ZTC

Iza branda Terra Tonda krije se jedna velika ljubav prema prirodi, igri i kreativnoj estetici. Oblik je kugla, a čovjek koji se igra – Leon Vidović.

Leon živi u Istri, mjesto Buzet. Radi u osnovnoj škoji kao asistent u nastavi. U slobodno vrijeme se druži s prijateljima, bavi se sportskim penjanjem, provodi vrijeme sa svojom predivnom djevojkom, pokušavam živjeti opušteno i neizmjerno se igra. Otud i ideja o kuglama…

Vrlo mistično sve zvuči, želimo znati više, što znači Terra Tonda I što sve imate u svojoj ponudi?

Sam naziv branda Terra Tonda dolazi od dvije talijanske riječi, a u prijevodu znači – obla zemlja. Dakle, ono što radim je upravo to – oblikovanje zemlje. Od zemlje i vode, pretežito iz Istre, oblikujem kugle raznih veličina koje potom određenim procesom u određenom vremenskom razdoblju sušim dok ne dobijem zadovoljavajući proizvod. U svojoj ponudi imam kogle od zemlje i samo kugle od zemlje, ali su različitih oblika, samim tim i težine i, naravno, raličitih boja. Ovisi koja vrsta zemlje je u pitanju: bijela, siva, crna, crvena.

Je li Istra vaša jedina I nepresušna inspiracija?

Istra je velika i zaista nepresušna inspiracija. Fascinantne su njezine boje kao i sastav tla kojeg koristim, ali nisam se ograničio samo na Istru. Koristim zemlju iz svih krajeva Hrvatske, pa i svijeta. Prijatelji i poznanici me često znaju usrećiti s nekom pošiljkom zemlje (nadam se da zbog ove izjave neću uskoro početi dobivati zemlju kao rođendanski poklon, haha…) i jako sam zahvalan na tome. Uzbudljivo je raditi sa zemljom iz raznih krajeva svijeta.

Vaši proizvodi namijenjeni su domovima, koliko naše privatne prostore mogu oplemeniti unikati domaćih dizajnera?

Moji proizvodi namijenjeni su uređenju interijera domova, javnih i kulturnih ustanova, hotela, restorana,…Svaki dizajnerski uradak ima svoju priču, a svojom jedinstvenošću i trudom izrade svakako oplemenjuje prostor u kojem se nalazi. Bez obzira bio posjetitelj prostora veliki esteta ili ne – dizajnerski uradak ne prolazi nezapaženo. Osobno, opredijelio sam se za prirodne elemente kojima oplemenjujem prostor, a energija prirode je uvijek dobrodošla u prostor u kojem obitavaju ljudi. Naravno, volio bih da se domaće dizajnere više potiče, cijeni, uvažava u vidu njihove prezentacije onog čime se bave. I radovi domaćih dizajnera su dio naše turističke ponude, a zna se da smo mala zemlja koja ovisi o turizmu.

Kako je sve počelo, kad ste napravili prvu kuglu?

Prvu kuglu napravio sam prije nekoliko godina. Točnije – prve kugle, koje nisu opstale u pokušaju da postanu cjelovita kugla koja će trajati. Dakle, morao sam puno učiti i puno griješiti da bih dobio proizvod kakvog sam zamislio i koji bi zadovoljio formu kakvu ima danas.

Koliko traje kreativni proces, od ideje do finalnog proizvoda?

Cijeli proces izrade savršene kugle (ako takva postoji uopće) traje po nekoliko dana ili čak tjedana. Dakle, moram naći ogovarajuću zemlju ili jednostavnije – već se nalazim slučajno na mjestu s kojeg usput pokupim zemlju jer mi se tog trenutka učinila kako bi bila idealna za izradu kugle; zemlju odnesem kući te je odmah umijesim s vodom u blatnjavu kuglu koju onda satima sušim i oblikujem ili ta ista zemlja čeka i čeka da je konačno dohvatim i započnem cijeli proces oblikovanja; nakon završnog procesa poliranja kugla je spremna za prezentaciju.

Gdje se nadate da će vas vaša umjetnost odvesti?

Ne znam gdje će me moja umjetnost odvesti. Za sada imam pozitivne reakcije na ono čime se bavim i to zaista veseli i ispunjava. Nekoliko izložbi imam u pripremi, pa se nadam da će privući i posjetitelje. Volio bih izlagati svoje radove po galerijama, ali i u ostalim javnim prostorima koje, naravno, posjećuju ljudi. Najviše bi me veselilo da kugle nađu svoj dom u domovima ljudi.

Moram pitati I za inspiraciju, u kojim trenucima nastaje I koji su idealni trenuci stvaranja?

Inspiracija je sveprisutna. Većinu svojeg slobodnog vremena provodim u prirodi. Priroda najbolje inspirira i oplemenjuje. Zato je taj komadić prirode i postao moja artistička zanimacija koju pokušavam dati ljudima. Idealan trenutak stvaranja je uvijek, naravno – kad posao to dozvoljava. Oblikovanje kugli je opuštajuće i kreativno. Nikad ne dosadi.

Za sve one koje bude zanimalo, gdje se mogu pogledati I kako naručiti?

Kugle se mogu pgledati na mojoj FB stranici pod nazivom Terra Tonda. Naravno, na fotografijama nisu sve kugle koje trenutno radim ili imam tako da me se može kontaktirati preko stranice. Spomenuo sam već par izložbi koje imam u planu, pa će javnost pravovremeno na stranici biti pozvana i obaviještena  o vremenu i mjestu održavanja izložbi.

PRIPREMILA: STILUETA

FOTO: FB STRANICA TERRA TONDA

 

 

 

Vaši komentari