ZTC

Originalnost. Kreativnost. Unikat. 

Jedan od najljepših djelova posla Stiluetine novinarke, definitivno je upoznavanje novih ljudi, mladih, talentiranih duša, koje mi dopuštaju da uđem u njihov kreativan svijet i sa sobom ponesem djelić istoga. Na dnevnoj bazi susrećem se s najrazličitijim oblicima umjetnosti, stvaranja  i prezentiranja ideja iz svijeta fotografije, pisanja, modne i beauty industrije. Isto tako, na dnevnoj bazi se susrećem sa spomenute tri riječi: originalnost, kreativnost, unikat. Koristim ih tako često da postižem suprotan efekt, na njih smo se toliko naviknuli da su postale nezamjetne i izgubile svoju težinu. Što je uopće kreativnost, što znači biti originalan i proizvesti unikat?

Ove riječi tjednima su mi prolazile glavom, ispisivala sam kolumnu u mislima, no nikako da odlučim sjesti za laptop i pretočiti misli u riječi. Sve dok nisam počela primječivati različite postove na društvenim mrežama, upravo na ovu temu. Dizajneri nakita, odjeće i torbi, koji ističu kako je njihov rad kopiran, fotografi čiji su radovi vješto preuzeti, te spisatelji čije su tekstovi preuzeti bez pitanja, a kamoli navedenog autora. I sama sam dizajnerica nakita, a izazov biti svoj i drugačiji uvijek je postojao te me se ova tema na posebno emotivnoj razini.

Živimo u doba kada je moderna tehnologija uzela najveći zamah te se internet razvija nevjerojatnom brzinom, svaka informacijama je u trenutku na našem dlanu, te uz malo truda i vremena možete steći gotovo bilo koju vještinu. Bilo da tražite tutorijale za šminkanje, slikanje, fotografiju, izradu nakita, šivanje, grafički dizajn, ples ili pjevanje, skoro da i nema informacije koja vam ne bi bila dostupna. I koliko god je to očaravajuće i iznimno olakšavajuće za sve one koji se žele kreativno izražavati, s druge je strane i jedan ogroman, težak uteg. 

Pitanje koje često postavim svojim sugovornicama je: “Gdje pronalazite inspiraciju za svoje radove?” Najčešći odgovor, je onaj koji i sama dajem: “Inspiracija je svuda oko nas.” Upravo to je najveći izazov, potencijalna inspiracija zaista leži u svakome kutku našeg života i zato je jedna od najvećih prednosti i kvaliteta kreativnih osoba da imaju moć upijati okolinu te uvidjeti potencijal u naizgled svakodnevnim temama i predmetima, pretočiti ih u nešto posebno uz svoju interpretaciju.

Interpretacija – još jedna riječ koje se želim dotaknuti. Ako se bavite kreativnim  stvaralaštvom na bilo koji način, barem jednom vam je u životu prošlo kroz misli sljedeće: Ajme, pa ovo je nešto potpuno novo, ovo nisam nigdje do sada vidio/la! Ovo je jedna od čestih zabluda u koje smo svi barem jednom nehotice “upali”. Naime, upravo zbog navedene činjenice da smo u današnjem svijetu bombardirani ogromnom količinom informacija iz svih mogućih izvora, kojih često niti nismo svjesni, htjeli mi to ili ne, one najupečatljivije informacije poput spužve ćemo upiti i upravo one će nam poslužiti kao ta “famozna” inspiracija. 

No, što se događa kada su te informacije zapravo tuđi radovi, koje sa zanimanjem pratimo jer nas razumljivo zanima konkurencija na “tržištu”. Tip sam osobe koji uvijek želi čuti obje strane, te vjeruje u ono najbolje u ljudima, ali i često traži isprike gdje ih nema. 

Danas je gotovo nemoguće proizvesti nešto potpuno novo i drugačije, jer niti ne možemo znati postoji li negdje na drugome kraju svijeta ili u susjednoj ulici, netko tko je imao istu ideju. Pa ipak, postoji ogromna razlika između pronalaženja inspiracije te naše interpretacije i jednoznačnom kopiranju tuđeg rada.  

Najčešći problem pojavljuje se kada nastupaju jednokratni trendovi poput chokera. Za dizajnera nakita ovo je ogroman izazov, ako uzmemo u obzir da se radi o komadu nakita koji je u svojoj suštini vrlo jednostavno izraditi sa vrlo malo materijala. Vrlo brzo su društvene mreže preplavili novi brendovi koji predstavljaju chokere. No, zahvaljujući postavljenim “standardima” i trendu, predstavljeni komadi nakita često su izgledali slično. Postavlja se logično pitanje, chokeri su trend, kupci žele moderne stvari, chokeri više manje zauzimaju istu formu, dakle je li opravdano da proizvodim praktično istu stvar kao moja konkurencija?

Moja osobna odluka, kada su u pitanju chokeri je bila jednostavno pričekati da se trend “utiša”, te ostati vjerna svojem radu. Naime, za mene je bio ogroman izazov izraditi nešto što je vrijedno “handmade” oznake, što odražava moj stil, a ponovno odgovara na potražnju baš choker ogrlica.  

Interpretacija ovog trenda te prilagođavanje istog svojem kreativnom izričaju je ono što su pojedini brendovi na izniman način ostvarili te se izdvojili iz mase, na čemu im ja od srca čestitam.

Dakle, kada govorimo o originalnosti, te “optužujemo” druge za kopiranje, često se nameće pitanje kako možemo ikada znati je li nešto original? Kako biti siguran da smo proizveli unikat i je li to uopće izvedivo? Kako biti brend koji odgovara na jednoznačne trendove, a opet zadržava svoj izričaj? Ljudska narav je takva da će uvijek osuđivati, bez obzira imamo li dovoljnu količinu informacija, jednostavno ćemo dati svoje mišljenje koje je neminovno subjektivno

Koliko god vjerujem u ljudsku dobrotu i svjesna sam da je proizvesti nešto zaista novo i neviđeno iznimno teško, ne mogu ne zažmiriti nad onim primjercima koji su ipak očita kopija. Ne mogu zažmiriti pred proizvodima koji su preslikani počevši od materijala, preko boje, modela, te samog načina fotografiranja i prezentiranja. Ne mogu zažmiriti nad fotografijama i tekstovima ispod kojih se briše ime autora “bez pardona”. 

U srži svakog proizvoda, teksta, usluge bilo koje vrste je ideja. Uzimanjem tuđe ideje, nikada ne ćete tu ideju učiniti svojom, nikada je ne ćete moći prezentirati na isti način, učiniti je jednako posebnom te na kraju krajeva originalnom. 

Tanka je linija između čistog kopiranja i interpretiranja naše svakodnevice, koja uključuje i radove konkurencije, a jedino vi kao pojedinac i stvaratelj znate koji će te put izabrati! 

Pripremila: Katja Grubiša

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE