ZTC

Hamletova životna dilema, biti ili ne biti, pretvara se ovih dana u dilemu obrijati se ili puštati bradu, a sve u duhu pokreta Movember i No Shave November, koji zadnjih nekoliko godina diljem svijeta u studenom promiču koncept puštanja brkova ili brade s višim ciljem i dubljom svrhom – zaštite muškog zdravlja.

Iako je malo vjerojatno da je tijekom posljednjih godina nekog od nas zaobišla barem pokoja šala ili duhoviti gif na tu temu, zapravo se nedovoljno zna i govori o istinskoj svrsi ovih projekata i pravoj poruci koja stoji iza puštanja brkova i brade.

Cijeli ovaj pokret iniciran je 2009. godine u Chicagu kada je otac osmero djece u relativno mladoj životnoj dobi preminuo od raka, a oni su odlučili njemu u čast pokrenuti kampanju koja će spriječiti da muškarci diljem svijeta umiru prerano zbog nedovoljne svjesnosti i brige o svom zdravlju.

Movember potiče na puštanje brkova tijekom studenog, a No Shave November ne radi razliku između brkova i brade, ali oba ova projekta imaju isti cilj – žele postići da muškarci osvijeste opasnost od različitih vrsta raka, posebice raka prostate. Pitate se kakve veze brkovi i brada imaju s tim? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Muškarci koji boluju od raka najčešće tijekom liječenja izgube kosu i bradu, a sudjelovanjem u ovoj akciji muškarci diljem svijeta tijekom cijelog studenog puštaju svoje brade i brkove da rastu kako bi potaknuli razgovore o toj temi, kako bi inicirali stvarne promjene i inspirirali donacije koje pomažu u borbi protiv ovih bolesti.

Ove kampanje možete podržati donacijama, sudjelovanjima u utrkama, ali i na jedan vrlo jednostavan način – puštanjem brkova i brade i širenjem svjesnosti među ljudima koji vas svakodnevno okružuju. Zato predlažemo, ako ništa drugo, da ovaj mjesec pustite svoje brkove i brade, ne radi trenda, već radi humane svrhe, i da svima ispričate hvale vrijednu inicijativu koja stoji iza ovih projekata i potaknete ih da se uključe.

Ne zaboravite, puštati bradu ne znači biti neuredan, a kako bi vaša brada i brkovi i u studenom izgledali uredno i lijepo, redovito ih četkajte i češljajte te hidratizirajte uljima koja će spriječiti iritaciju kože pri rastu brade i dati njegovan izgled. Ako već nemate svoju omiljenu četku za bradu, sada je pravi trenutak da navratite u Gentlemen’s Shop i nabavite jednu jer će te u studenom uz ručno rađenu četku od bukovog drva s veprovom dlakom na poklon dobiti i njihovu cool majicu.

Foto: Ivor Mažar

Pripremila: Stilueta i Gentlemen’s Shop

 

Vaši komentari