ZTC

Nemojte da vas iznenadi snijeg… Ne mislim pritom na ljetne gume na vašem limenom ljubimcu i ‘slalom’ na cesti uz rizik plaćanja kazni  i riskantnu vožnju od točke A do točke B, nego na skijašku sezonu koja uskoro kreće i zbog koje je mnogima toplije oko srca! 

Dobro pripremljena muskulatura, agilno i fleksibilno tijelo osigurat će vam kvalitetno vrijeme na snježnim padinama i manji rizik od pada i povreda.  Sad je pravo vrijeme da pripremite tijelo za skijanje i ‘bordanje’, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti.  

Prema riječima kondicijskog trenera Michaela Bana, trening se treba bazirati na izvedbenim vježbama za cijelo tijelo s naglaskom na vježbe za jakost trupa. To su izometričke vježbe (razni, nama omiljeni plankovi u kojima minuta traje cijelu vječnost!), pregibi itd. Moj savjet svima je – savjetujte se s trenerom, a besplatan savjet uvijek možete dobiti u Iron Gymu (neovisno namjeravate li stati na skije ili vam savjet treba za redovno vježbanje u teretani).

Drugi dio treninga posvetite vježbama za jačanje nogu. Michael preporuča da to činite na nestabilnim podlogama poput polulopti, balans-daski i sl. Nemojte to činiti bez stručnog nadzora jer iako je riječ o vrlo niskim podlogama, padom s iste ili nepravilnom izvedbom možete zadobiti ozbiljnu povredu. S druge strane, meni su upravo te vježbe najdraže jer ‘glava radi’ i koncentrirani ste da ostvarite balans i nemate onaj stvarni osjećaj umora zbog položaja u kojemu stojite i ‘borite’ se sa silama gravitacije.

Nakon što ste svladali polulopte, balans-daske i slične nestabilne podloge, spremni ste na vježbe na meni omiljenom slacklineu – rastezljivim trakama na kojima, uz obavezan nadzor trenera, vježbate cijelo tijelo. Idealan je za vježbanje skijaških pozicija, jačanje trupa, vježbanje ravnoteže Ukratko, radi vam cijelo tijelo i vrlo je zabavno. Nije jednostavno, zahtjeva koncentraciju i osjećaj za ravnotežu jer na jednoj ili dvije trake  ćete izvoditi sklekove, plank ili izdržaj, biti u zadanom položaju dok vas trener ometa njišući vam te trake… Nije lako, ali je vrlo zabavno! 

U svakom dobrom fitness-centru pronaći ćete sprave pomoću kojih jednostavno i sigurno jačamo mišiće cijelog tijela, a jedna od zanimljivijih u Iron Gymu je ski-ergometar – laički rečeno: simulator nordijskog trčanja. Vježbajući na njemu poboljšavate svoju snagu i izdržljivost. Michael savjetuje da trenirate dva do tri puta tjedno, te da se s trenerom savjetujete oko dinamike izvedbe vježbi. Ukoliko želite, može vam se izraditi program treniranja. Osim toga, nemojte se iznenaditi ako povremeno u Iron Gymu budete u mogućnosti iskoristiti neke pogodnosti! 😉

Na kraju, nemojte se iznenaditi ako u Iron Gymu sretnete našu skijašicu Idu Štimac, jednu od dvije hrvatske reprezentativke koje se natječu u Svjetskom skijaškom kupu. Možda od nje također dobijete i neki besplatan i koristan savjet! 

Pripremila: Helena Anušić

 

Vaši komentari