S dolaskom proljeća i toplijih dana, zamjenjujemo teška jela, laganijim obrocima prepunim svježeg povrća i voća. Jednostavan, brz, ukusan, ali i zdrav odabir su upravo salate. Pravila i granica jednostavno nema! Kod salata ne treba previše filozofirati – najbolje bi bilo da odaberete povrće koje najviše volite, pripremiti umak i ispečete malo mesa ukoliko to preferirate i jednostavno uživate u bojama, okusima i mirisima. Najbitnije je da kombinirate različito povrće za puninu okusa i tekstura, a možete dodati i sjemenke za dodatan izvor minerala. 

Ukoliko vam nedostaje ideja predlažemo nekoliko salata, od vječnih klasika do nešto neobičnijih kombinacija, za dane kada nemate dovoljno vremena, ali želite pojesti nešto zdravo i ukusno!

Jedna od salata koje svakako morate isprobati je Cezarova salata. Samo nekoliko minuta i sastojaka potrebno je za hranjiv i zdrav obrok. Postoje različite varijacije recepta, no ona osnovna jest malo ispečene piletine, puno svježe zelene salate, grana padano, jaja i hrskavi komadići ispečenog kruha. Dodajte sastojke po želji i kreirajte svoju savršenu verziju popularne Cezarove salate. 

Sljedeća salata posebno će se svidjeti vegeterijancima, ali i svima koji vole bogatstvo boja i raznolikog povrća na tanjuru. Salata od od špinata, brokule, avokada i borovnice prava je antioksidanska bomba! Preljev od grčkog jogurta dodat će kremastu teksturu i puninu svježim sastojcima.Provjerite recept na BLOGU PEAS AND CRAYONS

Nešto egzotičnija opcija je salata s jabukama i orasima. Na poznatom gastro blogu NATALIE’S HELATH pronašli smo recept za koji vam je potrebno samo  5 minuta i tek nekoliko sastojaka. Isprobajte i javite nam svoje dojmove!


Često imamo predrasude da se od salata ne možemo dovoljno najesti, da su bezlične i bezokusne, no uz malo mašte i kreativnosti možete pripremiti itekako ukusna i zasitna jela. Pokušajte nekoliko puta tjedno pripremati različite salate, te kombinirati okuse dok ne otkrijte svoje favorite.
Pripremila: Katja Grubiša
Photo: natalieshealth.com, peasandcrayons.com, pinterest