ZTC

Prosinac, Došašće, iščekivanje Božića….sve to nekako tradicionalno miriši na činjenje dobrih djela. Jeste li ikada bili na bilo koji način volonterski aktivni? I jeste li znali da se svake godine 05. prosinca obilježava Međunarodni dan volontera?

Opatijci su taj dan i više nego aktivno obilježili. Povodom tog dana prošlog ponedjeljka 04.12. organizirali su dva događanja – Sajam volontera, te kreativne radionice i zabavni program namijenjen djeci oboljeloj od sindroma Down. U oba slučaja organizatori su bili Gradsko društvo Crvenog križa Opatije i opatijska Udruga za razvoj kulture mladih „Kulturni front“. Obje udruge svoj rad baziraju na volonterstvu i promicanju volonterstva, te je bio prirodan slijed organizirati ovakvo okupljanje, navode organizatori Sajma i kreativnih radionica.

Sajam volontera je ove godine doživio svoj debi i to u opatijskom Kulturnom domu Zora. Osim navedenih udruga organizatora na Sajmu su svoj rad vezan uz volonterstvo predstavile i druge opatijske udruge – Društvo „Naša djeca“, Udruga „Žmergo“, Udruga osoba s invaliditetom Grada Opatije i Klub za športsku rekreaciju Gorovo. Uz druženje i upoznavanje s radom udruga pripremljen je i program koji je uključivao glazbeni nastup učenika iz Hoteljersko-turističke škole Opatija, predstavljanje volontera koji dolaze iz inozemstva u sklopu volonterskih razmjena koje organizira Žmergo, kao i predstavljanje mlade Matee Marchini, članice Kulturnog fronta, koja je ove godine dobila nagradu „Volonter godine“ dodjeljenu od strane Volonterskog centra Rijeka. Sajam je trajao do 10 do 15 sati a posjetilo ga je preko 200 djece i mladih, zbog čega su organizatori zaključili kako će svakako nastaviti s organizacijom sličnih događanja i u narednoj godini.

Isti dan su navedeni organizatori u prostorijama opatijskog Crvenog križa nastavljajući promovirati volonterstvo i Međunarodni dan volontera ujedno obilježili i Međunarodni dan osoba s invaliditetom, koji se obilježava svake godine 03. prosinca.

U prostorijama Crvenog križa su ugošćeni članovi riječke Udruge za Down sindrom-Rijeka 21, s naglaskom na posebni predblagdanski program za djecu oboljelu od sindroma Down. Ovime se željelo doprinijeti povećanju svjesnosti javnosti o prisutnosti i problematici djece oboljele od sindroma Down s kojom se susreću i sama djeca, ali i njihovi roditelji. Djeca su imala prigodu čuti jednu od najpoznatijih božićnih priča – onu o Orašaru, te se družiti se sa Orašarovom Šećernom vilom. Pod budnim okom Šećerne vile, a uz zvuke Čajkovskovog Orašara, su djeca i sama uz pomoć roditelja i volontera izrađivala šarene slastice iz čarobnog svijeta Šećerne vile – Šećernog kraljevstva. Program je osim zabavne komponente bio zamišljen s ciljem razvijanja znanja, vještina, te osnaživanja osobnosti djece. Naime organizatori (u čijim su redovima i dvije socijalne radnice) nam tumače da kroz izradu kolačića sva djeca, a ne samo ona s poteškoćama u razvoju, mogu razvijati svoju kreativnost i maštu, motoriku šake i prstiju, vizualnu i taktilnu percepciju, koordinaciju ruka-oko, osjećaj zadovoljstva samim sobom i kompetentnosti te nastavno osjećaje samopouzdanja i samopoštovanja.

Pitali smo mlađahniji dio organizacije ovih zbivanja kako su došli na ideju organiziranja i sudjelovanja u ovakvom tipu sadržaja, posebice budući među prosječnim građanstvom često vladaju predrasude da su mladi ljudi nezainteresirani za svijet oko njih, neskloni volontiranju te socijalno neosjetljivi. Većina mladih volontera iz Udruge „Kulturni front“ navodi da kroz volontiranje pronalazi svrsishodan način provođenja slobodnog vremena, imaju mogućnost realizirati svoje ideje, doprinijeti zajednici, steći vrijedna radna iskustva i korisna poznanstva, a nezanemarivo za mladu populaciju – upoznati nove prijatelje i sjajno se zabaviti.

Čini nam se da su navedeni razlozi za volontiranje univerzalni za sve dobne skupine stoga što čekate? Pronađite svoje mjesto pod volonterskim suncem! I to ne samo tijekom prosinca.

Pripremila: Stilueta u suradnji s Tajanom  Topo Kero

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE