velikih narativa, Performativna kuhinja kreće od kuhanja kao neinvazivne reprezetacije pojedine kulture. Nacionalna kuhinja predstavlja fluidan identitet u kojem se miješaju različiti utjecaji i koji je trajno otvoren novim utjecajima, ali i sam utječe na druge kuhinje. Kuhinje često pomiruju razlike i napetosti koje postoje u polju političke reprezentacije. U njima se bez problema miješa i koegzistira ono što je u političkoj sferi odvojeno i suprotstavljeno. Zbog svega toga, kuhanje se čini kao savršen prostor interkulturalnog dijaloga – jedna vrsta suplementa multijezičnooj i transnacionalnoj predstavi Gorski divovi, u kojem se afirmira uvažavanje i prožimanje različitosti.

Performativna kuhinja projekt je kojim se, uz samo predstavljanje kulture iz koje glumci dolaze, radi i na popularizaciji kazališta, te razvoju nove publike.  Sam čin kuhanja popraćen je razgovorom glumaca s publikom o njihovoj profesiji, projektu na kojem sada rade (Gorski divovi), interesu publike za kazalište, otvorenosti za ovakve, nekonvencionalne oblike upoznavanja s kazališnom umjetnošću…  Ovako koncipirana kulinarska sesija završila je zajedničkim objedom glumaca i publike.

Foto: Ivor Mažar

Kancelarija bar