ZTC

U današnje vrijeme u moru dobrih ideja teško je pronaći svoje mjesto pod suncem, no kada govorimo o malim poduzetnicima, mnogi se boje osamostaliti i krenuti na svoj poduzetnički put. No ipak, novi mladi poduzetnici osmislili su nešto drugačije i inovativno te postali odličan primjer da se uvijek može pronaći način i ostvariti svoje snove, a proizvod koji ćemo vam danas predstaviti pronaći će kupce ne samo u Hrvatskoj već i šire!

Upravo toj skupini malih poduzetnika pripada i Marko Bratović, novopečeni poduzetnik iz istarskog Kaštelira koji je zajedno sa svojom suprugom Uršom, krenuo s proizvodnjom craft tonika i piva od đumbira (ginger beer), a sve pod nazivom brenda Count’s drinks. Tonik i ginger beer bit će jedina takva pića proizvedena cratft metodom u cijeloj regiji! Kako je sve počelo, tko im je najveća podrška i potpora, zašto su se odlučili na ovaj poduzetnički pothvat, kakve su dosadašnje reakcije ali i što vole raditi u slobodno vrijeme u razgovoru nam otkrivaju Marko i Urša Bratović!

Marko i Urša Bratović

Dragi Marko i Urša, dobro nam došli na Stiluetu. Osmislili ste nešto drugačije i inovativno te se kod vas krije jedna zanimljiva priča o craft pićima i odličnoj poslovnoj ideji, a znamo da je sve krenulo i za vrijeme Uršine trudnoće, možete li nam otkriti više?

Urša je u trudnoći silno željela piti ginger beer. Trudili smo se pronaći ga i nabaviti ga, no nigdje na tržištu ga nije bilo, kako u Hrvatskoj, tako niti u cijeloj regiji. Ostali smo prilično iznenađeni tom činjenicom. U potrazi za đumbirovim pivom otkrili smo na internetu i njegovu recepturu, pa smo Uršinu želju riješili tako da smo ga počeli spravljati kod kuće. I moramo vam reći, bio je fantastičan. S obzirom da smo u kućnim uvjetima uspjeli napraviti ginger beer odlične kakvoće, tu se rodila ideja da ga počnemo proizvoditi u craft varijanti, baš kao i tonik koji kod nas i okolnim zemljama nitko ne proizvodi na takav način.

Danas mnogi se mali poduzetnici boje osamostaliti i krenuti na svoj poslovni put, ali ipak vi ste se odlučili na to, što je bio onaj prijelomni trenutak ili misao, kada se znali i rekli sami sebi “Da, vrijeme je da se bacimo na posao?”

To je bila nekako moja odluka (Marko), oduvijek sam htio krenuti sam u biznis, na pola sam već bio s maslinovim uljem, s brendom Extraistrian ali to nije bilo dovoljno za živjeti od toga, tako da se rodila ta ideja da krenemo i sa craft pićima i radimo i razvijamo ta dva brenda paralelno paralelno.

Proizvodite craft tonik i ginger beer, a takvog pića još nema u Hrvatskoj niti Sloveniji, na tržište stižu uskoro, kakve su reakcije vaših najbližih, jesu li već probali vaše proizvode?

Imali smo već više prezentacija, i povratne reakcije su bolje od svih očekivanja. Ljudi, zapravo, ne znaju što očekivati kada im spomenete craft tonik i ginger beer, a kada probaju, nastane opće oduševljenje. Mnogo ljudi koji su, primjerice, probali naš tonik, rekli su da se više nikada ne bi mogli vratiti na neku od industrijskih varijanti.

Kako u Hrvatskoj ni u susjednoj Sloveniji niste mogli pronaći ništa slično, pa tako i niste mogli pronaći nikog tko bi vas mogao savjetovati, ali ipak možemo reć da ste uspjeli i da gradite svoj business punom parom, kakav je bio vaš put od samih početaka pa sve do sada?

Pun entuzijazma i želje da napravimo nešto novo, prirodno i drugačije, ali istodobno stresan i kompliciran, ponajviše zbog birokracije. U početku nikome nisam mogao objasniti što zapravo želimo proizvoditi, u institucijama su me šetali od vrata do vrata i svi su mislili da krećem u proizvodnju craft piva, a kada sam objašnjavao da nije riječ o pivu, nisu znali što mi reći, kakvu papirologiju moram imati. Tek sam u uredu Hrvatske gospodarske komore u Puli naišao na razumijevanje. Pa je bilo i drugih svakakvih situacija, primjerice, devet mjeseci čekanja na HEP da mi dođu pojačati struju na kući radi proizvodnje. Uz to, zakoni se neprestano mijenjaju, pa i mi početni poslovni plan isto tako stalno moramo korigirati i prilagođavati promjenama. No preživjeli smo i uložili mnogo truda, znanja i ljubavi i evo, proizvodnja je napokon krenula. Sada u punom zamahu idemo dalje.

Tko vam je na tom putu, osim naravno vas samih jedno drugom, bio najveća podrška i potpora?

Definitivno obitelji sa obje strane granice, oni su bili ti koji su nam pomogli oko svega što nam je trebalo, a nismo mogli sami osigurati.

Kako bi opisali vaše piće, kome je namijenjeno?

Naša su pića namijenjena ljudima koji u prvom redu vole prirodne proizvode, bez ikakve kemije. Proizvode koji imaju prepoznatljive arome, i s kojima i oni koji ih komzumiraju mogu jednako tako postati prepoznatljivi. Ciljamo na ljude koji vole odskakati od standarda, istraživati novo, sjesti u kafić, bar ili restoran te opustiti se s omiljenim pićem u ruci. A pritom je, naravno, to omiljeno upravo iz našeg asortimana.

Možete li nam otkriti više i o samom imenu brenda Count’s drinks, kako ste došli na ideju?

Urša je rodom iz Tolmina, malog mjesta u slovenskim Alpama. Tolmin je, među ostalim, poznat po tom čuvenom izvoru Grofove vode. To je izvor koji ne presušuje, a voda iz njega smatra se ljekovitom. S obzirom da je Urša emotivno vezana uz svoje rodno mjesto, a i voda iz tog izvora je sastavni dio naših pića, spontano se rodila ideja da se brend zove Count’s drinks ili u prijevodu, grofova pića. Osim toga, doista je riječ o plemenitim pićima. 🙂

Za kraj ostavljamo ono najteže pitanje, a to je da nam otkrijete nešto o vama, što volite raditi u slobodno vrijeme?

Ha ha ha, što je to slobodno vrijeme? Uz dvoje male djece, proizvodnju povrća, extraistrian i counts drinks zaboravili smo na to ☺

Ono malo slobodnog vremena kojeg uspijemo izdvojiti uvijek negdije otputujemo sa djecom, ovisno o tome koliko slobodnih dana izborimo, nekad idemo bliže, a nekad dalje.


Marko Bratović i njegova supruga Urša odličan su pokazatelj i da vrhunske poslovne ideje mogu nastati spontano, u kućnoj intimi, uz malo mašte, dobre volje i one poduzetničke žice koja će ideju prepoznati i od nje materijalizirati konkretan posao. Više o ovoj istarskoj poduzetničkoj priči inspirativnog bračnog para Bratović, možete saznati na Facebook stranici kao i službenom webu!


Foto: privatni arhiv

Pripremila: Stilueta

Kancelarija bar