skip to Main Content
MENU
Kolumna: Voljeti dijete u nama

Kolumna: Voljeti dijete u nama

Iza mene je još jedan predivan vikend, još jedan dirljiv i inspirirajući vikend. Dijelila sam ga sa 6 predivnih duša, sa 6 snažnih i prekrasnih žena. Iza mene je još jedna „Zavolite sebe, iscijelite svoj život“ radionica koja me uvijek iznova probudi, iscijeli i podsjeti na našu pravu bit, a to je da smo  mi (ispod svih slojeva uvjerenja, negativnih poruka, kritika, osuda, strahova i krivnji), bića ljubavi i svjetlosti. Mi smo bića apsolutne ljubavi i suosjećanja. Mi smo predivna i jako moćna bića.

Ono što me uvijek iznova dirne je trenutak kada polaznici otkriju ono malo, nježno  i preplašeno dijete koje boravi u nama, dijete  koje najviše od svega čezne za našom ljubavlju.

Neovisno o našim godina, dobi i spolu, u nama postoji majušno dijete od 3 ,4, 5 ili 7 godina, koje samo treba našu ljubav i priznavanje. U svakoj ženi postoji mala nježna curica kojoj treba naša pomoć kao i što u svakom muškarcu postoji mali dječak, željan topline i ljubavi.

Sva naša životna razdoblja se nalaze u nama, miruju i čekaju trenutak iscjeljenja. Ono što najčešće primijetim kod ljudi je uvjerenje da „nismo dovoljno dobri“ i  uvjerenje „da sa mnom nešto nije u redu“. Mala dječica, kada nešto krene po zlu, vjeruju da nešto nije u redu sa njima. Kako odrastaju sa sobom nose to lažno uvjerenje i uče odbacivati sebe, uče odbacivati to malo dijete u sebi, uče  kako ga stalno kažnjavati.

Kako odrastamo počinjemo kritizirati to dijete u nama, omalovažavati i ponašati se neprijateljski prema njemu, pa se tako nazivamo pogrdnim imenima, ukazujemo si na stalne greške koje radimo, te taj obrazaca kritiziranja postaje naša stalna navika.

 Da bi smo iscijelili svoj život, da bi smo postigli harmoniju i mir sami sa sobom, potrebno je da otkrijemo i povežemo sve dijelove sebe. Potrebno je da povežemo one lijepe dijelove nas, one nježne dijelove nas, one dobre dijelove nas, isto kao i one manje lijepe dijelove nas, one plačljive dijelove nas, one smiješnog izgleda dijelove nas, one luckaste dijelove, one blatom umazane dijelove nas i one sramežljive dijelove nas.

Da bi smo iscijelili povrede iz prošlosti potrebno je da osvijestimo kako se osjećalo to malo dijete u nama. Bilo bi divno kada bi ste počeli komunicirati sa djetetom u nama i dali mu do znanja da je željeno, voljeno i da je prihvaćeno sa svim onim smiješnim, šašavim i možda bedastim stvarima koje je počinilo.

Ako ste spremni povezati se sa djetetom u sebi, pronađite neku fotografiju kada ste imali 4, 5 godina, i proučite tu sliku. Što vidite? Da li je to dijete tužno, posramljeno, ljuto ili možda prestrašeno? Ako je sretno i ispunjeno, budite ponosni i sretni.

Sada sjedite u tišini svog doma, zatvorite oči i probajte se povezati sa tim mali djetetom.  Budite sigurni da dijete u vama sve čuje, vidi i osjeća. Zastanite na trenutak i kažite mu „Stalo mi je do tebe, volim te, stvarno te volim“. I osluškujte poruke djeteta. Budite strpljivi, sve će vam se ukazati kada budete spremni. Ispričajte se malom djetetu u sebi za sve godine zanemarivanja, kažnjavanja, ne razgovaranja i odbacivanja. Pustite suze neka poteku, pustite svu bol i sram neka iščeznu iz vas. Možda će neke davno zaboravljene ili potisnute rane isplivati, ali to je dobar znak, to je znak da je taj dio vas spreman na iscjeljenje, spreman da bude voljen.

Možda će vam se u početku činiti smiješna ta komunikacija, ali ustrajte u njoj. Pitajte ga što voli, što ga raduje, što ga plaši, kako mu možete pomoći da se osjeća sigurnim i voljenim,  što želi biti kada odraste…Pitajte sva pitanja koja vam padnu na pamet. Budite nježni i strpljivi u komunikaciji sa svojim unutrašnjim djetetom.. Govorite mu sve stvari koje ste željeli čuti od vaših roditelja. Recite mu koliko ste ponosni na njega, koliko je željeno, koliko ste sretni jer ga imate u svom životu, šaljite mu svaki dan ljubav. Hranite dijete u sebi i počnite stvarati sretno djetinjstvo.

12270203_10154329680353572_353209883_n

Možete sjesti i uzeti dvije različite boje olovki i otpočeti komunikaciju pisanjem. Osobno jako volim ovu metodu, sjajno je što sve ispliva na površinu. Sjednite i dominantnom rukom napišite pitanje, a potom nedominantnom rukom napišite odgovor. Čini se smiješno, ali  odgovori koje dobijete će vas jako iznenaditi. Pitajte koliko to dijete ima godina. Kada sam prvi puta radila ovu vježbu doznala sam da moje malo dijete ima tri godine. Bilo je poprilično tužno i plačljivo. Danas je to jedno veselo i sretno dijete s kojim se često družim i kojem uvijek iznova potvrđujem koliko ga volim i koliko želim da se osjeća sigurnim.

Ukoliko ne znate što želite raditi u životu, vratite se u rane godine i pitajte dijete u vama što ga čini sretnim, čime bi se volio  baviti u životu? Pitajte i budite spremni na čudesne odgovore.

Samo budite voljni otkriti taj dio vašeg bića. Samo budite voljni voljeti tu malu bebicu u vama, to malo dijete u vama, tog tinejdžera u vama ili tu osobu u vama kojoj je netko davno slomio srce. Samo budite voljni… Svemir, Bog, Život ili kako god nazvali silu u koju vjerujete će se pobrinuti za ostalo, vjerujte mi.

Ne možemo voljeti jedni druge dok ne zavolimo ranjeno dijete u nama.

Nije bitno kakva je vaša prošlost bila, koliko je bola ili suza bilo, samo uzmite za ruku to djetešce, s ljubavlju se brinite o njemu, tepajte mu, nježno ga hranite ljubavlju i stvarajte predivan život za vas dvoje.

Ljubav je najjača sila koja postoji, u stanju je iscijeliti najdublje i najbolnije rane, u stanju je žrtvu preobraziti u pobjednika, strah pretočiti u sigurnost, mržnju u voljenje.

Zagledajte se u svoje oči i ponovno otkrijte ljubav u sebi.

S ljubavlju,

Jasenka

JASENKA-FOTKA

Jasenka Zubac Hadžić  majka, žena, prijateljica, vječiti tragaoc za  ljubavlju i radošću, podrška na putu otkrivanja predivnog bića koje postoji u svima nama. Jasenka je jednog divnog dana odlučila svoju diplomu magistra ekonomije okačiti o zid   i započeti novu životnu avanturu kao  Heal Your Life trener po metodi Louise Hay. U potrebi da zadovolji sve nametnute životne uloge, otkrila je da samo ako nježno skrbimo za sebe možemo poboljšati kvalitetu života, jer sreca, mir i radost su naša prirodna stanja.  Voljeti sebe najveći je izvor snage i radosti.

JASENKA ZUBAC HYL TEACHER

Facebook KOMENTARI

Back To Top