ZTC

Kad želite upoznati neki grad, posjetite tržnicu. Tržnice su srca grada,  otkrivaju navike i karaktere stanovništva i predstavljaju  onu najsimpatičniju vrevu! Ne čudi stoga da mi volimo našu riječku placu.  Volimo što svatko ima svoju tetu za nešto i samim time preporuku, volimo gužvu, volimo sav taj blagi kaos i volimo kad nas sunce počasti dolaskom i daje nam priliku da jutro provedemo ovdje. I onda poslije popijemo kavu u Teatru, idila, ljepota života u sitnicama. 

Velika tržnica omiljeno je mjesto Riječana kojima se lice razvuče u osmijeh pri pomisli na objed, još od kraja 19. stoljeća. Pojavila se uz morsku obalu, nedaleko od drvenog mola na kojemu su lokalni ribari iskrcavali ulov i odnosili ga na prodaju u košarama. Ribe, rakovi i školjke isprva su se prodavali na otvorenom, a od 1866. pod krovom, u podignutoj ribarnici. Prema projektu Izidora Vauchniga, ravnatelja riječkoga Tehničkog ureda, uz tu je ribarnicu 1880. započela gradnja dvaju paviljona. Tako su se i prodavači ostalih namirnica našli pod krovom. Sve se dogodilo na terenu nasipavanjem otetom od mora. Arhitekt se služio najsuvremenijim rješenjima svoga doba, koristeći čeličnu rešetkastu konstrukciju i staklo. U ostalim je elementima ostao vjeran prethodnim, historicističkim iskustvima, ukrašavajući fasade reljefnim prikazima voća i povrća.

MY SPIRIT

Tri su građevine postale okosnicom nove rezidencijalne četvrti. Ribarnica je, međutim, sve manje udovoljavala higijenskim očekivanjima rastućeg grada, pa je odlučeno izgraditi novu. Posla se prihvatio riječki arhitekt Carlo Pergoli, a radovi su započeli uoči Prvog svjetskog rata. Nakon što je 1914. završena zgrada za skladištenje ribe, radovi na glavnoj građevini protegnuli su se do 1916. Pergoli je u oblikovanju pokazao naklonost bečkoj secesiji. Na to upućuje kamena dekoracija, rad venecijanskog skulptora Urbana Bottassa. Riječ je o kapitelima, četiri fontane u unutrašnjosti ribarnice, te ukrasima na pročelju. Oko stupova i na pročelju Bottasso je poslagao brojan morski životinjski svijet, čineći to tako vješto kao da se odlučio osobno prihvatiti prodavačkog posla. Kameni rakovi, hobotnice, ribe i školjke ostavljaju dojam živih, pozivajući prolaznika da se približi ribarnici, u kojoj će pouzdano naći nešto za svoj stol.

Vjerujemo kako ćete i vi pronaći nešto za svoj stol, našu foto inspiraciju upotpunile su informacije sa internetske stranice VISIT RIJEKA, a nadamo se da će ovi proljetni dani usred zime potrajati i pružiti nam priliku da vas ne pozdravljamo s on line Stiluete već i off line pravih susreta, naravno na tržnici!

Foto: Ivor Mažar

SALLY