Obožavam zanimljive poduzetničke priče, još kad tome mogu dodati predznak  i kreativne, onda sam posebno sretna! Svaka priča u granicama Lijepe naše koja pokazuje da se dobra ideja i provedba iste isplate treba biti medijski plasirana kako i se potaknuli i drugi, a kad u ideji sudjeluju dvije Martine, k tome i prijateljice iz vrtića, onda imam puno pitanja u želji da svi skupa saznamo čim više!

Martina Paracki i Martina Mamić kriju se iza Book2go by m&m tvrtke koja izdaje planere. Prijateljice u prvim godinama života, poduzetnice u tridesetima, u kojem ste trenu odlučile to je to, moramo krenuti i pokušati ostvariti svoje snove, kad ste osjetile da je vrijeme za pokret?

Kao sto ste i sami rekli, prijateljice smo od malih nogu, što ovu našu priču čini još posebnijom. Osim poslovnog partnerstva veže nas i dugo prijateljstvo. Sve je krenulo od ideje  koju smo htjele pretvoriti u stvarnost i tako je nastao Book2go. Misao vodilja je bila stvoriti planer koji u svakom trenutku može biti uz vas, koji ima svoju svrhu, praktičnost, a opet, mora ostati i uspomena. Prvi na redu bio je Wedding planner, a svi ostali su dolazili pomalo spontano, ali i nekim logičkim slijedom. Imamo osjećaj da nas ono najbolje tek čeka, što sa sobom donosi neizvjesnost iščekivanja i uzbuđenje, ali i još puno rada, truda i odricanja. Međutim, to nas nikako ne plaši jer nam se čini da koračamo dobrim putem.

Je li teško kombinirati prijateljstvo s poslom? Koja unosi koje osobine i vrijednosti i kako postižete balans u svojim ulogama?

Poznato je da prijateljstvo i posao ne idu skupa, ali evo u našem slučaju je to više nego poželjno. Prije nego smo ušle u posao dogovorile smo poslovne smjernice kojih se pridržavamo, uvažavamo jedna drugu i ideje koje obje iznose te pristajemo na kompromise. Obje sudjelujemo jednako u izradi svakog planera i u tom procesu smo u potpunosti ravnopravne. Kod svakodnevnih aktivnosti postoji podjela posla. Martina se jako dobro snalazi u financijama, tako da ona pokriva to čitavo područje. Svojom različitošću, a opet velikim povjerenjem jedna drugu nadopunjujemo.

Smatramo da je ovo samo dodatno ojačalo naše prijateljstvo.

Jako lijepo radite i imate zanimljive proizvode, voljela bih da same otkrijete kome su namijenjeni i imate li kakve novitete u planu?

Wedding planner je definitivno dobrodošao mladenkama, Me and my baby je namijenjen budućim mamama, My messy Kitchen svim master chef-ovima i onima koji se tako osjećaju  (nas dvije obožavamo jesti, malo manje kuhati, ali to ne znači da ne volimo pisati recepte ?) i My bullet journal za sve one koji vole organizirati svoje vrijeme, imati ‘to do’ liste, jer nema boljeg osjećaja nego kad staviš check i korak po korak ostvaruješ svoje planove i ciljeve, zar ne?!

Trenutno završavamo jedan projekt, drugi je započet, a ostali se ‘kuhaju’ u našim glavama i pomalo razrađujemo koncept. Jednostavno, kad si u tom poslu uvijek ti neke nove ideju padnu napamet.

Društvene mreže, aktivan  webshop, usmene preporuke, koji kanali su se vama pokazali najboljima za prodaju i prvi kontakt s kupcima?

Smatramo da sve navedeno doprinosi prodaji. Veoma smo aktivne na društvenim mrežama, imamo dobru suradnju i komunikaciju s našim blogericama. Zanimljivo je pratiti kako jedni drugima pomažu i stvarno upoznaš prekrasne ljude. Svakodnevno se oglašavano putem Facebooka. Najviše nas vesele povratne informacije od naših kupaca koji se trude da nam prenesu svoje dojmove bilo slikom ili riječima i svaki nam izmami osmijeh na lice.

Uvijek mi je zanimljivo čuti gdje se sve čita Stilueta, no isto tako i gdje se prodaju određeni proizvodi, gdje su sve putovali vaši planeri?

Obišli su dobar dio svijeta! Amerika, Australija, Novi Zeland, Austrija, Njemačka, Švicarska, Francuska, Norveška, BiH, Srbija… stvarno nas ima po svuda.

Jako mi se sviđa Bullet Journal iz vaše kreativne radionice, kako je prihvaćen i što sve sadrži? Je li kasno krenuti s njim jer već smo zakoračili u novu godinu?

Bullet journal je doslovce “must have” iz naše kolekcije. Vole ga mnoge blogerice, a tko ga je primio u ruku više ga ne pušta!

Mislimo da za Bullet nikad nije kasno, nismo ga ograničile datumima već je podijeljen na tjedne tako da ga sami možete kreirati i početi pisati u njega kada god poželite! Mislimo da bi mogao postati najbolji prijatelj svake žene ili djevojke. Za dobru organizaciju nikada nije kasno. Mi smo svoj počele ispunjavati čim je izašao iz tiska ?, nismo mogle dočekati početak godine.

Koliko je dobra organizacija bitna za privatan i poslovni život, otkrijte nam neke mini trikove kako se naučiti bolje organizirati i posložiti prioritete?

Kao sto ste i rekli za početak je potrebno posložiti prioritete, napraviti plan i ciljeve i usredotočiti se na to sto radite. Svakom poslu, životu i svakodnevici dajte svoj maksimum i naravno to sve upišite u planer i pratite kako se sve polako slaže u smislenu cjelinu i kako plan i ideja postaju ostvareni cilj.

Vaša priča naša je inspiracija no što ili tko vas inspirira?

Moramo reći da nam je ovo teško pitanje jer na inspirira mnogo stvari –  boje, oblici, priroda i društvo. Vizualni smo tipovi, pratimo što se događa oko nas, ljude i njihove potrebe pa inspiracija dođe sama po sebi. A i imamo malo te kreativnosti u sebi koju ne gledamo isključivo kao posao već nešto sto nas smiruje i u čemu uživamo.

Moram pitati na samom kraju, na koji način uspijevate razgraničiti posao i prijateljstvo ili to postaje nemoguće, ideje dolaze u svim trenucima?

Vrlo zanimljivo pitanje, mi se jako jako puno družimo i viđamo gotovo svakodnevno. Naravno, ne samo zbog posla već zbog druženja, ali ideje za posao se nameću same od sebe kad voliš ono što radiš. Tako da i kad se dogodi situacija da usred kave krenemo pričati o poslu, a same smo, to ne znači da nemamo drugih tema već jednostavno u svemu što je oko nas pronalazimo inspiraciju jer smo velike obožavateljice lijepih stvari, bio to običan papir sa srcima ili lijepi komad namještaja! Ipak, kad smo u većem društvu posao ostavljamo po strani. Treba se ponekad i malo odmoriti.


 
 

Book2go čeka i vas! U suradnji s ovim vrijednim  timom pripremamo darivanje, javite nam zašto bi baš vi trebali osvojiti ovaj rokovnik na redakcija@stilueta.net s kontakt brojem mobitela i adresom! Sretno svima!

Pripremila: Marija Mažar

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE