ZTC

Andrea Staničić nakon opće gimnazije u Krku upisuje Akademiju primjenjenih umjetnosti u Rijeci. Na Akademiji se upoznaje sa raznim likovnim tehnikama ali se ipak odlučuje za grafiku kao glavni predmet. Nakon stjecanja titule magistra likovne pedagogije odnosno po završetku studija u Rijeci upisuje postdiplomski studij grafike u Ljubljani kojeg završava 2011. godine. U 2012. i 2013. godini odrađuje pripravnički staž u OŠ Fran Krsto Frankopan u Krku, a radi dodatnog usavršavanja u struci 2013. na Algebri stječe naziv specijalizanta grafičkog dizajna i digitalne publikacije. Od 2012. suradnica je likovnih radionica na Staroslavenskoj Akademiji u OŠ Fran Krsto Frankopan, a vodi i brojne druge likovne radionice. Sudjelovala je na raznim izložbama u zemlji i inozemstvu, a posebno ističe  5. hrvatski trijenale grafike u Zagrebu, izložbu plakata u Parizu na Sorboni, samostalnu izložbu u Tartu prilikom rezidencijalnog boravka u Estoniji, izložba hrvatskih umjetnika u Gelsenkirchenu u Njemačkoj i izložba radova malog formata fondacije Benetton u Veneciji. Prošlog Božića imala je priliku pokazati svoje radove riječkoj publici na Komšilooku u ex Bernardiju, prošle 2017. godine dobila je etiketu, dar iz Krka što znači da je upravo njezin nakit jedan od suvenira grada Krka na što je posebno ponosna.

Njezine radove možete pogledati na blogu http://andreastanicic.blogspot.hr/ i na online galeriji  https://www.saatchiart.com/AndreaStanicic.

 

Andrea Staničić

Tvoji afiniteti za likovnost ispoljavali su se od malena?

Sve je započelo još u vrtiću i osnovnoj školi gdje sam pokazivala sklonost prema likovnom izražavanju i maštanju općenito. Sjećam se kako sam rado sa bakom oblikovala svoje kolače od tijesta i onda čekala da se ti oblici ispeku i poprime sasvim novi oblik. Izgleda da i dan danas volim taj element iznenađenja u likovnom stvaranju.

Tvoj proces rada izgleda kako?

Stvaram skice gdje god stignem i zapisujem ideje, a ideje najčešće provodim u djelo u svojem domu na Krku. Stvarajući uvijek razmišljam i o materijalu, a pogotovo o prostoru i publici pa to posljedično i određuje moj rad.  Ono što mi je zanimljivo jest preklapanje medija, komunikacija koja ne ide bez osobne poruke i eksperiment. Eksperimentalna priroda grafike vodila me je do stvaranja objekta iz podloge-papira koja istovremeno potiče na interakciju. Umjetnička knjiga ima osim vizualnog i taktilni dojam što mi je bilo i ostalo posebno zanimljivo dok je prostor stalna inspiracija. Tko sam na plaži napravila site specific instalaciju otiska u pijesku, da bih to dokumentirala i kasnije tu fotografiju projicirala na platno, dok sam pijesak donijela u galeriju i naknadno napravila isti otisak.

Sve je to grafika…

Ona ne mora biti tradicionalna, zapravo ona je eksperimentalna u samoj svojoj biti. Dovoljno je prisjetiti se 60-tih godina pop arta i Warhola. Na studiju u Rijeci sam počela otiskivati svoje grafike na platno te šivati u krpe i pregače. Htjela sam se osloboditi zadatosti matrice pa me je to odvelo i u stvaranje trodimenzionalnih objekata od papira od kojih su neki bili i u formi pop-upa. U zadnje vrijeme  kombiniram kompjutorsku grafiku, baš zbog toga što nemam vlastitu grafičku prešu, sa slikarstvom. To prvotno ograničenje mi je opet dalo slobodu da probam nešto novo. Život i iskustvo se uvijek nekako odrazi na radovima. Inače mi je zanimljiva granica između onog što je otisnuto i slike. Naša percepcija i psihologija pogleda je ono što me pritom fascinira.

 

Andrea u društvu Maje Vizjak

Rad s djecom osebno te *puni* i inspirira?

Moram priznati da me je iskustvo rada sa djecom kroz razne likovne radionice i pedagoški rad u školi prisjetio na radost stvaranja koju dijete ima u sebi. Sva djeca vole crtati bez obzira na svoju darovitost jer im je to način komunikacije unutarnjeg svijeta i mašte kao i svega kroz što prolaze. I odrasli bi mogli štošta naučiti o toj dječjoj logici i svježem pogledu na svijet.

Kako egzistiraš danas?

Trenutno sam zaposlena u OŠ Frank Krsto Frankopan u gradu Krku kao asistent u nastavi. S vremena na vrijeme ako sam angažirana radim na dizajnu interijera, umjetničkim projektima i dizajnu.                                                            

Grafika ju je privukla zbog svoje eksperimentalne prirode i efekta iznenađenja jer nikada zapravo ne zna kako će matrica izgledati na papiru. Iako su joj radovi naizgled različiti samo se mijenja put, a samim time i rezultat radova dok je cilj isti, a to je pomicanje granica. Kroz svoj rad ona raste, *ponovno uči slova* jer upravo to jest bit i ljepota života u umjetnosti.


 

Niste spretni u izradi slastica onda je Panna cotta pravi izbor. Lako, brzo i jednostavno, a efektno! Možda se nakon ovoga okuražite i za dalje i otkrijete koliko ste kreativni u kuhinji! U punome povjerenju receptura Restorana Anić u Kostreni, a ako i dalje ostajete tvrdnji da *nije to za vas* onda jedan lijepi zimski sunčani dan, u dobrome društvu na terasi koju svi volimo zasladite se, a sve ostalo prepustite osoblju restorana!

Panna cotta

Panna cotta je jednostavan desert načinjen od tek nekoliko sastojaka: mlijeka, slatkog vrhnja, šećera i želatine. Rastopite želatinu na način da u posudicu stavite 2 žlice vode i posipate s 1 žlicom želatine u prahu. Promiješajte i ostavite da odstoji 5 minuta. Sada u plitku tavu stavite 2 ½ šalice slatkog vrhnja i 1 ½ šalicu mlijeka te zagrijavajte na laganoj vatri nježno miješajući. Vrlo je važno da se mlijeko zagrije, ali nikako ne smije početi kipjeti. Nakon otprilike 1 minute smjesi dodajte 1/3 šalice šećera i nastavite miješati na laganoj vatri sve dok se šećer posve ne otopi. U pravilu, potrebno je oko 3 minuta da se otopi šećer. Posudu sklonite s vatre i u smjesu mlijeka, vrhnja i šećera dobro umiješajte otopljenu želatinu, 1 čajnu žličicu ekstrakta vanilije i prstohvat soli. Smjesu ravnomjerno rasporedite u 6 do 8 keramičkih zdjelica i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

Poslužite sa toplim šumskim voćem!

Karneval završio, maske su pale, sad u doba korizme Panna cotta je idealni lagani i osvježavajući desert!

Foto Nikki Vancaš

Zahvala Restoran Anić

Pripremila: Maja Vizjak

 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE