ZTC

U jednom trenu svi su počeli pisati o tome, Hygge kao očito neki životni stil počeo je pronalaziti put u literaturi, blogovima, društvenim mrežama, iako sam naslućivala što bi to bilo, morala sam se dati u potragu i svoje Mislim pretvoriti u OK, sada razumijem i znam. A sada kada znam, prenosim i vama sve o riječi koja je u kratko vrijeme osvojila svijet…

ZTC

Krajem prošle godine jedna je riječ zaintrigirala javnost tražeći svoje mjesto u suvremenom rječniku. Hygge. Iako nema konkretnog prijevoda, ova danska riječ prevodi se kao „uživanje u ugodnom vremenu“. Odvajanje vremena za sebe i svoje najmilije, trenuci ugode bez stresa, jednostavna životni koncept osvojio je svijet te je ova riječ čak proglašena riječi 2016. godine prema Collinsovom engleskom rječniku.

Hygge je počeo kao lifestlye termin, no brzo je pronašao svoje poklonike u modnom svijetu jer kvalitetan lifestyle putem Instragrama mora pratiti i kvalitetna modna kombinacija koja uključuje tople šalove, kape, pelerine, shvatili se… Toplina je ključna osobina ovog termina – toplina i ugoda.

Upravo je Instagram velikim dijelom zaslužan što je ova riječ postala prepoznatljiv životni stil. Na dan kad sam završavala članak, 09.01., postojalo je preko milijun i šesto tisuća #hygge hashtagova plus brojne varijante na temu i  brojni profili koji njeguju ovaj koncept.

Pišu se kolumne, knjige, razjašnjuju stvari jer je nešto već postojeće još jednom lijepo upakirano u pet slova pronašlo je načina da nas zaintrigira. I uspjelo je! I neka je! Lijepo je, pozitivno, zanimljivo, inspirativno!

Živjeti hygge u 2017. godini neka nam svima bude na listi prioriteta ili po domaći neka uvijek imamo one slatke rituale za sebe i svoje najdraže koje smo zagovorali i prije, a zagovarat ćemo i poslije ove trendy riječi.

Danska je već godina na listama „najsretnijih europskih zemalja“ unatoč dugoj i hladnog zimi, mnogi smatraju da je tajna upravo u ovom konceptu kojime su Danci doskočili prirodi i potvrdili kako smo kovači svoje sreće mi sami. Duge zimske dane i noći Danci provode u domovima koje krase lampice, svijeće, debele deke, ukrasni jastuci, mirisni štapići…

Ove zime pronađite i vi sebi slatke rituale jer u konačnici sve se svodi na to da u svom životu budemo sretni, u sebi, duboko u sebi…

Pripremila: Marija Mažar   Foto: Instagram i Pinterest

Kancelarija bar