ZTC

Alan Grubelić dolazi iz Zagreba te radi za Croatia Airlines kao Hub kontrolor, u međuvremenu hobi mu je i fotografiranje tako da njegove fotografije povremeno možete vidjeti u Croatia Airlines Putnom magazinu, raznim turističkim časopisima i novinama. Kako i sam kaže specijalnost mu je fotografiranje aviona, a s obzirom na mjesto gdje radi i to je došlo nekako prirodno. No naša današnja priča ne tiče se aviona, već govori o odličnom i zanimljivom putovanju, novim iskustvima, ekstremno niskim temperaturama i predivnoj polarnoj svjetlosti u malom turističkom mjestu Saariselkä u Finskoj.

Alan Grubelić je sa svojom ekipom u Finsku otišao na poziv prijateljice koja tamo i živi. Mjesto se zove Saariselkä te se nalazi u sjevernoj Laponiji i u polarnom je krugu. Od turističkih sadržaja zimi možete birati cjelodnevnu vožnju saonicama koje vuku haskiji ili sobovi, vožnju motornim sanjkama po beskrajnim stazama okolo Saariselkäe, skijanje, sanjkanje po najdužoj stazi u Finskoj koja dugačka je oko 1200m, uživanje u spa centrima, organizirani noćni lov na Auroru borealis i još mnogo toga. 

“Mi smo došli na godišnji odmor od 11 dana početkom veljače i temperature je išla i do -37°, prosječna temperatura nam je bila između -20° i -25°. Za takve ekstremne temperature valja se dobro pripremiti, tako da smo imali do pet slojeva tople odjeće na koje još ide jednodijelni skafander, jer zamislite temperaturu od -37° i još se vozite na motornim sanjkama koje mogu potegnuti do 100 km/h.  Mi smo imali sreće, obzirom da nam prijateljica tamo živi, pa smo imali privatnog vodiča koji nam je sve organizirao.”

Što ga je posebno oduševilo? Alan ne može ni sam odlučiti što mu je draže, a mi ga u tome potpuno razumijemo.

“Ne mogu se odlučiti što mi je bilo draže, tri puta smo se vozili s motornim sanjkama, otprilike 90 km po danu, po okolnim snježnim stazama kroz šume, po zaleđenim jezerima i rijekama ili vožnja saonicama koje vuku predivni i pametni haskiji.”

Naravno tu je i veličanstvena polarna svjetlost, Aurora borealis, a Alan nam je otkrio i nešto više o ovom magičnom prizoru.

“Da ju vidite treba imati dosta sreće jer mora biti vedro vrijeme i uzrokuje je sunčevi vjetar. Uglavnom treba biti uporan i dosta vremena provesti na otvorenom i promatrati zvjezdano nebo. Pojavi se odjednom i može trajati svega nekoliko minuta i kako se pojavi tako i nestane. Mi smo imali sreće i vidjeli smo ju u dva navrata što sam uspio zabilježiti i svojom foto kamerom.”

Osim predivnih prizora saznali smo nešto i o finskoj rutini, pa tako skoro svakodnevni odlazak u saunu je nešto normalno s obzirom na niske temperature. Ono što nismo očekivali je to da nakon saune Finci izlaze na hladan zrak ili se hlade u jezerima i taj proces unutra – van ponavljaju i po nekoliko puta.

“Skupio sam hrabrost tako da sam se i ja okupao u jezeru poslije izlaska iz saune. Temperatura u sauni je bila +80°, vanjska temp -25°, a temperatura jezera oko nule, tako da nije preporučljivo za ljude sa slabijim srcem. Bio sam jako ponosan na sebe nakon toga i mislim da je to nešto najekstremnije što sam ikad napravio.”°

Nadamo se da vam se svidjela ova priča, a ovim putem Alanu želimo još puno ovakvih predivnih, novih i zanimljivih iskustava. Alana možete pratiti na Instagramu @alan.grubelic i Facebook stranici te službenoj web adresi.


Foto: Alan Grubelić

Kancelarija bar