AVON

Jedan od razloga zašto obožavam svoj posao i Stiluetu je definitivno prilika da napišem članak poput ovog. Okruženi smo inspiracijom, kreativnošću i talentom na svakom koraku, ogromna mi je čast što imam sreću svakodnevno razgovarati sa mladim i ambicioznim ljudima, čija mašta doista nema granica, učiti od njih, ali i širiti “glas” o njihovom radu. Danas je moj sugovornik Mateo Jurčić, mladi snimatelj iz Rijeke, čiji smo posljednji video uočili na društvenim mrežama i ostali bez daha. Za sebe kaže da je samouk, te da je njegov osobni stav da uvijek treba ići dalje, otkrivati nove stvari i neprestano učiti. Mi se ne možemo više složiti sa njime! Zaslužan je za snimanje nekoliko kratkih filmova, promotivnih videa , reklama, a u posljednjem spotu Ivane Husar korišteni su kadrovi upravo njegovog .kratkometražnog filma “Alijenacija”!

ZTC

S: Za početak, otkrij nam nešto o sebi… Tko se krije iza ovih fantastičnih videa? Tko je Mateo Jurcic?

Mateo je mladi snimatelj iz Rijeke koji ima 20 godina i zaljubljen je u video. Snima spotove, kratke filmove, promotivne videe, reklame, radi video animacije i štogod mu padne na pamet!

S: Zamijetili smo tvoj rad putem poslijednjeg videa “Till the break of dawn” koji je izazvao veoma dobre kritike na društvenim mrežama te je i nas na prvi pogled zaintrigirao . Tko je sve sudjelovao u snimanju? Koji je bio povod?

U Videu su sudjelovali riječki brejkeri Miroslav Mlinar, Petar Pinčić, Karlo Laić, Hrvoje Milanović. Volim ekperimentirati i postavljati si nove izazove, tako sam htio snimiti ljude sa ludim talentom i spojiti dvije ili više umjetnosti.

S: Možeš li izdvojiti neki do sada omiljeni snimljeni video?

Transendencija je specifična zato što savršeno predstavlja moj stav – sve dobiva priču kada se stavi ispred objektiva kamere. Taj kratki film se bavi starenjem i doticajem čovjeka kroz vrijeme. Model je moja baka naravno!

S: Što te inspirira, gdje pronalaziš ideje za snimanje? Možeš li otkriti neku omiljenu lokaciju u Rijeci za snimanje?

Rijeka je puna zanimljivih lokacija koje tek trebaju biti otkrivene. To su najčešće male stvari, kul lokacije ili nečiji pokret, poput prizme ili običnog nadvožnjaka. Obožavam video jer iza objektiva kamere sve ima priliku postati zanimljivo.

S:  Kada bi imao idealne uvjete za snimanje koja bi bila tematika, lokacija, glazba, osobe…

Imati idealne uvijete za snimanje za mene znači putovati svijetom i upoznavati nove ljude, mjesta, kulture… Osjećao bih se ispunjen životom pa bi mi to bio još i veći poticaj za snimanje. Kreativna sloboda je najidealniji uvijet za snimanje.

S: Gdje se vidiš u budućnosti? Želiš li se baviti snimanjem profesionalno? Što ti se čini, ima li u Hrvatskoj prostora za mlade koji se žele baviti ovakvim poslom?

U Hrvatskoj je teško naći prostora za mlade koje se žele baviti ovakvim poslom, ALI uz puno truda i vjere u sebe ne postoje granice. Sve u svemu video produkcija je moja prva ljubav te nije važno koga, što ili kako snimam. U Hrvatskoj ima prostora, ali fali poticaja – nitko ne ulaže u formiranje mladih umjetnika te im se rijetko pružaju ikakve prilike. Nekako mislim da je najbitnije gristi unatoč tome. Ja sam, naprimjer, samouk – sve što znam naučio sam preko Interneta – i dalje učim. Imam stav da je najbitnije ići dalje i truditi se biti što bolji, ostalo će doći samo od sebe.

MATEO PRODUCTION

ZTC