ZTC

Fotografija je umjetnost, a to je zapravo način izražavanja osjećanja kroz umjetničko djelo, bilo da je riječ o pisanom, digitalnom ili nekom drugom obliku.  U svakoj fotografiji nastojim da prenesem dio svojih emocija i mašte, praveći konekciju na taj način između svog svijeta mašte i fotografije koju stvaram – Selma Ahmetović

I danas vas vodimo u svijet fotografije viđen okom mlade Selme Ahmetović koja svoju umjetnost dijeli putem društvenih mreža na kojima smo se i upoznali s njezinim radom.

S: Za početak, otkrijte nam nešto o sebi.. tko se krije iza divnih fotografija?

Zovem se Selma Ahmetović, imam 21 godinu i studentica sam treće godine odsjeka za računarstvo i informatiku na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Kada se odmaram od programiranja, slobodno vrijeme posvećujem raznim aktivnostima, volim prirodu, muziku, skijanje, biciklizam, planinarenje i fotografiju.

S: Kako se započela vaša ljubav prema fotografiji? Što ona za vas predstavlja?
Fotografija je umjetnost, a to je zapravo način izražavanja osjećanja kroz umjetničko djelo, bilo da je riječ o pisanom, digitalnom ili nekom drugom obliku.  U svakoj fotografiji nastojim da prenesem dio svojih emocija i mašte, praveći konekciju na taj način između svog svijeta mašte i fotografije koju stvaram.  Moja umjetnost je započela davno, vjerovatno još iz prvog razreda osnovne škole kada je došao do izražaja moj talenat za likovnu umjetnost. Fotografijom se bavim od 2013. godine kada sam kupila svoj prvi profesionalni aparat. 2016. godina je za mene bila mnogo uspješna, moja fotografija “Just a bad day” je ušla u top 12 fotografija u svijetu na Your Shot velikoj društvenoj mreži za dijeljenje fotografija National Geographic-a. Ove godine sam fotografisala razne događaja, održala sam svoju prvu izložbu fotografija i započela saradnju sa ABC modnom agencijom. Fotografisala sam i jedan od najvećih modnih događaja u BIH, a to je Nivea Fashion Week i na tom događaju upoznala mnoge poznate dizajnere iz BIH koji su nam posuđivali odjeću za fotografije, kao što su Anastasia, Marina Kosorić, Jordies, salon vjenčanica Hills i drugi.  Prošle godine sam bila instruktor na kursu fotografije u omladinskom udruženju umjetnika Metamorfoza u Sarajevu. Također, radila sam na projektu “Fearless” sa dizajnerom Eldarom Robinom Fierce gdje smo koristili pirotehniku. S tim projektom željeli smo pokazati da smo spremni da prihvatimo nove izazive i da naša mašta i kreativnost nemaju granica.  Ostvarila sam i saradnju sa dizajnericom godine 2016, Selmom Bijedić, koja je poznata po svojim specifičnim crnim kreacijama. Nakon svega, mislim da mi često nedostaje kist i tempere, moja likovna umjetnost koja me podsjeća na djetinjstvo. Nadam se da će mi 2017. godina biti još uspješnija.

S: Kako biste vi opisali izvrsnu fotografiju? Radi li se o potpuno subjektivnoj procijeni ili je možete opisati?
Izvrsna fotografija je ona u kojoj je uhvaćen izvrstan moment i iskrena emocija. To je fotografija koja potiče čovjeka na razmišljanje, koja budi emocije, empatiju, maštu ili nostalgiju.

S: Možete li izdvojiti omiljenu snimljenu fotografiju?
Teško, svaka fotografija ima svoju priču. Mislim da ipak najviše volim fotografije kod kojih se osjeti pozitivna atmosfera jer su najbliže mom pravom karakteru. Ponekad radim i fotografije s depresivnijom tematikom, sve zavisno od trenutnog raspoloženja i stanja uma.

S: Kakvi su vaši ciljevi u budućnosti? Gdje želite da vas fotografija povede?
Nisam sigurna, želim dati sebi priliku da se razvijam na raznim poljima fotografije kao što su to modna fotografija, umjetnička fotografija i wedding fotografija. U svakom slučaju ne želim postati komercijalista, želim dozu umjetnosti u svakoj svojoj fotografiji, bilo je da je radim za sebe, za modnu agenciju, ili za mladence. Najviše sam ispunjena kada fotografija odgovara mojim kriterijima, ali i osobi koju sam uslikala, tj. kada je zadovoljstvo obostrano. Jako uvažavam mišljenje s druge strane. Najčešće fotografiram ljude i prirodu.

S: Kako biste prokomentirali regionalnu kreativnu/umjetničku scenu? Što je potrebno za uspjeh?
Za uspjeh je potrebno biti drugačiji i originalan, imati jedinstven stil rada, biti prepoznatljiv po tome i ne kopirati tuđe ideje, maštati vlastite snove, pronalaziti inspiraciju u njima i prenositi ih na fotografije. Da bi bili primijećeni svakako se trebate razlikovati od ostalih i ostati dosljedan sebi, kreirati vlastite priče koliko god one bile uspješne, s vremenom će biti bolje ali ćete zato postići originalnost. Drugačije ne možemo uspjeti, bit ćemo samo jedni u nizu u masi velikog broja fotografa danas. Uspjeh je kada vas prepoznaju kao autora fotografije kada vide vaš rad.

SELMA AHMETOVIĆ PHOTOGRAPHY

 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE