ZTC

„Joj, nemoj me najaviti kao svjetsku prvakinju“, reče meni Ida Štimac. Skromna i vrijedna hrvatska skijašica koja svaki slobodan trenutak u Rijeci provodi na treningu u Iron Gymu, a  već dvije godine trenira s kondicijskim trenerom Michaelom Banom. Ok, neću je najaviti kao svjetsku prvakinju, niti ću koristiti druge epitete jer je već jako puno toga rečeno o njenim sportskim uspjesima (pa ako slučajno niste s njima upoznati – Google je krasan izvor informacija!) iako ima tek 16 i pol godina.

Upoznala sam je u ljetnim mjesecima  kada bih prije odlaska na plažu, odradila trening. Ona sama kaže kako si je ljeto ‘žrtvovala’ da se dovede  u formu. Sve joj se to ‘isplatilo’ (upućujem vas na g. Googlea)

 „Znam da nije sve u tim treninzima, ali jako mi je pomoglo. Skijanje je takav sport koji zahtjeva dobru kondicijsku pripremu. Michael mi jako pomaže i bila sam lošija prije nego smo počeli trenirati zajedno. “

I dok će neki reći kako profesionalni sportaši gube dio bezbrižnog djetinjstva i mladosti, Ida poručuje kako jedino što je izgubila je poneko slobodno vrijeme. Kad je u Rijeci mora stići i na trening i u školu. No,  ono što dobiva na snježnim padinama ne može se mjeriti s tim ‘gubicima’. Svoj život ne bih mijenjala, poručuje Ida. Otkrila nam je i kako se skijanjem počela baviti sa šest godina. Mama je u mladosti trenirala skijanje, zatim stariji brat koji joj je rekao: ‘Hajde Ida, pa zašto ne bi i ti isto na skijanje’. I krenula je Ida i još uvijek skija!  Osvrčući se na neke izjave o njoj kao ‘talentiranoj Riječanki’, skromno poručuje:

„ Nemam talent za skijanje. Sve sam postigla zahvaljujući trudu i radu. Kad sam počela skijati bila sam 17. u Hrvatskoj,  a danas… Mislim da je važan  taj kontinuirani rad i vjerovati u sebe.“

Ida Štimac

Bilo je trenutaka i kada je razmišljala odustati. Tada bi, obično večer prije utrke, govorila sama sebi: „Daj, obavi to. Potrudi se.“ . Stvar je volje, poručuje Ida dodajući kako pomažu i razgovori s ljudima kojima je stalo i s kojima može razgovarati u takvim trenucima.  Pretpostavljam da ponekad pomogne i kockica čokolade, jer koliko sam Idu upoznala, napravila je fini kompromis zdravog i finog. 

„Da, neki će reći: ‘Ona samo jede piletinu, rižu i voće’. Ma ja jedem sve: meso, palačinke, kolače, sve. Jedino pazim koliko toga pojedem. Ne jedem prije skijanja nešto teško,  nego pahuljice, žitarice na mlijeku i sl.“ Zato je i nama, ski-laicima, savjetovala da prije skijanja ne opteretimo svoj želudac nečim što će nas ‘zabiti’, nego nešto laganije što će nas zasititi. Ja ću još dodati da pri odabiru onoga što ćete konzumirati prije odlaska na stazu treba  razmišljati i kako ta hrana utječe na vaš probavni trakt. U vrijeme skijaških tuta bilo je komplicirano kada bi vam zatrebala uporaba sanitarnog čvora, no i danas s ovim lijepim odijelima – tlaka je i nije praktično svako toliko hvatati ‘koče’ (vjerujem da ste se svi, bar jednom našli u toj situaciji). Pa eto – savjet koji zlata vrijedi.

Na kraju, Ida preporuča svima bavljenje sportom… bilo kojim… „Pronađite nešto u čemu ćete uživati. Meni da netko kaže da se bavim biciklizmom, ne bih. ..nema šanse jer ne volim biciklizam, volim skijanje. I zato, ako netko voli šetati livadama – neka šeta jer to voli. Bavite se bilo kojom aktivnošću jer bit ćete sretniji,  bolje ćete izgledati i biti zadovoljni sobom. Osim toga,  počet ćete se možda i više zanimati za neki sport i zdraviji način života.“

Michael, Ida

Ida Štimac u petak 10. veljače putuje u St. Moritz na Svjetsko prvenstvo koje je počelo ovaj tjedan. Kvalifikacijske utrke počinju u ponedjeljak i mi joj želimo dobar plasman i da nam se vrati puna lijepih dojmova.

Pripremili: Helena Anušić i Michael Ban

Posebna zahvala: IRON GYM RIJEKA

Vaši komentari