ZTC

Zdrava prehrana trebala bi biti dio naše svakodnevice, neovisno o godišnjem dobu, pa ipak, ukoliko ste se odlučili napraviti promijene proljeće je odlično vrijeme za to. Danas donosimo nekoliko hranjivih i zdravih namjernica, koje će vam pružiti dozu energije i vitamina u toplije dane.

Započinjemo s datuljama, voćem koji mnogi smatraju kao jedno od najzdravijih na svijetu. Datulje imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. Sadrže najveću količinu selana, koji je izrazito učinkovito u liječenju raka. Također sadrže “vitamine za oči” – lutein i zeaksantin. Osim što su vrlo zdrave, ujedno su i odličnog okusa što ih čini savršenim međuobrokom. Par datulja dnevno dovoljno je da zadovolji potrebu za slatkim na najbolji mogući način – unosom vitamina. 

Indijski oraščići još su jedan proizvod sa blagotvornim djelovanjem. Naime, u svijetu orašastih plodova, sadrži najmanje masnoća stoga je prikladan za konzumiranje tijekom dijete. Pomaže pri dijabetesu, a ujedno je i odličan izvor bakra i magnezija, te služi kao antioksidant. Možete ih konzumirati kao samostalan međuobrok ili dodatak jelima.

Voća u prehrani nikada dosta, a danas izdvajamo naranče – izvrsne u borbi protiv prehlade, te za detoksikaciju. Odličan su izvor vitamina C, a samo jedna naranča na dan dovoljna je za poboljšan izgled kose i kože, spriječavanje visokog tlaka, zdravlje kardiovaskularnog sustava. 

Zobena kaša, već je neko vrijeme moj favorit kada je u pitanju zdrav i cjelovit doručak. Može se pripremiti za najrazličitije načine, uz dodatak različitog voća, meda ili sjemenki. Granice ne postoje, a rezultat je izrazito hranjiv i ukusan obrok. 

Pokušajte kupovne sokove zamijeniti zelenim čajem, “čudotvornim” napitkom, koji će ubaciti vaš metabolizam u petu brzinu.Uz njegovu pomoć, organizam brže topi masnoće, rješava se toksina i otpadnih tvari, štiteći pritom srce i krvne žile.

Pripremila: Katja Grubiša

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE