ZTC

Predstavljati mlade i talentirane pojedince naša je posebna strast i zadovoljstvo. Danas smo ugostili Riječanina Karla Markovića, mladog  i perspektivnog fotografa i videografa kojem opravdano predviđamo blistavu karijeru i van granica Hrvatske.

Za početak otkrij nam nešto više o sebi… Kako  bi se predstavio našim čitateljicama i čitateljima? 

Karlo Marković, navršio sam 20 godina prije dva tjedna, živim u Kastvu i bavim se videom od svoje 12-e godine. Počeo sam snimajući svojom Nokiom 5610 Xpressmusic svoje prijatelje i sebe kako skejtamo, zatim sam snimao HTC Desire-om te sam tada počeo praviti i kratke filmove od nekoliko minuta (taj mobitel je imao mogućnost snimanja u čak 720p, pa me to odmah potaknulo na nešto više od snimanja skejtanja!). U 14-oj godini sam kupio prvi DSLR fotoaparat s mogućnosti snimanja videa, Canon 600D. Nastavio sam snimati skejtere te sam polako počeo raditi kratke promotivne spotove. Naposljetku sam kupio Canon 7D Mark 2, profesionalni DSLR s puno boljim mogućnostima te od tada radim s njim. Radim štogod se ponudi, vjenčanja, maturalne, promotivna videa, reklame, glazbene spotove, “aftermovie”, kratke filmove i slično.

Kada si se zaljubio u fotografiju i video? Jesi li još kao dijete rado fotografirao ili si tu strast otkrio nešto kasnije?

Eto sve je počelo tada kada sam otkrio što je to uopće montaža, gledajući montaže iz raznih igrica još u svojoj 11-oj godini i što je to video te bih pored videa skejtera vježbao montiranje praveći kratke “edite” iz igrica poput Skatea, FIFA-e te Battlefielda. Tako sam se zabavljao i iskušavao nove stvari, radio jednostavne vizualne efekte i slično. Počeo sam fotografirati zapravo tek kada sam kupio prvi DSLR Canon 600D jer smartphonei tada jednostavno nisu bili naročito dobri da bi se išta konkretno postiglo.

 

 

Što za tebe predstavlja umjetnost videografije? Gdje pronalaziš inspiraciju za stvaranje?

Jednostavno to volim raditi, nemam nekog konkretnog odgovora. Od malih nogu sam se zaljubio u izradu videa i vidim se u tome još dugo. Inspiraciju pronalazim u svemu; ako se sjetim nekog zanimljivog efekta kojeg bih htio napraviti, napravim video oko toga efekta. Ako čujem pjesmu koja mi se svidi, odmah zamislim stil i žanr videa koji bi išao na tu pjesmu te napravim takav video. Ako kolega Ivan Petrinić i ja nabavimo neki poseban drugačiji objektiv ili dio opreme, napravimo video s njim te je video odmah drugačijeg stila od ostalih. Ponekad cijele videe baziramo na određenom “look-u” tj. colorgradingu odnosno bojanju finalnog videa. Također, velika inspiracija su mi redatelji koji imaju unikatne stilove. Pa tako ponekad volim snimati u stilu Wes Andersona i raditi dugačke kadrove snimane izdaleka u velikom zoom-u i slično.


 

Između videa i fotografije možeš li izabrati što ti je trenutno draže, zanimljivije, u čemu se više vidiš?

Definitivno mi je draži uvijek bio, a i vjerojatno će ostati – video. Fotografija i video su potpuno drugačije grane i svaka ima cijelu znanost iza sebe, ali više se nalazim u videu. Toliko toga se može napraviti s jednostavnom kretnjom kamere, a opet, toliko toga se može izreći samo s time da je kamera statična. Po mome mišljenju, 25 sličica u sekundi će uvijek premašivati samo jednu.

Što po tvojem mišljenju izdvaja jednog fotografa iz mase? Danas možemo primijetiti stalni rast amaterski fotografa na putu k profesionalnoj karijeri…

Danas su amaterski DSLR fotoaparati jako jeftini te se sve više i više ljudi okušava u fotografiji, a i u videu. I kamere na mobitelima su sve bolje, noviji iPhone Plus modeli, na primjer, nude ono “zamućivanje” pozadine iza subjekta te se takve fotografije stvarno mogu zamijeniti s onima uslikanima fotoaparatom. Mislim da fotografa ili videografa iz mase izdvaja svakako originalnost. Vidim puno i fotografija i videa s nekakvim zadanim “filterima” te i jedno i drugo izgleda kao da nisu uređeni u programu za obradu fotografija (i videa) već da su uređeni u aplikaciji na mobitelu. Dok isto tako vidim puno, ponajprije fotografa, koji stvarno teže originalnosti i makar su tek nedavno kupili prvi fotoaparat već imaju svoj stil i mislim da je to super!

Gdje se vidiš kroz nekoliko godina? Zamišljaš li fotografiju i videografiju kao svoju profesiju?

To mi je teško reći, ali svakako se vidim u ovom poslu. Možda čak i izvan Hrvatske. Svakako želim nastaviti snimati vjenčanja, reklame, glazbene spotove i ostale videe, također i fotografirati te konstantno pomicati svoje granice. Pa gdje završim, završim.

Što bi poručio svakome tko se želi baviti ovim poslom? Postoje li neka “”zlatna pravila” koja mogu pomoći? 🙂

Svakako da se bude originalan. Nije teško pogledati tutorial na YouTubeu i napraviti fotografiju ili video u stilu nekog drugog. To je odličan način učenja, ali kada se jednom nauči svakako treba težiti nečem drugom. Ljudima je zanimljivo vidjeti nešto novo. I da, svakako što prije naučiti koristiti Manual postavke na svom DSLR fotoaparatu!


 

FACEBOOK

INSTAGRAM

Pripremila: Katja Grubiša
Photo: Karlo Marković
 
 

Kancelarija bar