ZTC

Sigurna sam da ste kao dijete posjedovali barem jednu bojanku. Vjerojatno je sadržavala omiljene likove iz crtanog filma, automobile, cvjetne vrtove ili princeze, a vi niste previše marili za preciznost ili raspored boja. Osim onim posebnim umjetničkim dušama koje su u umjetnosti uživale od malena, vjerojatnije jest da ste brzopotezno “šarali” bojankom nego obraćali pažnju na detalje, oblike pa i cjelokupnu sliku.

Kako god bilo, bojanke su sastavni dio djetinjstva, osobno sam uživala u njima, a nedavno sam se ponovno zaljubila u umjetnost “šaranja”. Naime, nedavno su tzv. bojanke za odrasle postale veliki trend među odraslima, s primarnom namjerom rješavanja stresa. Danas bojanke za odrasle dolaze u najrazličitijim tematskim izdanjima, od čudesnih šuma i botaničkih vrtova, preko omiljenih filmova, do modnih ili sportskih tema. Postoji baš sve! Ishodišna ideja jest da bojanku uzmete u ruke nakon napornog dana i sav mogući stres ili napetost pretočite u kreativnost i bojanki udahnete život.

Dokazano je da bojanje djeci pomaže pri razvoju grafomotorike, razvija njihovu maštu i umiruje ih, a ista takva djelovanja bojanke imaju i na odrasle. Crteži su doduše nešto zahtjevniji i detaljniji, no njihovim bojanjem otkrit ćete nova zadivljujuća mjesta u svojoj bogatoj mašti. Opustite se te dopustite svojim osjećajima i emocijama da isplivaju na površinu te ih predočite u predivne slike uz pomoć bojanki. Odaberite mirno mjesto u stanu s dovoljne prirodne svjetlosti, stavite omiljenu glazbu te jednostavno uživajte…

Osobno sam veliki zaljubljenik u modu stoga je moja bojanka za odrasle određena upravo ovom tematikom. Moram priznati da je moj pristup bojanki definitivno drugačiji nego prije petnaestak godina. Izrazito mi je važna urednost, tehnika bojenja, odabir odgovarajućih boja i slično. Puno ljubavi, pažnje i vremena ulažem u bojanje jedne slike. No, ako sam potpuno iskrena, iako mi se bojenje svidjelo naravno da za isto ne pronalazim vremena koliko bih možda htjela. Vrlo vjerojatno je to realnost za većinu ljudi. Pa ipak, ljetni dani savršeni su posvećivanje vremena sebi, svojim strastima, otkrivanju kreativnosti i novih hobija. 

Možda shvatite da u bojanki uživate više nego što ste zamišljali i pronađete novi hobi ili barem nalet inspiracije…Pripremila: Katja Grubiša
Photo: Eni Brušnjak

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE