Da je potrebno samo malo mašte i dobre volje za kreativniji sat tjelesnog odgoja, dokazuje primjer učiteljice Anamarije Grbčić-Pahlić koja je u nedostatku odgovarajuće dvorane za održavanje sata tjelesnog, osmislila nastavu u učionici ili školskom hodniku, a na tragu onoga što i sama vježba u Iron Gymu. Uz suglasnost roditelja koji su podržali njezin naum da iskoristi potencijale koji joj se nude kako bi mališanima omogućila kvalitetan sat, Anamarija je osmislila sate tjelesnog odgoja koje njezini učenici obožavaju.

„Ideje sam ‘pokupila’ sa svojih treninga u Iron Gymu, naravno uz savjete trenera Michaela Bana. Djeca su se oduševila novim načinom vježbanja, a osim toga uče i terminologiju koja se koristi u vježbanju. Naš sat počinjemo aerobnim zagrijavanjem. U teretani je to npr. trčanje na traci, dok u školi to činimo na igralištu. Zatim krećemo s općim pripremama poput izdržaja, podizanja trupa, čučnjeva i sl. Neke vježbe identične su onima koje radim u gymu, dok su druge prilagođene djeci. Tako npr. djeca ne rade s loptama ‘medicinkama’ teškim 6 kg, nego s onima od 1 kilograma.“

Anamarija nastavlja s primjerima i govori nam kako mališani ne skaču na ‘boxeve’ visoke 61 cm, nego na stolice koje pridržavaju drugi učenici. Time ih se potiče na bodrenje, a mlađe učenike i na brojenje. Ovime se ujedno postiže i koleracija među školskim predmetima. Jedna od vježbi koju učenici vole jest preskakanje vijače, a kao jednu od zanimljivosti ova kreativna učiteljica ističe da djeca nisu sklona upali mišića.

Njezini sati tjelesnog za djecu ne stvaraju osjećaj rutine, jer novine koje njoj Michael uvodi na treningu, ona preslikava na satovima s učenicima. Time su njima sati uvijek zabavni i sve shvaćaju kao igru. Kontinuiranost vježbanja nesvjesno ih ‘tjera’ na veću aktivnost i izvan škole, primijetila je Ana. Kao primjer navodi da neke stvari i sama čini i izvan učionice/vježbaonice i gyma. Nesvjesno sam počela stepenicama se penjati u ‘iskoracima’, a klasične vježbe istezanja mogu se izvanredno koristiti u svakodnevnom životu, uredu ili drugom radnom mjestu. 

Ovakvi sati dobri su za hiperaktivnu djecu, kao i onu s poteškoćama s koncentracijom, poručuje Anamarija. Svojim kolegicama poručuje da tijekom satova tjelesnog ne isključuju djecu s posebnim potrebama, kao i onu sa zdravstvenim tegobama, nego neka ih uključe zajedno s drugom djecom, ali s vježbama prilagođenima njihovim mogućnostima. Djecu se na ovakav način uči timskom radu, osobito vježbe koje djeca rade u paru. Pri tome u paru vježbaju mališani sličnih sposobnosti.

Iako je tjelesni u nižim razredima jedan od omiljenih predmeta, Anamarija ističe kako je bitno na koji način profesor prilazi tom predmetu. Važna je motivacija, pozitivan pristup i tada će se djeca veseliti svakom satu. Mnogi mališani zatrpani su raznim izvannastavnim aktivnostima i nerijetko se događa da nakon odrađenog treninga u nekom sportskom klubu, roditelji smatraju da se dijete ne treba dodatno kretati. To je pogrešno, upozorava Anamarija potičući roditelje da uz trening kojega dijete obavlja, prošetaju s njim ili mu dopuste neku drugu aktivnost. Nemojte se plašiti ako vam se dijete želi penjati konopom ili na stablo. To razvija njegovu koordinaciju. Osim toga, a aspotrofirajući svoju učiteljicu iz djetinjstva, poručuje: „Matematiku ne moraš znati, ali hodati moraš!“

Roditeljima koji sumnjaju u sigurnost izvođenja ovakvih vježbi poručuje kako uvijek postoje pripreme za sigurno izvođenje vježbi, a ukoliko neko dijete ili skupina djece ne mogu izvesti neku vježbu, treba osmisliti alternativno rješenje. Najvažnije je da se djeca kreću, poručuje Anamarija.  „Nismo svi za sve. Meni npr. ne ide likovni, ali zato je u tome izvanredna moja kolegica pa smo se dogovorile da ću ja ‘preuzeti’ njene učenike na tjelesnom, a ona moje na likovnom. Sve je to na dobrobit djece da imaju što  kvalitetniju nastavu.

Njoj je treniranje u gymu omogućilo kreiranje orginalnih satova tjelesnog odgoja kojima se djeca vesele, te svojim kolegicama poručuje da i same krenu u teretane u kojima mogu pronaći neiscrpan izvor ideja. Gledajte što i drugi rade, ali obavezno se u kreiranju sata za djecu savjetujte s trenerima koji se i sami dodatno educiraju za rad s djecom. Anamarijini učenici toliko su zavoljeli ovakav način održavanja sata tjelesnog da nerijetko i sami mogu ‘odraditi trening’. Kroz ovakve sate uče se samodisciplini što je jako važno za njihovo kasnije  bavljenje sportom, bilo amaterski ili profesionalno.

Hipokrat je još 400 god. p.n.e. rekao: „Svi dijelovi tijela koji su u funkciji, ukoliko se primjereno koriste i vježbaju radom, dobro se razvijaju, ostaju zdravi, sporo stare, ali ukoliko nisu u uporabi postaju skloni bolesti, zaostaju u rastu i brzo stare“. Anamarija se trudi osigurati da mališani ojačaju svoje tijelo, a mi ćemo potičući roditelje da više vremena provedu sa svojom djecom, a ne potičući ih na ‘prilijepljenost’ uz računala reći da djeca vole biti na kiši, vole kada snijeg pada, vole biti vani i kada je ‘ružno’. Odrasli su ti koji ne vole izlaziti iz kuće po lošem vremenu!  

Pripremila: Helena Anušić 

Vaši komentari
SALLY