ZTC

Moja današnja sugovornica, Ana Grgurić, jedna je mlada i talentirana modna ilustratorica, čiji sam rad zapazila na društvenim mrežama. Iza nje se već kriju brojni uspjesi i  suradnje poput one s Markom Grubnićem i Lejlom Filipović, a za sebe kaže da ima velike snove i planove za budućnost. Dok zamišljam kako bi ove divne ilustracije izgledale u mojem interijeru prepuštam glavnu riječ Ani…

S: Za početak, otkrijte nam nešto o sebi… Tko se krije iza divnih modnih ilustracija?

Studentica sam Tekstilno-tehnološkog fakulteta (smjer Modni dizajn), iz Gospića. Obožavam životinje, ponajviše mačke.  Imam 21 godinu i velike snove, haha. Kako vrijeme odmiče, polako ostvarenju istih i svjedočim. Od malih nogu sam znala da je crtanje nešto od čega želim živjeti, nešto od čega ću stvoriti posao kojem ću pridavati svu energiju, a koji će me istovremeno ispunjavati i činiti sretnom. Umjetnost me oduvijek zanimala, pa sam se jedno vrijeme okušala i u pisanju romana, ali naravno prevagnulo je crtanje.

S: Kako se rodila ljubav prema ilustriranju? Kako biste opisali svoj kreativni početak?

Pa znate, svi mi imamo neke svoje ideale u glavi i imamo potrebu izraziti to na neki način. I upravo taj dio je meni počeo nedostajati u masi portreta koji su prevladavali u mojim radovima sve do kraja srednje škole. Polako mi je to postajalo monotono, pa sam se okušala i u 3D crtežima, ali to me i dalje nije skroz ispunjavalo. Ljubav prema modnim ilustracijama dogodila se upisom na studij Tekstilni i modni dizajn. Iako pri odabiru fakulteta zapravo nisam bila sigurna jesam li dovoljno dobra za to i nisam imala dovoljno samopouzdanja da sebi i drugima priznam da me zanima moda, ipak sam slušala srce. Čim sam se susrela s modnom figurom, znala sam da tu pripadam. S vremenom, isprobavajući nove ideje kojima nije bilo kraja, shvatila sam da sam pronašla nešto kroz što se zbilja mogu izraziti. Estetska ljepota, vitka figura, bujna kosa… To je ono čemu sam uvijek pridavala pažnje. Kada uz sve to spojiš ljubav prema crtanju i hiperrealizmu, dobiješ ovakav tip modne ilustracije.

S: Koje sve tehnike koristite? Kako ukratko izgleda proces nastajanja jedne ilustracije?

Koristim isključivo crtačke tehnike, uredno je i na taj način mogu kontrolirati svaku liniju koju povučem. U početku su to bile drvene bojice i bilo koji flomasteri. No, onda sam s vremenom otkrila i Letraset markere. Jako su popularni, a kada sam ih počela koristiti, shvatila sam i zašto. I dalje koristim drvene bojice i flomastere, ali u kombinaciji s markerima. Oni mi omogućavaju brži i lakši proces. Prije bojanja obavezno napravim detaljnu skicu tehničkom olovkom, a onda slojevito dodajem boje. Volim da je što realnije, pa to dugo traje. Crtam kako mi dođe inspiracija, pa se jedna ilustracija nekada oduži na par dana, svaki dan po par sati. Vrijeme također ovisi o formatu (uglavnom a4 ili manje) i tome crtam li stvarnu osobu ili iz glave, ako je ovo prvo onda puno više vremena treba dok pogodim lice. U prosjeku, za bojanje i realiziranje ilustracije stvarne osobe, nakon što je skica već spremna, treba mi 5 sati.

S: Primijetili smo Vaš smo profil, baš kao i brojne kreativke, na društvenim mrežama, točnije instagramu. Što biste rekli kakav je utjecaj društveni mreža danas za “male brendove”? Koju društvenu mrežu najviše koristite za promoviranje?

Društvene mreže su zbilja jedna ogromna prednost za bilo kakav biznis, to je kao besplatna reklama, osobito nekome tko tek pokreće posao. Neki manji brendovi dobivaju mogućnost da se povežu i da ih primijeti netko utjecajniji. Svakome bih preporučila da krene s tim, ne može ništa izgubiti, ali treba imati na umu da i fotografije proizvoda, da bi privukle pažnju, moraju biti kvalitetne. Vrijedi uložiti vrijeme u obradu fotografije. Dobro je ponekad napraviti suradnju s nekim u čiji profil bi se uklopio vaš rad, kao što sam primjerice ja radila s modnim blogerima. To je isto jako dobra promidžba, nikada ne znate tko može vidjeti vaš rad. I naravno, nije naodmet napisati kontakt u opis profila, da ljudi vide da ste otvoreni za suradnje. Za sada koristim samo Facebook (stranica) i Instagram, ali većinom na Instagramu sam dobila ponude za poslovne suradnje.

S: Uočili smo neke zanimljive suradnje sa poznatim osobama… Recite nam nešto više o tome…  Postoji li vaš “klijent/klijentica” iz snova sa kime biste željeli surađivati?

Da, to su bile neke početne suradnje, ozbiljniji početak biznisa haha. Iako sam i prije dobivala narudžbe, mogu vam reći da je sve ponajviše krenulo s narudžbom Marka Grubnića i na tome ću mu uvijek biti zahvalna. Marko je uvijek imao realne zahtjeve i cijenio je moj stil, klijent za poželjeti. No, često sam i sama inspirirana njegovim fotografijama, pa svojevoljno to i nacrtam. Nakon njega javila se i Lejla Filipović gdje smo print mojih ilustracija ubacili u njenu novu kolekciju Recover, što je na neki način reviju činilo zanimljivijom. Radila sam Sementin Zabavni Park Adria. Iako to ne spada u modnu ilustraciju, pristala sam jer sam htjela isprobati nešto drugačije. No, ipak ću ostati pri modnoj ilustraciji u kojoj istinski uživam. Za sada nemam na pameti određenu osobu koju bih istaknula kao klijenta iz snova, jer sam sada ponajviše fokusirana na ideju osnivanja vlastitog brenda. U posljednje vrijeme dobivala sam ponude za suradnje kao što su print na odjeći i ilustracije na ambalaži proizvoda, što se činilo vrlo primamljivom ponudom. No, ne bih voljela da se moj rad nađe na masovnom tržištu dok ne osnujem nešto svoje, stoga ipak nisam pristala na taj tip suradnje. Svakako bih jednoga dana voljela surađivati s utjecajnijim brendom, raditi reklame i najave za modne revije itd. No, smatram da je bolje ići polako pa sigurno, voditi se srcem i intuicijom, nego srljati u bilo što samo zbog straha od propuštene prilike. Ako vidim da određena suradnja nije pogodna za mene i moj rad, neću na to pristati, bez obzira na to što sam mogla dobiti ogromnu promidžbu.
S: Kakvi su vaši ciljevi za 2017. godinu? Gdje se nadate da će vas ilustriranje odvesti?

Za sada mi je plan u ovoj godini posvetiti se fakultetskim obavezama koje sam, priznajem, poprilično zapustila zbog ilustracija. Svakako ću nastaviti raditi ilustracije za svoj gušt i za nekoliko stalnih klijenata, no mislim da to neće biti ništa komercijalno. Uzeti ću dovoljno vremena da temeljito razradim plan oko vlastitih ideja, jer za snove nikada nije kasno.

ANA GRGURIĆ ILLUSTRATION

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE