ZTC

Grad Rijeka svake godine obilježava Dan svoga zaštitnika – Sv. Vida, pa je današnji datum, 15. lipanj, ujedno postao i Dan grada Rijeke koji se obilježava vjerskim i pučkim slavljem.

U našim krajevima Sv. Vid bio je zaštitnik očiju, odnosno ljudskog vida, a ikonografija ga prikazuje kao mladića s palmom, u kotlu, katkad s gavranom i lavom. Mladenački lik Sv. Vida u kotlu najučestaliji je njegov ikonografski motiv, on je postao i heraldički motiv najstarijeg riječkog gradskog grba. Sv. Vid je postao zaštitnikom grada Rijeke, a srednjovjekovna Rijeka zvala se po njemu hrvatski “Rika svetoga Vida”, latinski “Terra Fluminis sancti Viti”. Grad Rijeka je u znaku Sv. Vida – zaštitnika grada živio vjekovima. Sv. Vid je bio utisnut i u pečate Grada i u ljudska srca. Brodovi su plovili pod njegovom zastavom, kućna vrata su se ukrašavala njegovim likom. Srednjovjekovna crkva Sv. Vida bila je malena, jednobrodna, romanička crkva s polukružnom apsidom iza oltara, i s natkritim trijemom pred pročeljem. Dolaskom Isusovaca u Rijeku ona je postala njihovom crkvom. Godine 1925. Rijeka je postala sijelo biskupije, a godine 1969. i sijelo nadbiskupije i metropolije. Svečana reprezentativna Isusovačka crkva Sv. Vida postala je riječka katedrala.

U sklopu dana Sv. Vida i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, posjetila je Rijeku te uživala u njezinim ljepotama. Ovo je samo još jedan od pokazatelja da Rijeka uživa potporu javnosti, te ujedno i same predsjednice. Ponosni smo i sretni što smo je mogli ugostiti u našem gradu, te zajedno proslaviti ovaj dan!

 

Danas je našoj Rijeci, Gradu koji teče, rođendan te je ovo naša prilika da joj zahvalimo na svakoj uličici, suncem, ali i kišom obasjanom Korzu, razigranim kafićima, galerijama, muzejima i trgovinama, koji unose ljepotu u našu svakodnevicu. Protekla godina ispunjenima je uspjesima, što onim nogometnim što kulturnim i umjetničkim, te modnim. Rijeka se polako, ali sigurno budi. Gastro scena raste, kulturnih sadržaja ne nedostaje, trgovine se otvaraju, događanja se organiziraju. Interes postoji i on je prepoznat, Riječanke i Riječani otvorenim srcem pozdravljaju svaku novu inicijativu, podržavaju različitost i potiču poduzetnost.  Hvala ti Rijeko što si stvorila okolinu gdje djeca odrastaju, a mladi sazrijevaju u jednakosti i različitosti, kreativnim i originalnim sadržajima, koji potiču snove i talente. 

Grad koji teče i koji nas je uvijek učio da ljepota u oku promatrača, a da je njegova multikulturalnost i razigrana povijest – njegovo najveće bogatstvo. Hvala ti Rijeko. ♥


Pripremila: Katja Grubiša
Foto: Ivor Mažar

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE