Skandinavski stil uređenja interijera jedan je od onih trendova, koji su vrlo brzo zablistali na Instagramu, ali i pronašli svoje mjesto u našim stvarnim domovima. Ne znam kako bi ste ga vi definirali, no moje prve asocijacije su: bijela boja, pastelni tonovi, čiste linije, minimalizam uz probrane dizajnerske komade , nenametljiva elegancija… Definitivno vrlo estetski dotjeran, a ponovno ugodan, domaći izgled interijera – ono što svi želimo zar ne?  Danas vam donosimo nekoliko savjete i ideja, kako skandinavski stil uređenja uspješno uklopiti u svoj dom.

Započinjemo s podovima. Tepisi od jednog do drugog kraja prostorije definitivno nisu na „popisu za kupovinu“.  Puno bolji odabir bit će drveni parket, poželjno u bijeloj boji. Na ovaj način prostorija će izgledati prostranije i čišće, ali i stvoriti onaj ugodan, topli osjećaj doma.

Kada su u pitanju boje, izaberite mnogo bijele uz sive ili pastelne, zagasite tonove. Ono što je zanimljivo, jest da unatoč mnoštvu bjeline, interijeri inspirirani skandinavskim stilom uređenja često sadrže i maštovite, šarene uzorke na manjim površinama kao što su deke, jastuci, zavjese. Cilj je postići, čist, minimalistički izgled, ali uz onaj poseban, vaš detalj, koji čini prostor domom. Također, ako vam prostor to dopuštava, svakako pokušajte uvesti čim više prirodnog svjetla uz pomoć velikih prozora. 

Pri izboru namještaja posegnite za drvom i čistim linijama te funkcionalnim dizajnom. Pokušajte izabrati namještaj koji vam omogućuje dovoljno prostora za skladištenje, kako biste izbjegli izgled prostora „natrpanog“ koje kakvim sitnicama. Držite se iste palete boja uz detalje u akcentnom tonu. Također, igrajte se kombiniranjem različitih materijala poput drva i metala.

Manje je definitivno više, no pokoja svijeća i buket cvijeća na stolu definitivno su „must“! Skandinavci obožavaju spajati vanjski i unutarnji prostor, stoga, čak i ako živite u stanu pokušajte uz pomoć biljaka uvesti dašak prirode u zatvoreni prostor.

Dakle, recept za skandvinavski izgled doma su definitivno neutralne boje, drveni podovi, minimalizam uz zanimljive detalje, a prije svega vaš osobni dodir koji svaki prostor pretvara u dom ispunjen pažnjom i ljubavi.

@interiorbysarahstrath

@interiorbysarahstrath

@interiorbysarahstrath

@interiorbysarahstrath

@interiorbysarahstrath

@nordic_styled

@interiormad

@jkedesignas

@mynordicoom

@scandinavian.interior

Pripremila: Katja Grubiša
Photo: Instagram
 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE