ZTC

Proljeće je mnogima najljepše godišnje doba, čak i onima koji imaju problema s alergijama – poput mene koja sam izgleda alergična na ‘proljeće’ i dok ne procvjeta svaki cvijet, nemam mira od kašlja. No, uz kihanje, šmrcanje i slične aktivnosti s kojima početak proljeća moramo preživjeti, nema ništa ljepše od boravka na svježem zraku. Ekipa iz Iron Gyma osmislila je Iron Project kojega je dala na ‘testiranje’ sugrađanima. Nakon oglednog treninga kojega je Michael Ban sa svojim suradnicima pokazao zainteresiranim građanima, grupa sportskih entuzijasta krenula je u samostalnu avanturu vježbanja na ‘kavezu’ Iron Projecta.

Na prvi pogled izgleda zanimljivo i inovativno pa… i na drugi pogled….  Priliku da isproba Iron Project iskoristila je i naša uspješna skijašica, mlada Ida Štimac. „Mislim da je Project odličan kao i sama ideja da se tako nešto napravi je – super. Prvenstveno jer je to prilika da se ljudi pokrenu bez izgovora. Besplatno je, u prirodi, a sam kavez nudi mnogo opcija i na njemu se mogu izvoditi vježbe za sve dijelove tijela.“

Na ‘kavezu’ se za sada može vježbati na poligonu iza Iron Gyma i u jednom parku na Podhumu, no zanimanje za isti postoji i u drugim gradovima. Michael poručuje kako se veličina može prilagoditi svakom prostoru u skladu s potrebama korisnika.

Trening je odradila i Donatella Prizmić Širola koja se inače bavi calisthenicsom tj.  Street workoutom. Riječ je o specifičnom načinu treniranja u kojemu se kao opterećenje koristi vlastita masa tijela pri čemu se prkosi samoj gravitaciji. Takvim načinom treniranja postiže se iznimno visoka razina fleksibilnosti, motoričke sposobnosti poput snage, koordinacije, izdržljivosti, preciznosti, brzine, ali se razvija i mišićna masa. Donatelli, koja je u vrhunskoj formi, ovo je bilo novo iskustvo. „Određene vježbe radila sam prvi put u životu, ali baš zato smatram ovakve događaje korisnim. Dosta je naporan tip treninga ali jako lijepo iskustvo i jako su ljubazni ljudi. Kavez mi se izrazito sviđa pogotovo karike na njemu. Ima bas sve što treba da se odradi dobar trening.“

No, treba istaknuti kako je Iron Projekt namijenjen i nama, običnim smrtnicima koji tek hvataju nekakvu kondiciju i pokušavaju koliko-toliko dovesti se u red prije nego krenu topliji dani. Možete vježbati i u paru, kao što su to učinili Ante Špaleta i Matea Juričić. Oni su ‘kavez’ isprobali na festivalu sporta i rekreacije ‘Homo si teć’. „ Došli smo podržati našu prijateljicu koja je trčala polumaraton. U međuvremenu smo posjetili štand Iron Gym-a, te kako smo već bili njihovi članovi, na Adrijanov prijedlog odlučili smo se prijaviti na natjecanje koje su tamo organizirali za sve zainteresirane građane. Kako u svom dosadašnjem treningu nismo radili CrossFit- elemente osjećali smo strah od konkurencije, ali smo se vodili idejom da je najvažnije sudjelovati i pritom se dobro zabaviti. Kroz pravi poligon vježbi koje Iron Project-kavez nudi odradili smo raznovrsne vježbe na jedan zanimljiv način. Inicijativa jednog ovakvog natjecanja na otvorenom nam se jako svidjela jer omogućuje vježbanje kroz zabavu što je u konačnici kvalitetno provedeno vrijeme. Ukoliko bude još ovakvih projekata rado ćemo se odazvati još jači i spremniji.“

Jači i spremniji svakako možete postati vježbajući na ‘kavezu’. Ne samo da je inovativan, nego i prilagodljiv treninzima početnika i profesionalaca, a možete ga postaviti i u unutarnji prostor. (Jedan takav postavljen je i u Iron Gymu). U Hrvatskoj postoji vrlo mali broj sličnih parkova te je upravo misija Iron Projecta promovirati  funkcionalan oblik treniranja zbog aktivacije svih mišićnih skupina i s tim povezane bolje fizičke spreme i boljeg izgleda. 

Također, materijal se ne uvozi, nego je cijela nabava i proizvodnja smještena u Rijeci. (Usput, podržimo domaću proizvodnju i očuvajmo radna mjesta!) Prednost Iron Project funkcionalnih parkova u odnosu na već postojeće u Lijepoj našoj jest činjenica da za vježbanje nije nužno koristiti druge rekvizite.

Treba istaknuti i kako osim spomenutog „kaveza“ , u Iron Gymu možete isprobati još neke sprave Iron Projecta poput Pegboarda te Hyper Reverse sprave.

Na kraju, ako slijedimo najnovije trendove u svijetu fizičke aktivnosti – ciklusno vježbanje u skladu s godišnjim dobima – proljeće je vrijeme kada trebate što više vremena provoditi na svježem zraku. Iron Project savršen je za parkove i igrališta, a godišnje doba u koje smo zakoračili prilika da zablistate svojim izgledom. 

Pripremila: Helena Anušić

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE