ZTC

Tri dana sunce je grijalo Kastav, a kad se to spojilo sa najvećom kastavskom feštom “Belom nedejom” rezultat i nije mogao biti drugačiji do jednog od najsjajnijih izdanja ove manifestacije koja već više od 600 godina u ovaj grad privlači i staro i mlado. Sve je započelo još u petak Ča – čitalnicom i otvaranjem izložbe u kastavskoj speleogaleriji, a nastavilo se u subotu kada su ulice grada bile ispunjene posjetiteljima koji su mogli uživati u otvorenju 19. izložbe vina, školi armunike, čakavskoj večeri, delavnici potresujke te brojim kulturno – zabavnim programima, a noć je završila nakon što su potpuno ispunjenim trgovima i ulicama odjekivale note popularnih izvođača.

Nedjelja, ona prava Bela nedejna, možda je i oborila rekord posjećenosti što je rezultat izvrsne ponude, tradicije koja se generacijama prenosi, a odnosi se na obiteljski dan u Kastvu, i lijepog vremena. Nekoliko kilometara od samog Kastva već se moglo naići na parkirane automobile posjetitelja, ulice su bile dupkom pune, strpljivo se u redovima čekala čaša vina, dobra hrana, ali i kupnja na brojnim štandovima ponuđača kojih je bilo oko dvjestotinjak. Brojni programi, počevši od tradicionalnog jutarnjeg “Pozdrava Beloj nedeji ” pa sve do nastupa klapa, harmonikaškog orkestra, puhačkih orkestara i promocije knjige, privukli su publiku u ogromnom broju, a večer je završila koncertima na dvije pozornice negdje duboko u noć.

Ponedjeljak se nadovezao na nedjelju, jer već od jutranjih sati ulice su ponovno zaživjele posjetiteljima, najmlađi su priredili mali sajam svojih radova, gradonačelnik Matej Mostarac održao je zdravicu i primanje za uzvanike među kojima su bili predstavnici tvrtki, udruga i drugih subjekata koji djeluju u Kastvu, uzvanici iz javnog i društvenog života, a na samom prijemu vidjelo se koliko Kastav ima prijatelja, jer prostor je bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Kraj večeri, ali i Bele nedeje brojni su posjetitelji dočekali uz nastupe popularnih glazbenika i tako zaključili još jedno izdanje ove manifestacije.

  “Bela nedeja 2017” zasigurno će ostati upamćena po brojnim uspomenama svih onih koji su na bilo koji način bili dio nje, a brojke su doista impozantne: oko 200 štandova sa ponudom autohtonih proizvoda, gastro i eno ponudom, kao i ponudom robe široke potrošnje, preko 5 000 litara vina koje su posjetitelji degustirali s naglaskom na mlado vino, na “kastafsku Belicu”, preko 200 sudionika u programu i na kraju rekordnih 90 000 posjetitelja među kojima i veliki broj turista – brojke su koje potvrđuju da je ovogodišnje izdanje manifestacije pokazalo kako je “Bela nedeja” bila i ostala tradicija duboko utkana u kastavsku povijest i na koju su ponosni njegovi stanovnici koji u njoj sudjeluju bez obzira na svoju dob, tradicija koja svojom nadogradnjom svake godine potvrđuje kultni status među manifestacijama ovog podneblja.

Nadaleko poznato kastavsko gostoprimstvo rezultiralo je ove godine turističkim rekordima, a na svakom se koraku osjećalo i tijekom manifestacije, a osmijesi na licima i gostiju i domaćina potvrda su jedne posebne priče temeljene na međusobnom povjerenju i radosti zajedničkog druženja.

 Nakon svega navedenog organizatorima  Grad Kastvu i TZ Grada Kastva i nije preostalo drugo nego poručiti “vidimo se i k letu na još bojoj i veselejoj  Beloj nedeje”!

IZVOR: PR

 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE