ZTC

Nedavno smo vam kroz  INTERVJU predstavili perspektivnog hrvatskog modela Roberta Bojanića, pred kojim se krije bogata svjetska karijera. Nakon zapaženih suradnji i sudjelovanja na brojnim domaćim modnim revijama, odlučio je svoju karijeru nastaviti čak u Kini. U tijeku našeg prethodnog intervjua Bojan se upravo pripremao za ovaj korak te nam je otkrio kako izgledaju pripreme za odlazak, što modeling za njega predstavlja te što je potrebno kako biste stvorili karijeru profesionalnog muškog modela u inozemstvu.
Zahvaljujući narančastoj kosi, koja ga ujedno i izdvaja iz mase, Robert je u medijima prisvojio simpatičnu titulu “Hrvatskog princa Harryja“, a njegovu inozemnu avanturu popratili su brojni domaći mediji. Sa željom da svoje iskustvo prenese javnosti, ali i modelima koji se možda pripremaju na sličan korak Robert nam se javio nakon mjesec dana života u Kini te otkrio prve dojmove.
Zapitali smo se je li doživio tzv. kulturni šok dolaskom u Kinu te koliko se život tamo razlikuje od onoga na što smo naviknuli…
Sve je ovo jedno veliko životno iskustvo za mene. Kada sam stigao u Guangzhou prvih tjedan dana mi je bilo jako teško jer je ovo moje prvo veće putovanje, trebalo mi je vremena da se naviknem na hranu, kulturu i ljude. Kina je za mene jedna velika džungla, stvarno ima jako puno ljudi. U Guangzhou nema zime, bilo je +40°C, tako da sam se puno puta preznojio.
Također, Robert nam je otkrio kako je hrana bila vrlo ukusna, a od agencije bi svakog tjedna dobio i “pocket money” koji je koristio za hranu, provode i slično. Zadovoljan je bio i sa smještajem koji je dijelio s još dvoje modela. Modeli u Kini uglavnom dolaze iz Europe što mu je omogućilo da sklopi nova prijateljstva i poznanstva,a neka od njih još uvijek traju.
Kako zapravo izgleda posao modela u Kini?
A što se tiče posla, tamo modeli prvo idu na castinge a zatim dobivamo poslove, mi koji smo nova lica moramo ići na što više castinga kako bi fotografi i dizajneri čuli za nas.
U Kini se radi punom parom, snimanja traju po cijele dane. Ali za ovaj narod smo mi modeli celebrity, svi su se htjeli s nama slikati, tamo nas ljudi jako cijene i nemaju predrasude o nama. Kada sam imao svoje prvo snimanje ugodno sam se iznenadio jer su me dočekali kao da sam superstar ili neki poznati pjevač – tri vizažistice, dva frizera, fotograf i njegov tim – cijelo vrijeme su mi ugađali. Nakon avanture u Kini kako izgledaju tvoji daljnji planovi?
Planova je mnogo, u Guangzhou sam bio mjesec dana, nakon nove godine bih trebao u Tokio, Hong Kong i na Tajland tako da se turneja po dalekom istoku nastavlja. San mi se ostvario, sve više uživam u ovome poslu, prije se nisam nikada vidio u ulozi modela ali sada se želim ovime baviti dokle god budem mogao. Ja ni sam ne znam gdje će me kasnije agenti poslati ali gdje god da dođem maksimalno ću se truditi. Ali više bih volio raditi u Europi ili u Americi. 

Pripremila: Katja Grubiša
Photo: Sanja Bistričić

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE