ZTC

Žensko poduzetništvo jednako je muškome po kvaliteti, ali ne i po mogućnostima. Zaključak je to konferencije Mogućnosti financiranja za poduzetnice održane u Puli.

Istarske su se poduzetnice složile da specifičnosti ženskog poduzetništva nisu dovoljno prepoznate i da bi tu država trebala učiniti više. Pojasnile su kako mnoge poduzetnice pri razvoju poslovanja ograničavaju tradicionalne obiteljske i kućanske dužnosti.

„Većina poduzetnica kreće iz kućnih ureda, no taj ured, dokazuju ipoduzetnice iz Pule, ne može biti akcelerator poslovanja. Za razvoj poslovanja potrebno je posegnuti za povoljnim oblicima financiranja, a žene se na zajmove i kredite odlučuju mnogo teže nego muškarci. S druge strane poduzetnicama bi pomoglo kad bi država pod troškove poslovanja priznavala pomoć u kući ili onu za čuvanje djece“ – istaknula je Ivana Matić, osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria. Alida Perkov, predsjednica udruge BPW – Prvog hrvatskog kluba Pula.

Ivana Matić

Od države je zatražila ponovno uvođenje bespovratnih poticaja i drugih oblika pozitivne diskriminacije za poduzetnice u skladu sa strategijom razvoja ženskog poduzetništva. Preporučila je i kreiranje jedinstvene platforme udruga koje zastupaju i promiču žensko poduzetništvo. Dok su razjedinjene, istaknula je, njihov se glas ne može dovoljno glasno čuti.

U Istri tridesetak posto poduzetništva čini ono žensko. Statistika je to koja odražava i onu na nacionalnoj razini. Od početka dodjele zajmova Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO-a) 1. listopada 2016. godine 30 posto zajmova dobile su tvrtke u vlasništvu žena, a 10 posto tvrtke gdje su žene u suvlasništvu. Povoljne načine financiranja poduzetnicama omogućuju i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR-a) te fondovi Europske unije.

Kako bi im informacije bile što dostupnije, u tijeku je digitalna transformacija Hrvatske gospodarske komore. Damir Sirotić, direktor Županijske komore Pula, najavio je da bi nova internetska stranica trebala postati aktivna krajem mjeseca. Sve važniju ulogu ženskog poduzetništva na tržištu prepoznaju komercijalne banke i druge tvrtke. Među njima su Erste banka i Toyota.

Damir Sirotić i Alma Saganić

„Jedna od karakteristika ženskog poduzetništva je vješto upravljanje financijama. Upravo zbog toga se stvaraju posebne aplikacije prilagođene njihovu načinu poslovanja. Takva je i Salonize, aplikacija koja služi za upravljanje poslovanjem u uslužnim djelatnostima. Pristupa joj se putem interneta, a donosi potpuni pregled poslovanja – od popunjenosti termina po zaposlenicima i vrstama usluga do potrošnje materijala i ostvarene zarade“, – kazala je Natalija Zastavnik Crnički, direktorica tvrtke Salonize.

Razvoj istoimene aplikacije sufinanciran je iz EU fondova, tj. Europskog fonda za regionalni razvoj. Suorganizator pulske konferencije za poduzetnice je udruga Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria

Natalija Zastavnik Crnički

Foto: Martina Cvek

Pripremila: Stilueta

Kancelarija bar