ZTC

Današnju prvu jutarnju kavu pijemo s modnom dizajnericom Andreom Anić Dokmanović!

Draga Andrea, dobrodošla u našu novu rubriku: Jutarnja kava! Uz gutljaje prve kave i prva pitanja nameću se sama od sebe: Otkrijte nam svoj jutarnji ritual? Volite li odvojiti pola sata samo za sebe, ispijanje prve kave, uređivanje, planiranje dana ili niste “jutarnji tip”?

Hvala vama što ste me pozvali! Znam često reći kako jako volim jutra, no ona mene ne. Nekako sam više noćna ptica, još od srednje i fakulteta, sve moje kreativnosti se događaju u kasnijim noćnim satima, nekada ne mogu zaspati kada me neka kreacija kopka.. Ujutro ne pijem kavu, probudim se i odmah idem na posao, tamo skuham čaj i dok ga pijuckam, radim.

Kada bi mogli izabrati bilo koga, s kime biste voljeli popiti kavu i uživati u dobrom društvu?
Uh koje pitanje, i da razmišljam ne bih mogla reći s kime. No, vjerojatno bi to bio netko tko me inspirira, od koga mogu nešto naučiti i dobro se nasmijati.

Koji su vaši savjeti za one dane kada se jednostavno osjećate kao da ne biste niti izašli iz kreveta… Sve smo ih barem jednom imale. Kako se oraspoložiti, motivirati? 🙂
Kod mene nema puno mudrosti, kada se loše osjećam ili se zatrpam u posao ili gledam neku omiljenu smiješnu seriju. Trudim se tada da ne razmišljati previše jer po svome iskustvu, u tom stanju ne treba baš sebe slušati, radije se strpim i čekam da prođe. To se do sada pokazalo dobrom odlukom, evo, probajte, nadam se da će vam pomoći.

Što ili tko vas u životu inspirira? Bilo da se radi o fotografiji, odjevnoj kombinaciji, pisanoj riječi, hobiju ili poslu? Kako održavate motivaciju i optimizam?
Najviše me inspiriraju osobe koje su svojim životom pokazale da se može. Sve se može ako dovoljno vjerujete u to.
Motivacije mi prilično ne manjka. No kada dođe takva situacija, sjetim se što sve imam, odnosno svih mojih dragih osoba koje puno vjeruju u mene i ne mogu onda biti ne motivirana. Zahvaljujem se često na svemu što imam, ma i na najmanjoj sitnici. Odmah je lakše, probajte.

Kako najčešće izgleda jedan dan u vašem životu?
Jedan dan u mom životu je prilično dinamičan. I kada odredim neke smjernice za tekući dan, uvijek se dogode nepredviđene situacije u kojima uživam upravo zbog toga što nikada ne znam kako će se sve odvijati. Kada dođem na posao, popijem čaj, provjerim sa svojom radnicom do kuda smo stigle sa zadatkom, zatim dogovaramo daljnje poslove, a ja onda odgovaram na poruke, mailove, plaćam račune, vodim web stranicu…nakon toga krećem s realizacijom iduće kreacije i tako…ako imam vremena odem na ručak s prijateljicama ili na pauzu u obližnji kafić. Nekada me obaveze u gradu dosta iscrpe tako da kreiranje ostavim i kada dođem doma. Nakon posla volim otići sa suprugom u šetnju ili na trčanje.


Što za vas predstavlja moda i odjeća? Koliku ulogu igra u vašem životu?
Moda i odjeća moj su život. Od njih živim i one me ispunjavaju do neke mjere. Od malena sam u modnim krpicama, uvijek nešto kreiram pa sam tako i završila srednju tekstilnu školu i Tekstilno-tehnološki fakultet. Nove odjevne kombinacije u mojoj su glavi, na papiru, u snovima, živim s njima, radim s njima i uživam.

Preporučite nam nekoliko destinacija za putovanje.
Putovanja su nešto za što želim imati i odvojiti vremena uvijek. Volim putovati, posjetila sam mnogo mjesta, a preporučit ću vam prvo jedan grad u kojemu još nisam bila i koji me još čeka a to je Sankt Peterburg. Nadalje, London me osvaja uvijek iznova, odlazim tamo jednom godišnje, to je grad koji me razumije, imamo svoj zajednički jezik. Osobno dosta vremena provodim i u Gorskom kotaru, čist zrak i prekrasne šume i livade svakako su moja prva preporuka za punjenje baterija. Volim Istru i njezine male gradiće s mnogo sadržaja, Dalmaciju i njene otoke…ma cijelu našu zemlju prekrasnu. Treba putovati jer tako proširujemo vidike, gledamo svijet iskusniji i bolje razumijevamo jedni druge.

Otkrijte nam 5 omiljenih lokacija u vašem gradu?
Dnevni boravak, Čajni trg i Samovar, Zvjezdarnica, plaža Sablićevo, Guvernerova palača.

Za kraj, kakve sadržaje rado čitate na Stilueti?
Volim pročitati Soul Wellness, Dobre misli petkom, a također volim i kada nas pozivate da vas pratimo po Rijeci.


Pripremila: Katja Grubiša
Photo: Arsen Miletić, Eni Brušnjak, Marijana Tkalec, Barbara Pilski

Kancelarija bar