skip to Main Content
MENU
Sjećanje na Ervina Debeuca u Muzeju grada Rijeke

Sjećanje na Ervina Debeuca u Muzeju grada Rijeke

Jučer je u Muzeju grada Rijeke otvorena izložba fotografija iz fundusa Fotokluba Rijeka čiji je autor nedavno preminuli Ervin Debeuc. Ovim dostojanstvenim okupljanjem i prilikom Muzej se oprostio od dugogodišnjeg suradnika i prijatelja,  novinara, fotografa i snimatelja.

Ervin Debeuc među najistaknutijim je novim protagonistima riječke fotografske scene mladih prvih desetljeća poslijeratnoga razdoblja. Karijeru amatera fotografa započeo je unutar klupskoga života, a zanatsku vještinu učio od generacije riječkih fotografa međuratnoga doba. Fotografija ga zanima kao medij vlastite izražajnosti, koji ima svoj racionalan i objektivan vizualni jezik zasnovan na dva elementa – kompoziciji i svjetlu. Iskušavao je različite postupke u fotografiji, od kojih najuspjeliji podražavaju slikarsku fakturu. Naime, iako ga je kao nadarenog crtača poratna oskudica odvratila od studija slikarstva, slikarski se senzibilitet odrazio na fotografijama.

Ovom izložbom Muzej grada Rijeke podsjeća i na autorovu donaciju iz 2010. godine kojom je Muzeju darovao sedamdeset svojih fotografija datiranih od 1955. do 1962. i koja je nakon riječke izložbe gostovala u Sloveniji, u Cankarjevom domu u Ljubljani.

Ervin Debeuc  rođen je  28. travnja 1930. u Sušaku. Fotografijom se počeo baviti 1947., bio je član Fotokluba Rijeka, suosnivač Fotokluba Color 1961. i Kinokluba Rijeka, danas Kino video kluba Liburnija film. 1969. pokrenuo je KRAF, Kvarnersku reviju amaterskih filmova.,  2010. dodijeljena mu je Nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za životno djelo. 

Foto: Ivor Mažar

Facebook KOMENTARI

Back To Top